Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων του εργατικού δυναμικού της ΕΕ

Αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων στην ΕΕ

Γιατί απαιτείται δράση

Διευκόλυνση των προσλήψεων από χώρες εκτός ΕΕ

Η Επιτροπή προτείνει τη δημιουργία ευρωπαϊκής δεξαμενής ταλέντων ώστε να διευκολυνθεί η πρόσληψη ατόμων που αναζητούν εργασία από τρίτες χώρες, με βάση τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν ελλείψεις και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η συμμετοχή στη δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ θα είναι προαιρετική για τα κράτη μέλη, τα οποία θα υποστηρίζουν και τη διαχείριση της πλατφόρμας.

Η πλατφόρμα θα συμβάλει στην ταχύτερη και ευκολότερη αντιστοίχιση ειδικευμένων υπηκόων τρίτων χωρών και εργοδοτών, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες τόσο για τα άτομα που αναζητούν εργασία όσο και για τους εργοδότες σχετικά με τις διαδικασίες πρόσληψης και τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Θα προστατεύει επίσης τους υπηκόους τρίτων χωρών από πιθανές πρακτικές εκμετάλλευσης.

Για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και των βασικών χωρών-εταίρων, η δεξαμενή ταλέντων της ΕΕ θα στηρίξει επίσης την εφαρμογή των εταιρικών σχέσεων προσέλκυσης ταλέντων. Οι εταιρικές σχέσεις αυτές θα παρέχουν κινητικότητα για εργασία ή κατάρτιση, αυξάνοντας τις δυνατότητες νόμιμης μετανάστευσης και αποθαρρύνοντας την παράτυπη μετανάστευση.

Ταχύτερη αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων που έχουν αποκτηθεί σε τρίτες χώρες

Η Επιτροπή συνέστησε να διευκολυνθεί η αναγνώριση των δεξιοτήτων και των προσόντων των υπηκόων τρίτων χωρών. Η δέσμη μέτρων θα εκσυγχρονίσει το ισχύον σύστημα και θα το φέρει πιο κοντά στο σύστημα που έχει θεσπιστεί για τους υπηκόους της ΕΕ που μετακινούνται σε άλλο κράτος μέλος. Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η ταχύτερη λήψη αποφάσεων αναγνώρισης για την πλήρωση κενών θέσεων σε επαγγέλματα στα οποία διαπιστώνονται ελλείψεις στην ΕΕ. Το σύστημα θα περιλαμβάνει συστάσεις για την ανάπτυξη της ικανότητας των αντίστοιχων εθνικών αρχών να απλουστεύουν και να επιταχύνουν τις διαδικασίες, βελτιώνοντας τη συμβατότητα των τίτλων προσόντων τρίτων χωρών και τον τρόπο αξιολόγησης των δεξιοτήτων των ατόμων που αναζητούν εργασία.

Η μαθησιακή κινητικότητα μπορεί να γίνει μια ευκαιρία για όλες και όλους

Ιστορικό

Χωρίς συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων στην ΕΕ, οι τρέχουσες τάσεις ενδέχεται να υπονομεύσουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, να περιορίσουν την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και να αποδυναμώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες σε τομείς που αντιμετωπίζουν ήδη ελλείψεις εργατικού δυναμικού, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η μακροχρόνια φροντίδα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η δέσμη μέτρων είναι τόσο σημαντική, καθώς βασίζεται στις εν εξελίξει εργασίες στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για τις δεξιότητες και τα ταλέντα, του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, και συμβάλλει στο τρέχον Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων δίνοντας έμφαση σε μια στρατηγική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων.

Έγγραφα