Siirry pääsisältöön

Euroopan digitaalinen valmius: uudet säännöt verkossa toimiville yrityksille

alt=""

Digipalvelusäädöksellä ja digimarkkinasäädöksellä luodaan digitaalialan innovaatioyrityksille tasapuoliset toimintaedellytykset, jotka auttavat niitä kasvamaan EU:n sisämarkkinoilla ja menestymään maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Innovatiivisille verkkoalustoille paremmat kasvumahdollisuudet EU:ssa

yli 10 000
verkkoalustaa EU:ssa
90 %
niistä on pieniä ja keskisuuria yrityksiä

Digitaalisia palveluja säännellään EU:ssa tätä nykyä 27 erilaisella kansallisella säännöstöllä. Vain suurimmilla yrityksillä on varaa sääntöjen noudattamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Digipalvelusäädöksen tuomat muutokset:

  • Samoja sääntöjä sovelletaan koko EU:ssa, ja ne muodostavat perustan laajoille kotimarkkinoille, joilla digitaaliset palvelut voivat kasvaa ja menestyä. Rajat ylittävän digitaalisen kaupan odotetaan kasvavan sisämarkkinoilla jopa 2 prosenttia.
  • Kun pienten toimijoiden oikeusvarmuus paranee, ne voivat kehittää palvelujaan ja suojella käyttäjiä laittomalta toiminnalta standardien, käytännesääntöjen ja ohjeistojen tuella.
  • Pien- ja mikroyritykset vapautetaan eniten kustannuksia aiheuttavista velvoitteista, mutta ne voivat vapaasti soveltaa kilpailukykyä parantavia hyviä käytäntöjä.
  • Tuki toiminnan laajentamiselle: Pienyrityksiin sovellettavien poikkeusten voimassaoloa pidennetään 12 kuukauteen sen jälkeen, kun niiden toiminnan laajentuminen ylittää pienyrityksille asetetut liikevaihdon ja henkilöstömäärän raja-arvot. 

Kannustusta laillisesti toimiville yrityksille

Kun verkon laittomaan toimintaan ja tuotteisiin puututaan, lailliset yritykset voivat menestyä paremmin.

Digipalvelusäädöksen tuomat muutokset:

  • Yrityksiä kannustetaan vapaaehtoisiin toimenpiteisiin käyttäjiensä suojelemiseksi laittomalta sisällöltä, tavaroilta ja palveluilta.
  • Yrityksille tarjoutuu uusia yksinkertaisia ja tehokkaita mekanismeja ilmoittaa laittomasta sisällöstä ja tavaroista, jotka loukkaavat niiden oikeuksia, teollis- ja tekijänoikeudet mukaan luettuina, tai jotka aiheuttavat epätervettä kilpailua.
  • Yrityksistä voi myös tulla laittoman sisällön ja tavaroiden ”luotettavia ilmoittajia”, jotka soveltavat erityisiä ensisijaisia menettelyjä ja tekevät tiivistä yhteistyötä alustojen kanssa.
  • Markkinapaikoille asetetaan tiukempia velvoitteita soveltaa varoittavia toimenpiteitä, kuten "tunne yritysasiakkaasi" -periaatetta. Lisäksi niiden on panostettava kohtuullisin toimin palvelussa myytävien tuotteiden satunnaistarkastuksiin tai otettava käyttöön uusia tekniikoita tuotteen jäljitettävyyden parantamiseksi.

Pk-yritysten ja startup-yritysten paremmat vaikutusmahdollisuudet

40 %
verkossa tuotteita myyvistä yrityksistä tekee sen verkossa toimivilla markkinapaikoilla (Eurostat 2019)

Pk-yritykset ja startup-yritykset ovat riippuvaisia suurten alustojen ehdoista sen suhteen, missä järjestyksessä niiden sisältö esitetään ja miten sitä mainostetaan ja miten yritysten viestintäkanavia moderoidaan alustoilla. Yrityksillä ei ole pääsyä omia kuluttajiaan koskeviin tietoihin, jotka ovat peräisin niiden toiminnasta portinvartija-alustalla ja jotka antaisivat niille mahdollisuuden mukauttaa markkinastrategiaansa. Tämä on ongelmallista yrityksille, jotka kilpailevat suoraan portinvartijan kanssa, joka voi käyttää tällaisia tietoja omien etujensa ajamiseen.

Oikeudenmukaiset ja tasapainoiset sisämarkkinat

Portinvartijoilla on toisinaan kaksitahoinen rooli ja ne suosivat omia palvelujaan, mikä johtaa sellaisten yrityskäyttäjien poissulkemiseen, jotka ovat riippuvaisia portinvartijoista kuluttajien saavuttamisessa. Tämä vähentää yritysten valinnanmahdollisuuksia, mahdollisesti heikentää palvelun laatua ja nostaa kuluttajahintoja.

Digimarkkinasäädöksen tuomat muutokset:

  • Yrityksille avautuu uusia mahdollisuuksia ja ne voivat innovoida ja kilpailla tasavertaisesti portinvartijoiden omien palvelujen kanssa.
  • Kuluttajat voivat nähdä, mitkä ovat parhaat käytettävissä olevat vaihtoehdot eivätkä vain niitä, joita portinvartijat haluavat heidän näkevän.

Parempi oikeusvarmuus yrityksille

Portinvartija-alustoilla on valta toimia yksityisinä sääntöjen laatijoina, jotka voivat yksipuolisesti asettaa ehtoja yrityskäyttäjille.

Digimarkkinasäädöksen tuomat muutokset:

  • Yrityskäyttäjät tietävät mitä odottaa asioidessaan portinvartijoiden kanssa.
  • Portinvartijat tuntevat heitä koskevat selkeät velvoitteet.
  • Selkeästi määritellyillä menettelysäännöillä varmistetaan nopeat päätökset, jotka tuovat nopeasti hyötyjä sekä yrityskäyttäjille että kuluttajille.

Kilpaillut markkinat

Taloudellisen vallan keskittyminen digitaalisilla markkinoilla on ennennäkemätöntä:

7
maailman kymmenestä suurimmasta yrityksestä toimii digitaalisilla markkinoilla

Digimarkkinasäädöksen tuomat muutokset:

  • Yritykset voivat saada enemmän tietoa siitä, miten niiden tuotteet tai palvelut menestyvät kolmansien osapuolten alustoilla.
  • Portinvartijat eivät voi enää suosia esitysjärjestyksessä omia palvelujaan ja tuotteitaan muiden yritysten samalla alustalla tarjoamien palvelujen ja tuotteiden kustannuksella.
  • Yritykset voivat houkutella helpommin kuluttajia, joita portinvartija-alustat eivät enää voi lukita.
  • Uusien sääntöjen ansiosta pienten yritysten ja uusien tulokkaiden on helpompi kasvaa ja laajentua ja kilpailla portinvartija-alustojen kanssa.
  • Kilpailun lisääntymisen voidaan odottaa kasvattavan pienten yritysten innovointipotentiaalia ja parantavan palvelun laatua, mikä puolestaan lisää kuluttajien hyvinvointia.

Lisää työpaikkoja

Portinvartijat ovat välttämättömiä väyliä Euroopan sisämarkkinoille. Ne ovat alustoja, joilla on merkittävä vaikutus sisämarkkinoihin. Ne tarjoavat yrityskäyttäjille tärkeän väylän asiakkaidensa tavoittamiseen, ja niillä on tai tulee todennäköisesti olemaan vakiintunut ja kestävä asema.

Digimarkkinasäädöksen tuomat muutokset:

  • Tasapuolisten toimintaedellytysten ansiosta syntyy startup-yrityksiä ja uusia yrityksiä, ja ne kasvavat ja luovat uusia työpaikkoja.