Direct naar de inhoud
Nieuwsartikel7 juni 2024Directoraat-generaal CommunicatieLeestijd: 1 min

Werelddag voor Voedselveiligheid 2024

Cows lying in hay in a stable

 

Elk jaar zijn er wereldwijd naar schatting 600 miljoen gevallen van via voedsel overgebrachte ziekten en sterven er ongeveer 420 000 mensen na het eten van besmet voedsel. Hoewel de voedselveiligheidsnormen van de EU tot de strengste ter wereld behoren, mag het belang van voedselveiligheid niet worden onderschat. Daarom is het elk jaar op deze dag Werelddag voor Voedselveiligheid

Het thema van dit jaar onderstreept hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op zowel kleine als ernstige voedselveiligheidsincidenten. Het gaat om situaties waarin er een potentieel of bevestigd gezondheidsrisico verbonden is aan voedselconsumptie, als gevolg van bijvoorbeeld ongelukken, ontoereikende controles, voedselfraude of natuurlijke gebeurtenissen.

Voedselveiligheid gaat echter verder dan dat. Voedselveiligheid speelt een cruciale rol om ervoor te zorgen dat voedsel veilig blijft in alle stadia van de voedselketen — van productie over oogst, verwerking, opslag en distributie tot bereiding en consumptie.

In de EU bestrijken het beleid en de maatregelen inzake voedselveiligheid de hele voedselketen en verlenen ze bescherming op vier belangrijke gebieden:

  • levensmiddelenhygiëne: levensmiddelenbedrijven, van boerderijen tot restaurants, moeten voldoen aan de levensmiddelenwetgeving van de EU, inclusief bedrijven die levensmiddelen invoeren in de EU;
  • diergezondheid: sanitaire controles en maatregelen inzake huisdieren, landbouwdieren en in het wild levende dieren maken ziektemonitoring en -beheer mogelijk en zorgen ervoor dat alle verkeer van landbouwdieren kan worden getraceerd;
  • plantgezondheid: vroege opsporing en uitroeiing van plagen voorkomt verspreiding en zorgt voor gezonde zaden; 
  • verontreiniging en residuen: monitoring voorkomt verontreinigingen van levensmiddelen en diervoeders.

De voedselveiligheid in de EU wordt gereguleerd door de algemene levensmiddelenwetgeving. De “van boer tot bord”-strategie helpt voedselsystemen eerlijk, gezond en milieuvriendelijk te maken. 

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) houdt toezicht op de werkzaamheden op dit gebied en verstrekt onafhankelijke risicobeoordelingen en wetenschappelijk advies, op grond waarvan de voedselveiligheidsnormen van de EU worden opgesteld. Het systeem voor snelle waarschuwingen voor levensmiddelen en diervoeders (RASFF) is een van de instrumenten voor voedselveiligheid. Het zorgt ervoor dat lidstaten informatie kunnen uitwisselen zodat voedselveiligheidsinstanties snel kunnen reageren in geval van aan de voedselketen verbonden risico’s voor de volksgezondheid.

Meer informatie

Voedselveiligheid in de EU

Van boer tot bord-strategie

Door voedsel overgedragen ziekten

Landbouw en de Green Deal

Bijzonderheden

Datum publicatie
7 juni 2024
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie