Siirry pääsisältöön
President von der Leyen attends G20 summit in Bali, Indonesia

G20 on vahva lenkki monenvälisessä yhteistyössä ja Euroopan unionin keskeinen kumppani maailmanlaajuisissa haasteissa.

G20 on kansainvälinen foorumi, joka tuo yhteen maailman 20 suurinta ja nopeimmin kasvavaa taloutta. Sen jäsenten osuus maailman BKT:stä on yli 80 % ja 75 % maailmankaupasta sekä 60 % maapallon väestöstä.

Euroopan unioni on G20-ryhmän täysjäsen, samoin kuin kolme sen jäsenmaata: Italia, Ranska ja Saksa. Espanja ja Alankomaat kutsutaan G20-kokouksiin vierailijoina. EU:ta G20-ryhmässä edustavat Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Euroopan unioni on yksi maailman suurimmista talouksista ja suurin sisämarkkina-alue. EU:n osuus maailman bruttokansantuotteesta on noin 15 % (2021). EU:n osuus maailman väestöstä on noin 6 %. Ainoastaan Kiinan ja Intian osuudet ovat suuremmat suhteutettuna väkimäärään, jota EU edustaa G20-huippukokouksessa.

New Delhin huippukokous 9.–10.9.2023

Intia aikoo pitää G20-johtajien päätöskokouksen virtuaalisesti ennen marraskuun loppua.

Tämänvuotisessa huippukokouksessa Afrikan unioni toivotettiin tervetulleeksi G20-ryhmään sen pysyväksi jäseneksi. EU on G20-kokousten alusta lähtien voimakkaasti tukenut Afrikan unionin ottamista ryhmän täysjäseneksi. Afrikan unionin liittyminen ryhmään nyt on voitto sekä G20-huippukokoukselle että Afrikan mantereelle.

Kriittisen infrastruktuurin parantaminen kaikkialla maailmassa

Kaksi vuotta sitten käynnistettiin G7-maiden maailmanlaajuista infrastruktuuri- ja investointikumppanuutta koskeva PGII-aloite, ja tämänvuotisessa G20-huippukokouksessa komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti EU:n keskeistä panosta kahdessa PGII:n lippulaivahankkeessa.

Tulevat G20-puheenjohtajavaltiot

Brasilia seuraa Intiaa G20-puheenjohtajana 1.12.2023 alkavalla kaudella ja Etelä-Afrikka vuonna 2025.

Brasilian G20-huippukokous on määrä pitää Rio de Janeirossa 18.–19.11.2024. Brasilia on ilmoittanut, että sen puheenjohtajakauden painopisteet ovat:

  1. sosiaalinen yhteenkuuluvuus ja nälän torjunta
  2. energiasiirtymä ja kestävän kehityksen sosiaaliset, taloudelliset ja ympäristöön liittyvät osatekijät
  3. globaalin hallinnan instituutioiden uudistaminen

Näihin painopisteisiin keskittyvien toimien avulla Brasilia haluaa G20-puheenjohtajakaudellaan olla rakentamassa oikeudenmukaista ja kestävää maailmaa mottonaan "Building a fair world and a sustainable planet”.