Siirry pääsisältöön

EU-ohjausjakson syyspaketti

Syyspaketilla käynnistetään vuotuinen EU-ohjausjakso, jossa komissio vahvistaa EU:n talous- ja sosiaalipoliittiset painopisteet ja antaa EU-maille politiikkaa koskevaa ohjausta seuraavaksi vuodeksi.

Mitä syyspaketti pitää sisällään?

Euroopan komission esittämä EU-ohjausjakson syyspaketti käynnistää uuden EU-ohjausjakson. Komissio esittää useita asiakirjoja, joissa annetaan yleiskuva sosioekonomisesta toimintaympäristöstä ja tuodaan esiin keskeisiä painopisteitä ja riskejä. Asiakirjoissa annetaan EU:n jäsenmaille myös ohjausta näiden tavoitteiden saavuttamiseksi.

Syyspaketissa otetaan huomioon syksyn talousennuste, jossa komissio raportoi sekä koko EU:n että sen jäsenmaiden makrotalouden näkymistä.

Paketin sisältö

EU-ohjausjakson syyspaketti sisältää seuraavat asiakirjat:

Syyspakettiin voi sisältyä myös muita asiakirjoja, jotka liittyvät EU-ohjausjaksoon. Aiemmissa paketeissa on ollut esimerkiksi ohjelman jälkeisiä valvontaraportteja, joissa arvioidaan rahoitustukiohjelmien kohteena olleiden jäsenmaiden takaisinmaksukykyä.

Vuotuinen selvitys kestävästä kasvusta

Vuotuisessa selvityksessä kestävästä kasvusta esitetään Euroopan komission arvioon perustuvat yleiset talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa koskevat painopisteet Euroopan unionille seuraaviksi 12–18 kuukaudeksi. Siinä määritetään haasteita ja suositellaan politiikkatoimia kasvun, osallisuuden ja lähentymisen edistämiseksi EU:ssa. Jäsenmaita kehotetaan sisällyttämään määritetyt painopisteet omaan tulevaa vuotta koskevaan talouspolitiikkaansa.

Vuotuisessa selvityksessä kestävästä kasvusta hahmotellut painopisteet ovat vuodesta 2020 lähtien rakentuneet seuraavien EU:n kilpailukykyisen kestävyyden neljän ulottuvuuden ympärille:

  • ympäristön kestävyys
  • tuottavuus
  • oikeudenmukaisuus
  • makrotalouden vakaus.

Näiden periaatteiden avulla EU-ohjausjaksossa varmistetaan, että talouspolitiikassa asetetaan ihmiset ja maapallo etusijalle.

Selvitys on tyypiltään tiedonanto eli muille EU:n toimielimille osoitettu asiakirja, jossa EU:n toimielin esittää kantansa tiettyyn asiaan.

Lausunnot euroalueen jäsenmaiden alustavista talousarviosuunnitelmista

Lausunnoissa esitetään komission arvio siitä, ovatko jäsenmaiden seuraavan vuoden talousarvioesitykset EU:n finanssipoliittisten sääntöjen ja Euroopan unionin neuvoston edellisenä kesänä hyväksymien maakohtaisten suositusten mukaisia.

Lausuntoja ohjaavat vakaus- ja kasvusopimuksen vaatimukset. Säännöillä varmistetaan, että EU-maiden julkinen talous säilyy terveenä.

Alustavat talousarviosuunnitelmat voidaan sijoittaa arvioissa kolmeen luokkaan. Ne ovat joko neuvoston suositusten mukaisia, pitkälti neuvoston suositusten mukaisia tai on vaarana, että neuvoston suosituksia ei noudateta. Jos on vaarana, että suosituksia ei noudateta, jäsenmaita kehotetaan toteuttamaan tarvittavat toimenpiteet ennen talousarvionsa viimeistelyä. Jos vakaus- ja kasvusopimuksen velvoitteiden noudattamatta jättäminen on vakavaa, komissio voi pyytää tarkistettua esitystä.

Suositus euroalueen talouspolitiikasta

Ehdotuksessa neuvoston suositukseksi annetaan euroalueen jäsenmaille neuvoja keskeisissä kysymyksissä, jotka vaikuttavat koko euroalueen toimintaan. Neuvot voivat koskea talous- ja rahaliiton yhteisiä painopisteitä, makrotaloudellisia haasteita tai institutionaalisia näkökohtia. Suosituksen tavoitteena on parantaa yhteistyötä ja yhteensovittamista euroalueen ja kansallisen politiikan välillä.

Asiakirja on tyypiltään ”suositus neuvoston suositukseksi”, jossa komissio esittää neuvostolle aloitteita. Neuvosto keskustelee ehdotusluonnoksesta ja päättää sen muuttamisesta ja hyväksymisestä.

Varoitusmekanismia koskeva kertomus

Varoitusmekanismia koskevassa kertomuksessa tarkastellaan kunkin EU:n jäsenmaan makrotalouden tilannetta. Se on lähtökohtana vuotuisessa makrotalouden epätasapainomenettelyssä, jonka tavoitteena on havaita, ehkäistä ja korjata mahdollisia makrotalouden riskejä, jotka voisivat vaikuttaa haitallisesti tiettyyn jäsenmaahan tai koko EU:hun.

Jos havaitaan suuri riski, jota on analysoitava lisää, komissio voi päättää käynnistää kyseistä jäsenmaata koskevan perusteellisen tarkastelun. Siinä tutkitaan, onko tällaista makrotaloudellista riskiä olemassa. Tulevista perusteellisista tarkasteluista ilmoitetaan varoitusmekanismia koskevassa kertomuksessa. Tarkastelujen tulokset julkaistaan osana kevätpakettia.

Yhteinen työllisyysraportti

Ehdotuksessa yhteiseksi työllisyysraportiksi tarkastellaan keskeisiä työllisyys- ja sosiaalikysymyksiä EU:ssa sekä niihin liittyviä jäsenmaiden politiikkatoimia. Lisäksi yhteisessä työllisyysraportissa seurataan jäsenmaiden tuloksia Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin sosiaali-indikaattoreiden tulostaulussa.

Yhteinen työllisyysraportti on ”ehdotus komission ja neuvoston yhteiseksi raportiksi”. Neuvosto keskustelee ehdotusluonnoksesta ja päättää sen muuttamisesta ja hyväksymisestä.

Seuraavat vaiheet

Syyspaketin julkaisemisen jälkeen komissio toimittaa asiakirjat muille EU:n toimielimille ja jäsenmaille jatkokäsittelyä varten:

  • Joulukuussa euroryhmä keskustelee alustavia talousarviosuunnitelmia koskevista lausunnoista. Jäsenmaat hyväksyvät talousarvionsa tulevaksi vuodeksi ottaen huomioon sekä komission lausunnot että keskustelut euroryhmässä.
  • Tammi-helmikuussa neuvosto käsittelee ja hyväksyy päätelmät vuotuisesta kestävää kasvua koskevasta selvityksestä ja varoitusmekanismia koskevasta kertomuksesta. Lisäksi se hyväksyy mahdollisesti muutettuna ehdotuksen euroaluetta koskevaksi neuvoston suositukseksi, joka toimitetaan sitten Eurooppa-neuvostolle. Myös Euroopan parlamentti keskustelee vuotuisesta kestävää kasvua koskevasta selvityksestä, ja sen on mahdollista julkaista oma-aloitteinen mietintö.
  • Maaliskuussa neuvosto hyväksyy yhteisen työllisyysraportin päätelmineen. Eurooppa-neuvosto käsittelee ja vahvistaa sille toimitetun neuvoston suosituksen euroalueen talouspolitiikasta.  Komissio esittää tulevaa vuotta koskevan finanssipoliittisen ohjauksensa.

Vuotuinen kestävän kasvun strategia, neuvoston suositus ja komission antama ohjaus muodostavat yhteisen kehyksen huhtikuussa toimitettaville jäsenmaiden politiikkasuunnitelmille.

Asiakirjat