Direct la conținutul principal

Raportul de prospectivă strategică (2020)

Prospectiva strategică și elaborarea de politici la nivelul UE

Integrarea prospectivei strategice în procesul de elaborare a politicilor UE îi va permite Comisiei Europene:

  • să construiască și să utilizeze inteligența colectivă pentru a anticipa evoluțiile și pentru a se pregăti mai rapid și mai eficient pentru noi oportunități și provocări;
  • să se asigure că prospectiva strategică face parte integrantă din setul de instrumente pentru o mai bună legiferare, inclusiv evaluările ex ante ale impactului, și sprijină programul privind o reglementare adecvată și funcțională;
  • să efectueze exerciții de prospectivă aprofundate și participative cu privire la inițiative majore menite să contribuie la discursul anual privind starea Uniunii, la programele de lucru ale Comisiei și la exercițiile de programare multianuală;
  • să promoveze cooperarea prospectivă și alianțele cu instituțiile și partenerii UE, cu statele membre și cu alte părți interesate majore.

Reziliența, un nou punct de referință pentru politicile UE

Criza COVID-19 a arătat în mod clar că Europa trebuie să își consolideze reziliența, și anume capacitatea de a face față provocărilor și de a aborda tranzițiile într-o manieră durabilă, echitabilă și democratică. Prezenta comunicare arată în ce mod vor contribui la acest demers politicile orientate spre viitor, cu ajutorul prospectivei strategice.

O abordare prospectivă strategică poate contribui la elaborarea unor politici menite să consolideze reziliența, prin patru dimensiuni. Aceasta poate contribui la anticiparea evoluțiilor care ar putea avea efecte negative, la consolidarea rezilienței necesare prin schimbări structurale, ținând cont de impactul crizelor actuale și viitoare asupra tendințelor majore relevante și a problemelor emergente. Politicile care beneficiază de o abordare prospectivă strategică pot atenua mai bine vulnerabilitățile și consolida capacitățile evidențiate de criză, deschizând noi perspective și sporind reziliența Europei.

Principalele concluzii

digital

Reziliența economică și socială

Pandemia a adâncit inegalitățile, a accentuat dezechilibrele demografice și sărăcia, a accelerat automatizarea și a avut un impact disproporționat asupra locurilor de muncă din sectorul serviciilor. Prospectiva strategică poate fi utilizată pentru a identifica competențele necesare în viitor în care trebuie să investim acum și pentru a angaja un dialog societal mai amplu cu privire la modernizarea contractului social și fiscal.

doors opening on a digital scenario

Reziliența geopolitică

Criza a evidențiat dependența excesivă a UE față de țările terțe în ceea ce privește obținerea de materii prime esențiale pentru a crea tehnologiile care pot pune bazele unei societăți digitale și neutre din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon. Prospectiva strategică poate contribui la identificarea scenariilor posibile și la definirea opțiunilor strategice pentru a consolida autonomia strategică deschisă a UE.

tree

Reziliența verde

Trecerea la o economie mai verde ar putea crea 24 de milioane de noi locuri de muncă la nivel mondial, iar impactul acesteia asupra redresării în urma crizei COVID-19 ar putea fi mult mai mare decât se estima. Prospectiva strategică ne poate ajuta să analizăm motoarele schimbării, să înțelegem viitoarea schimbare structurală de pe piața forței de muncă și să orientăm recalificarea persoanelor care și-au pierdut locul de muncă în timpul crizei sau care și l-ar putea pierde pe viitor din cauza evoluțiilor tehnologice și a automatizării.

digital numbers

Reziliența digitală

Criza a accelerat hiperconectivitatea și integrarea noilor tehnologii care afectează condiția umană și modul nostru de viață. Prospectiva strategică ne poate ajuta să anticipăm modul în care principalele tehnologii emergente ar putea evolua, impactul lor asupra tuturor aspectelor vieții și modalitățile de valorificare a oportunităților viitoare.

Agenda de prospectivă strategică

Raportul strategic prospectiv (2020) arată că prospectiva strategică bazată pe acțiune este adecvată în special pentru a informa factorii de decizie în vederea impulsionării dublei tranziții și consolidării rezilienței UE. În acest scop, comunicarea prezintă etapele următoare:

  • prototipurile de tablouri de bord privind reziliența, ca exemplu de modalitate de monitorizare a rezilienței. Aceste tablouri de bord vor fi dezvoltate în continuare și create în comun în discuțiile preliminare cu statele membre și cu alte părți interesate esențiale. Această activitate se va concentra pe o abordare pe termen mediu și lung, pentru a oferi cele mai bune condiții pentru a elabora politici prospective menite să atenueze vulnerabilitățile și să consolideze capacitățile.
  • agenda de prospectivă strategică a Comisiei , care sprijină prioritățile politice generale. Aceasta va include exerciții ad-hoc de analiză prospectivă pentru a orienta inițiativele majore planificate în programul de lucru al Comisiei, precum și aspectele transversale identificate ca având un impact ridicat, cum ar fi: autonomia strategică deschisă, viitorul locurilor de muncă și al competențelor în cadrul tranziției verzi și aprofundarea înfrățirii tranzițiilor verzi și digitale în toate politicile și strategiile
  • conferința anuală a ESPAS, planificată pentru luna noiembrie 2020. Comisia va profita de această ocazie pentru a discuta tema raportului de prospectivă strategică de anul viitor. De asemenea, Comisia intenționează să utilizeze conferința ESPAS pentru a lansa o rețea de prospectivă la nivelul UE, bazându-se pe capacitățile de analiză publică ale statelor membre, pe grupuri de reflecție, pe mediul academic și părțile interesate din industrie și societatea civilă.
  • scenariile prospective, în perspectiva viitoarelor dezbateri politice, pentru a asigura coerența între politici și pentru a servi drept cadru comun, orientat spre viitor pentru propunerile de politici. Aceste scenarii vor contribui la identificarea căilor potențiale pentru dubla tranziție. Acest exercițiu poate contribui, de asemenea, la conferința privind viitorul Europei.

Etapele următoare

  • Conferința privind Sistemul european de analiză politică și evaluare (ESPAS)
  • Continuarea tablourilor de bord privind reziliența
  • Raportul anual de prospectivă strategică (2021)
  • Punerea în aplicare a unui program de prospectivă strategică

Contact

Pentru informații suplimentare, ne puteți contacta prin e-mail (SG-FORESIGHTatec [dot] europa [dot] eu (SG-FORESIGHT[at]ec[dot]europa[dot]eu); JRC-FORESIGHTatec [dot] europa [dot] eu (JRC-FORESIGHT[at]ec[dot]europa[dot]eu)).

Documents

 

  • 9 SEPTEMBRIE 2020
Strategic Foresight Report – Charting the course towards a more resilient Europe (reader-friendly version)

 

  • 9 SEPTEMBRIE 2020
ANALIZĂ PROSPECTIVĂ STRATEGICĂ – DRUMUL DE PARCURS CĂTRE O EUROPĂ MAI REZILIENTĂ

 

  • 16 IULIE 2019
Orientările politice ale Comisiei pentru perioada 2019-2024

[node:26659:view-mode:teaser]

 

  • 9 SEPTEMBRIE 2020
Prototype dashboard for monitoring the social and economic dimension of resilience

 

  • 9 SEPTEMBRIE 2020
Prototype dashboards for monitoring the geopolitical, green, and digital dimensions of resilience