Direct la conținutul principal
Știre21 februarie 2024Direcția Generală Comunicare2 min de lectură

Fondurile de redresare continuă să genereze schimbări pozitive și să sprijine economia UE

People cycling on a cycle path

 

Mecanismul de redresare și reziliență (MRR), instrumentul de redresare al UE aflat în centrul planului NextGenerationEU dispunând de un buget de 800 de miliarde EUR, se află acum la jumătatea perioadei sale de aplicare. Comisia a trecut în revistă ceea ce a reușit să realizeze mecanismul până în prezent și ceea ce poate fi îmbunătățit în viitor.

Această evaluare la jumătatea perioadei evidențiază modul în care MRR stimulează investițiile și reformele, aducând schimbări pozitive pentru cetățenii și întreprinderile din UE. 

  • Țările UE au înregistrat progrese în punerea în aplicare a planurilor lor de reformă și de investiții: până la sfârșitul lui 2023 au fost atinse peste 1150 de jaloane și ținte. Astfel s-au economisit 28 de milioane MWh de energie, s-a oferit acces la internet unui număr de peste 5,6 milioane de familii și aproape 9 milioane de persoane au fost protejate împotriva dezastrelor legate de climă.
  • Sprijin eficace pentru redresarea economică a UE: investițiile publice în Europa au crescut în timpul pandemiei de COVID-19. Se estimează că vor ajunge la 3,4 % din PIB în 2024. Activitatea economică a revenit, iar șomajul a scăzut la aproximativ 6 %.
  • Un instrument flexibil: toate cele 27 de planuri naționale din cadrul MRR au fost revizuite pentru a răspunde creșterii prețurilor la energie și dezastrelor naturale. În consecință, sprijinul UE pentru economii a crescut la aproape 150 de miliarde EUR. El include finanțare suplimentară pentru cele 23 de capitole REPowerEU și un sprijin suplimentar sub formă de împrumut în valoare de 125,5 miliarde EUR.
  • Stimularea reformelor: MRR a ajutat țările UE să pună în aplicare reforme în domenii precum tranziția verde și cea digitală.
  • Un impuls considerabil pentru tranziția verde: planurile tuturor țărilor UE au depășit obiectivul de 37 % privind obiectivele climatice, unele dintre ele consacrând peste jumătate din plan reformelor ecologice.
  • Punerea în aplicare ar trebui să se accelereze: până la sfârșitul anului 2023, numărul cererilor de plată s-a dublat. Această tendință ar trebui să se mențină. Prin urmare, în lunile și anii următori vor fi utilizate și mai multe fonduri.

Raportul sugerează, de asemenea, îmbunătățirea flexibilității în elaborarea și punerea în aplicare a planurilor naționale, asigurarea capacității administrative adecvate și implicarea autorităților regionale și locale, precum și a partenerilor sociali în punerea lor în aplicare.

MRR a fost instituit în 2021 pentru a ajuta țările UE să se redreseze în urma pandemiei de COVID-19 și să își consolideze reziliența. Obiectivul său este de a face economiile și societățile noastre mai verzi, mai digitale și mai competitive. De asemenea, a fost vital pentru abordarea provocărilor urgente, cum ar fi impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. 

Informații suplimentare

Mecanismul de redresare și reziliență

Hartă a proiectelor finanțate de MRR în fiecare țară sau regiune din UE

Evaluarea la jumătatea perioadei a Mecanismului Mecanismul de redresare și reziliență (MRR)

Fișă informativă privind raportul la jumătate perioadei referitor la Mecanismul de redresare și reziliență

Mecanismului de redresare și reziliență: instantanee pe țări

Comunicat de presă: La jumătatea perioadei sale de aplicare, Mecanismul de redresare și reziliență continuă să producă rezultate în întreaga UE prin reforme și investiții ambițioase

Detalii

Data publicării
21 februarie 2024
Autor
Direcția Generală Comunicare