Komissio on esittänyt vuoden 2024 talouspolitiikan EU-ohjausjakson kevätpaketin ja antanut EU-maille politiikkaohjausta, jolla tähdätään vakaaseen ja tulevaisuuden vaatimukset huomioon ottavaan talouteen. Vuotuisen EU-ohjausjakson tarkoituksena on kartoittaa kiireellisimpiä taloudellisia ja sosiaalisia haasteita EU-maissa ja muotoilla politiikkatoimia, joiden avulla EU-maat voivat hyödyntää potentiaaliaan kaikkien hyödyksi. Tänä keväänä keskitytään EU:n ja EU-maiden pitkän aikavälin kilpailukykyyn, vaurauteen ja johtajuuteen maailmanlaajuisella näyttämöllä.
Kevätpaketissa arvioidaan EU-maiden elpymis- ja palautumissuunnitelmien sekä koheesiopolitiikan ohjelmien täytäntöönpanoa. Pakettiin sisältyy myös finanssipoliittista ohjausta, joka auttaa vahvistamaan EU-maiden velkakestävyyttä ja edistämään kestävää ja osallistavaa kasvua kaikkialla EU:ssa.
Komissio on laatinut kustakin EU-maasta raportin, jossa se analysoi maan taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Näiden analyysien perusteella komissio on laatinut maakohtaiset suositukset siitä, miten maaraporteissa esitettyihin sosioekonomisiin haasteisiin voitaisiin parhaiten vastata ja miten EU-maiden kilpailukykyä ja vaurautta voitaisiin parantaa. Lisäksi komissio on laatinut 12 EU-maan osalta erillisen raportin arvioidakseen, noudattavatko kyseiset maat Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen alijäämäkriteeriä.
Kevätpaketin mukaan useimmat EU-maat edistyvät yhä hyvin elpymis- ja palautumissuunnitelmiensa ja koheesiopolitiikan ohjelmiensa täytäntöönpanossa. Maakohtaisissa suosituksissa kehotetaan joitakin EU-maita nopeuttamaan suunnitelmiensa ja ohjelmiensa täytäntöönpanoa toteuttamalla uusia erityistoimia.
Osana pakettia komissio on myös antanut EU-maiden työllisyyspolitiikan suuntaviivat. Niissä asetetaan yhteiset painopisteet kansallisille työllisyys- ja sosiaalipolitiikoille, jotta niistä tulisi oikeudenmukaisempia ja osallistavampia erityisesti koulutuksen, uusien teknologioiden ja tekoälyn aloilla.
Talouspolitiikan EU-ohjausjaksolla on ollut ratkaiseva rooli vahvojen ja koordinoitujen talouspoliittisten toimien tukemisessa viiden viime vuoden aikana, jolloin EU on kohdannut useita haasteita. EU on kyennyt osoittamaan, että sen talous ja yhteiskunta pystyvät palautumaan merkittävistä häiriöistä, kuten covid-19-pandemiasta, Venäjän Ukrainaa vastaan käymästä hyökkäyssodasta ja siihen liittyvistä energian hintojen noususta ja inflaation kasvusta.
Lisätietoa
EU-ohjausjakso – maakohtaiset tiedot
Ihmisten hyväksi toimiva talous
Kysymyksiä ja vastauksia talouspolitiikan EU-ohjausjakson kevään 2024 paketista
Elpymis- ja palautumistukiväline
Tiedot
- Julkaisupäivä
- 19. kesäkuuta 2024
- Laatija
- Viestinnän pääosasto