Tukea Ukrainan elpymiselle
Ukrainan jälleenrakentaminen sodan jälkeen edellyttää merkittäviä maailmanlaajuisia rahoitustoimia. EU on jo antanut merkittävää rahoitustukea maan selviytymiskyvyn ja elpymisen vahvistamiseksi, mutta keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä tarvitaan lisää tukea, jotta voidaan luoda perusta vapaalle ja vauraalle maalle, joka on ankkuroitunut eurooppalaisiin arvoihin ja integroitunut EU:n talouteen ja maailmantalouteen. Ilman sitä Ukrainan on vaikea edetä eurooppalaisella tiellään.
Venäjän hyökkäyssota jatkuu, joten Ukrainan jälleenrakentamisen kokonaistarpeet eivät ole vielä tiedossa. On kuitenkin tärkeää suunnitella kansainvälisen toiminnan tärkeimmät elementit jo nyt.
”Ukraina voi luottaa EU:n täyteen tukeen. Olemme myös valmiita ottamaan johtavan roolin kansainvälisissä jälleenrakennustoimissa, joilla autetaan rakentamaan sodan jälkeen demokraattinen ja vauras Ukraina. Tämä tarkoittaa sitä, että investoinnit kulkevat käsi kädessä niiden uudistusten kanssa, jotka tukevat Ukrainaa sen edetessä eurooppalaisella tiellään.”
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen

Ukrainan tukiväline
EU käynnistää Ukrainan elpymisen, jälleenrakentamisen ja nykyaikaistamisen tueksi uuden tukimekanismin vuosiksi 2024–2027. Tämän Ukrainan tukivälineen määrärahojen tuella EU voi vuosina 2024–2027 tarjota Ukrainalle 50 miljardia euroa vakaata ja ennakoitavissa olevaa rahoitusta.
Tukiväline on osoitus EU:n sitoutumisesta Ukrainan tukemiseen Venäjän hyökkäyssodan torjunnassa ja maan matkalla kohti EU-jäsenyyttä.
Ukrainan tuen lahjoittajien foorumi
Ukrainan tuen lahjoittajien foorumi käynnistettiin 26. tammikuuta 2023. Foorumi mahdollistaa kansainvälisten avunantajien ja rahoituslaitosten toimien tiiviin keskinäisen koordinoinnin. Sen avulla varmistetaan, että tukea annetaan johdonmukaisesti, läpinäkyvästi ja vastuullisesti.
Foorumin tavoitteena on lisätä Ukrainan tärkeimpien avunantajien välistä koordinointia ja auttaa kohdentamaan resurssit kiireellisimpiin tarpeisiin paitsi lyhyen aikavälin rahoitustuen osalta myös pitkän aikavälin jälleenrakennusvaiheessa tarvittavan avun suhteen. Foorumi jatkaa avunantajien Luganossa, Berliinissä ja Pariisissa pitämien aiempien kokousten työtä.
Lisää kansainvälistä tukea tarvitaan
Ukraina tarvitsee eniten apua juuri nyt. Euroopan komissio ja sen kumppanit pyrkivät nyt lisäämään kansainvälistä tukea Ukrainan taloudelliseen ja sosiaaliseen vakauttamiseen, jälleenrakentamiseen ja sodan vaikutuksista toipumiseen.
Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti Berliinissä pidetyssä Ukrainan elpymistä tukevassa konferenssissa, että EU allekirjoittaa 1,4 miljardin euron arvosta uusia takuu- ja avustussopimuksia, joilla tuetaan Ukrainan elpymistä ja jälleenrakentamista. Ne ovat osa Ukrainan investointikehystä. Kansainväliset rahoituslaitokset voivat niiden ansiosta myöntää 3,2 miljardia euroa tukea rahoituksen välittäjille ja lopullisille edunsaajille Ukrainassa.
Näistä sopimuksista hyötyvät yksityiset yritykset, myös pienet ja keskisuuret yritykset, kunnat ja Ukrainan valtion omistamat yritykset. Ne keskittyvät erityisesti Venäjän vahingoittaman energiainfrastruktuurin korjaamiseen, kunnostamiseen ja kehittämiseen.

Euroopan komissio, Euroopan investointipankki (EIP), Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki (EBRD) ja Kansainvälinen rahoitusyhtiö (IFC) allekirjoittivat Lontoossa vuonna 2023 pidetyssä Ukrainan elpymistä tukevassa konferenssissa sopimuksia, joiden arvo on yli 800 miljoonaa euroa. Niiden tavoitteena on yksityisten investointien mobilisoiminen Ukrainan talouden elpymisen ja jälleenrakentamisen tueksi.
Euroopan kestävän kehityksen rahasto plussasta (EKKR+), joka on naapuruus-, kehitys- ja kansainvälisen yhteistyön välineen (NDICI – Globaali Eurooppa) rahoituskanava, tuettavissa sopimuksissa korostetaan yhteistä kansainvälistä sitoumusta saada yksityinen sektori mukaan Ukrainan elpymisen ja jälleenrakentamisen tukemiseen.
Euroopan komissio ja G7-ryhmän puheenjohtajavaltio Saksa isännöivät yhdessä Berliinissä lokakuussa 2022 järjestettyä kansainvälistä asiantuntijakonferenssia, jonka aiheena oli Ukrainan elpyminen, jälleenrakentaminen ja nykyaikaistaminen.
EU ja kansainvälinen yhteisö osoittivat konferenssissa jälleen kerran horjumattoman tukensa Ukrainalle. Konferenssissa korostettiin myös, että komissio ja kansainvälinen yhteisö jatkavat Ukrainan tukemista sen välittömien tarpeiden lisäksi myös pidemmällä aikavälillä ja sen tiellä kohti EU-jäsenyyttä.
Tukea ukrainalaisille kouluille
Koska lapset ja nuoret ovat Ukrainan tulevaisuus, EU tukee vaurioituneiden koulujen kunnostamista 100 miljoonalla eurolla. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ilmoitti tästä tuesta syyskuussa 2022 pitämässään puheessa unionin tilasta.
Komissio on myöntänyt noin 14 miljoonaa euroa koulubussien hankintaan, jotta ukrainalaisten lasten koulukuljetuksia voidaan hoitaa turvallisesti. Komissio on myös käynnistänyt EU:n laajuisen kampanjan, jolla kerätään koulubussilahjoituksia Ukrainaan. Lahjoitukset kanavoidaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.
Komissio valmistelee lisäksi Ukrainan kanssa sen saumatonta pääsyä EU:n sisämarkkinoille, mikä antaa maalle mahdollisuuden hyödyntää potentiaaliaan mahdollisimman hyvin ja auttaa vauhdittamaan kasvua ja luomaan mahdollisuuksia.