Direct la conținutul principal

Instanțele competente în litigiile transfrontaliere

Ce instanță poate decide?

În litigiile care implică cel puțin două țări din UE, se pune întrebarea care dintre instanțe trebuie să se pronunțe și cum poate fi recunoscută și executată hotărârea sa în alt stat membru.

În Regulamentul Bruxelles I, regula este că instanțele din țara UE de reședință a pârâtului sunt competente să judece cauza. Există excepții în anumite cazuri, cum ar fi

  • încălcarea unui contract: se vor pronunța instanțele din țara în care ar fi trebuit onorată obligația
  • aspecte necontractuale: se vor pronunța instanțele din țara în care a avut loc fapta prejudiciabilă. De exemplu, dacă ați fost rănit ca urmare a neglijenței cuiva, cauza se va judeca în țara din UE în care a avut loc accidentul.

Regulamentul se aplică tuturor litigiilor civile și comerciale, indiferent de valoarea eventualei creanțe și de prezența sau absența unei contestații.

8 MARTIE 2018
Regulation on jurisdiction and the recognition and enforcement of judgments in civil and commercial matters

Recunoașterea și executarea unei hotărâri în altă țară din UE

Pentru a obține executarea unei hotărâri în alt stat membru, puteți apela direct la autoritățile de aplicare a legii din statul respectiv. De exemplu, acesta ar putea fi statul în care debitorul deține active.

Debitorul împotriva căruia ați solicitat executarea poate înainta către instanță o cerere de refuz al încuviințării executării.

Uniunea Europeană

Alte instituții

Organizații internaționale

Conferința de la Haga de drept internațional privat