Skip to main content
Λογότυπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης

Τελικές εκθέσεις και προτάσεις

Ύστερα από ένα εξαιρετικό, ετήσιο ταξίδι συζητήσεων, διαβουλεύσεων και συνεργασίας πολιτών από όλη την Ευρώπη σχετικά με το είδος της Ευρώπης στην οποία θα ήθελαν να ζήσουν, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ολοκληρώθηκε επίσημα στις 9 Μαΐου 2022 —Ημέρα της Ευρώπης— στο Στρασβούργο. Σήμερα οι συμπρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διάσκεψης υπέβαλαν τελική έκθεση που περιέχει τις 49 προτάσεις προς τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής.  

Οι προτάσεις αυτές κάλυψαν εννέα θέματα: κλιματική αλλαγή και περιβάλλον· υγεία· ισχυρότερη οικονομία, κοινωνική δικαιοσύνη και θέσεις εργασίας· η ΕΕ στον κόσμο· αξίες και δικαιώματα, κράτος δικαίου, ασφάλεια· ψηφιακός μετασχηματισμός· ευρωπαϊκή δημοκρατία· μετανάστευση· εκπαίδευση, πολιτισμός, νεολαία και αθλητισμός. Περιλάμβαναν γενικούς στόχους και περισσότερα από 300 συγκεκριμένα μέτρα, και τα τρία θεσμικά όργανα εξετάζουν τώρα τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δώσουν αποτελεσματική συνέχεια, το καθένα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Συνέχεια που δόθηκε από την Επιτροπή στα αποτελέσματα της Διάσκεψης

Η Επιτροπή δημοσίευσε στις 17 Ιουνίου ανακοίνωση στην οποία αξιολογεί λεπτομερώς τι χρειάζεται για να δοθεί συνέχεια στις προτάσεις της Διάσκεψης. Παρέχει μια επισκόπηση των επόμενων βημάτων, καθορίζοντας τον καλύτερο τρόπο άντλησης διδαγμάτων από τη Διάσκεψη και ενσωμάτωσης της συμμετοχικής δημοκρατίας στη χάραξη πολιτικής και στη νομοθετική διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για παράδειγμα, αν η Επιτροπή αξιοποιήσει την επιτυχία των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών, θα επιτρέψει στις ομάδες αυτές να συζητήσουν και να διατυπώσουν συστάσεις πριν από ορισμένες βασικές προτάσεις, στο πλαίσιο της ευρύτερης χάραξης πολιτικής της και σύμφωνα με τις αρχές για τη βελτίωση της νομοθεσίας. Η Επιτροπή διοργανώνει την πρώτη νέα γενιά ομάδων πολιτών σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της δράσης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ.

Ομάδες Ευρωπαίων πολιτών

Η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη νέων προτάσεων στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και στη συνοδευτική δήλωση προθέσεων. Οι προτάσεις αυτές έχουν περιληφθεί και στο πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής για το 2023. Για την ενημέρωση των πολιτών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη και για να διατηρηθεί η δυναμική, διοργανώθηκε εκδήλωση ανατροφοδότησης τον Δεκέμβριο του 2022. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε ευκαιρία να εξηγηθεί στους πολίτες πώς τα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ δίνουν συνέχεια στις προτάσεις της Διάσκεψης.

Σχετικά με τη Διάσκεψη

       
President von der Leyen
Μας είπατε ότι θέλετε να οικοδομήσετε ένα καλύτερο μέλλον με σεβασμό προς τις υποσχέσεις του παρελθόντος που άντεξαν στον χρόνο. Υποσχέσεις για ειρήνη και ευημερία, δικαιοσύνη και πρόοδο· για μια Ευρώπη κοινωνική και βιώσιμη που φροντίζει και τολμά. Μας είπατε πού θέλετε να πάει η Ευρώπη. Και τώρα εναπόκειται σε εμάς να την οδηγήσουμε εκεί ακολουθώντας τον πιο σύντομο δρόμο, είτε χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητές μας στο πλαίσιο των Συνθηκών, είτε τροποποιώντας τις Συνθήκες, εάν χρειαστεί.

κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Μία από τις δεσμεύσεις της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν ήταν να προσφέρει στους Ευρωπαίους περισσότερες δυνατότητες να επηρεάζουν τη δράση της Ένωσης και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί γι’ αυτούς. Στη Διάσκεψη μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι οι Ευρωπαίοι, όποιοι και αν είναι και οπουδήποτε κι αν βρίσκονται.

Στόχος της ήταν να αντανακλά την πολυμορφία μας και να συμβάλει ώστε η απήχηση της Ευρώπης να ξεπεράσει τα σύνορα των πρωτευουσών της και να προσεγγίσει κάθε γωνιά της ΕΕ, ενισχύοντας τους δεσμούς μεταξύ των Ευρωπαίων και των θεσμικών οργάνων που τους υπηρετούν. Αυτό επιτεύχθηκε με πληθώρα εκδηλώσεων και συζητήσεων που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης σε όλη την ΕΕ, καθώς και μέσω μιας διαδραστικής πολύγλωσσης ψηφιακής πλατφόρμας. Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία: έως τον Μάιο του 2022, την πλατφόρμα είχαν επισκεφτεί σχεδόν 5 εκατομμύρια μοναδικοί επισκέπτες και πάνω από 50 000 ενεργοί συμμετέχοντες είχαν συμμετάσχει σε 18 000 συζητήσεις και σε πάνω από 6 500 εγγεγραμμένες εκδηλώσεις.  

Ειδικότερα, οι νέοι καλούνται να συμμετάσχουν και να ανταλλάξουν τις ιδέες τους. Οι ευρωπαϊκές, εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, καθώς και η κοινωνία των πολιτών και άλλες οργανώσεις, θα μπορούσαν επίσης να διοργανώσουν εκδηλώσεις και να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.

Βίντεο

Συνοπτική παρουσίαση της Διάσκεψης

 

Εμπειρία των μελών των ευρωπαϊκών ομάδων

 

Τα πιο πρόσφατα νέα

Έγγραφα

 

17 ΙΟΎΝΙΟΣ 2022
Communication on the Conference on the Future of Europe
English
(277.66 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

 

17 ΙΟΎΝΙΟΣ 2022
Annex to the Communication on the Conference on the Future of Europe
English
(987.99 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

 

13 ΜΆΙΟΣ 2022
Factsheet - Conference on the Future of Europe - Report on the final outcome
English
(5.95 KB - HTML)
Τηλεφόρτωση

 

9 ΜΆΙΟΣ 2022
Conference on the Future of Europe: Report on the final outcome
English
(HTML)
Τηλεφόρτωση

 

8 ΜΆΡΤΙΟΣ 2021
ΚΟΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
ελληνικά
(196.5 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

 

22 ΙΑΝΟΥΆΡΙΟΣ 2020
Communication: Shaping the Conference on the Future of Europe
English
(616.61 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

 

Ενημερωτικά δελτία

10 ΙΟΎΝΙΟΣ 2021
Factsheet - Conference Roll-out
ελληνικά
(5.95 KB - HTML)
Τηλεφόρτωση

 

10 ΙΟΎΝΙΟΣ 2021
Factsheet - Digital Platform
ελληνικά
(5.95 KB - HTML)
Τηλεφόρτωση