Gå direkt till innehållet
Nyhetsartikel17 maj 2024Generaldirektoratet för kommunikationLästid: 1 min

Två år med RepowerEU – stärkt energiresiliens i EU

The 'RePowerEU' banner on the front of the Berlaymont building

 

I maj 2022 lade EU-kommissionen fram RepowerEU-planen som svar på den ryska invasionen av Ukraina och Rysslands användning av energiresurser som ett ekonomiskt vapen. Det främsta målet med planen var att spara energi, diversifiera energiförsörjningen och producera mer ren energi för EU.

Två år senare kan vi se att RepowerEU har spelat en avgörande roll för att skydda EU:s invånare och företag mot energibrist och samtidigt stötta Ukraina genom att försvaga Rysslands krigskassa. Tack vare gemensamma insatser har EU inte bara minskat importen av rysk energi kraftigt utan också påskyndat omställningen till ren energi och stabiliserat priserna

Viktiga resultat:

  • Naturgasförbrukningen minskade med 18 % mellan augusti 2022 och mars 2024.
  • Gasimporten från Ryssland minskade från 45 % till 15 % mellan 2021 och 2023 – EU är inte längre helt beroende av ryska fossila bränslen.
  • Vi har tryggat tillgången till säker energi till överkomliga priser.
  • Vi producerar mer el från vindkraft och solenergi än från gas, för första gången sedan 2022.
  • Den förnybara energin har snabbt byggts ut – nästan 96 GW i ny solenergikapacitet har installerats och vindkraftskapaciteten har ökat med 33 GW sedan 2022.

EU är nu starkare och mer enat än någonsin tidigare. Kommissionen har mobiliserat nästan 300 miljarder euro för att finansiera RepowerEU-planen, framför allt genom faciliteten för återhämtning och resiliens. EU är nu på god väg att helt sluta vara beroende av ryska fossila bränslen och kan samtidigt fortsätta att främja den gröna omställningen och stödja Ukraina.

Läs mer

RepowerEU

Uttalande av Ursula von der Leyen, Maroš Šefčovič och Kadri Simson på tvåårsdagen av RepowerEU-planen

Två år med RepowerEU

EU:s gröna giv i bild och text

Faciliteten för återhämtning och resiliens

Översikt

Publiceringsdatum
17 maj 2024
Upphovsman
Generaldirektoratet för kommunikation