Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
President von der Leyen attends G20 summit in Bali, Indonesia

Η ομάδα των 20 (G20) είναι αρραγής πυλώνας πολυμερούς συνεργασίας και νευραλγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων.

Η G20 είναι το διεθνές φόρουμ στο οποίο συμμετέχουν οι 20 μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες. Τα μέλη της αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80 % του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 75 % του παγκόσμιου εμπορίου και το 60 % του πληθυσμού του πλανήτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλήρες μέλος της G20, όπως και τρία από τα κράτη μέλη της: η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι στις συνεδριάσεις της G20. Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο κ. Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκπροσωπούν την Ευρωπαϊκή Ένωση στην G20.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες και η μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15 % του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (2021). Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιπροσωπεύει περίπου το 6 % του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μόνο η Κίνα και η Ινδία την ξεπερνούν όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που εκπροσωπεί στο τραπέζι της συνόδου κορυφής της G20.

Σύνοδος κορυφής στο Νέο Δελχί, 9-10 Σεπτεμβρίου 2023

Η Ινδία σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τελική εικονική σύνοδο των ηγετών πριν από τα τέλη Νοεμβρίου.

Στη φετινή σύνοδο κορυφής η Αφρικανική Ένωση έγινε δεκτή ως μόνιμο μέλος της G20. Η ΕΕ υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής της Αφρικανικής Ένωσης στην G20 ως πλήρους μέλους από την έναρξη των συνεδριάσεων της G20. Η εξέλιξη αυτή συνιστά σαφώς νίκη τόσο για τη σύνοδο κορυφής της G20 όσο και για την αφρικανική ήπειρο.

Ενίσχυση των κρίσιμων υποδομών σε ολόκληρο τον κόσμο

Δύο χρόνια μετά τη δρομολόγηση της εταιρικής σχέσης της G7 για παγκόσμιες υποδομές και επενδύσεις (PGII), η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν, κατά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί, τόνισε την καίρια συμβολή της ΕΕ σε δύο εμβληματικά έργα της PGII.

Μελλοντικές Προεδρίες της G20

Η Βραζιλία θα διαδεχθεί την Ινδία στην Προεδρία της G20 από την 1η Δεκεμβρίου 2023, ακολουθούμενη από τη Νότια Αφρική το 2025.

Η σύνοδος κορυφής της G20 στη Βραζιλία έχει προγραμματιστεί για τις 18-19 Νοεμβρίου 2024 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Οι προτεραιότητες που έχει δηλώσει η Προεδρία της Βραζιλίας είναι οι εξής:

  1. κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση της πείνας
  2. ενεργειακή μετάβαση και βιώσιμη ανάπτυξη στις τρεις πτυχές της (κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική)
  3. μεταρρύθμιση των θεσμών παγκόσμιας διακυβέρνησης

Οι προτεραιότητες αυτές αντικατοπτρίζονται στο σύνθημα της βραζιλιάνικης Προεδρίας της G2O: «Οικοδόμηση ενός δίκαιου κόσμου και ενός βιώσιμου πλανήτη».