Direct naar de inhoud
Nieuwsartikel19 juni 2024Directoraat-generaal CommunicatieLeestijd: 2 min

Commissie geeft beleidsadvies aan EU-landen om concurrentievermogen te stimuleren

An operator works at the battery workshop of the Stellantis cars factory in Hordain, northern France

 

De Europese Commissie heeft de EU-landen in het kader van het voorjaarspakket van het Europees Semester 2024 beleidsrichtsnoeren verstrekt om een robuuste en toekomstbestendige economie op te bouwen.  Het Europees Semester is een jaarlijkse cyclus die helpt de meest urgente economische en sociale uitdagingen in de EU-landen in kaart te brengen en maatregelen te nemen om hen in staat te stellen hun potentieel te benutten, wat ons allen ten goede komt. Dit voorjaar ligt de nadruk op het concurrentievermogen, de welvaart en de mondiaal toonaangevende rol van de EU en de EU-landen op lange termijn

In het voorjaarspakket wordt de balans opgemaakt van de uitvoering van de herstel- en veerkrachtplannen en de cohesiebeleidsprogramma’s van de EU-landen. Het bevat ook richtsnoeren voor het begrotingsbeleid die de schuldhoudbaarheid van de EU-landen moeten versterken en duurzame en inclusieve groei in de hele EU bevorderen. 

Voor elk land heeft de Commissie een verslag opgesteld waarin zij de economische en sociale ontwikkelingen analyseert. Op basis van deze analyses heeft de Commissie landspecifieke aanbevelingen opgesteld over hoe de in de landenverslagen geschetste sociaaleconomische uitdagingen het best kunnen worden aangegaan en het concurrentievermogen en de welvaart van de EU-landen kunnen worden gestimuleerd. Voor 12 EU-landen heeft de Commissie ook een afzonderlijk verslag opgesteld om na te gaan of zij voldoen aan het tekortcriterium van het Verdrag betreffende de werking van de EU. 

Volgens het voorjaarspakket blijven de meeste EU-landen goede vooruitgang boeken bij de uitvoering van hun herstel- en veerkrachtplannen en cohesiebeleidsprogramma’s. In de landspecifieke aanbevelingen wordt een aantal EU-landen opgeroepen hun plannen en programma’s sneller uit te voeren door verdere specifieke maatregelen te nemen. 

Als onderdeel van het pakket heeft de Commissie ook richtsnoeren voor het werkgelegenheidsbeleid van de EU-landen gepubliceerd, waarin gemeenschappelijke prioriteiten voor het nationale werkgelegenheids- en sociaal beleid worden vastgesteld om het eerlijker en inclusiever te maken, met name op het gebied van onderwijs, opleiding, nieuwe technologie en kunstmatige intelligentie.  

Het Europees Semester heeft de afgelopen vijf jaar, toen de EU met een reeks uitdagingen werd geconfronteerd, een cruciale rol gespeeld bij het ondersteunen van krachtige en gecoördineerde economische beleidsreacties. De EU is erin geslaagd blijk te geven van economische en sociale veerkracht bij grote schokken, waaronder de coronapandemie, de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne en de daarmee samenhangende stijging van de energieprijzen en de inflatie. 

Meer informatie 

Het Europees Semester  

Het Europees Semester in uw land  

Een economie die werkt voor de mensen  

Persbericht: Voorjaarspakket Europees Semester geeft beleidshandvatten die concurrentievermogen en veerkracht EU moeten versterken en overheidsfinanciën gezond houden 

Vragen en antwoorden met betrekking tot het voorjaarspakket van het Europees Semester 2024 

Economische voorjaarsprognoses 2024 

De Europese faciliteit voor herstel en veerkracht  

NextGenerationEU 

 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
19 juni 2024
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie