Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή: νέοι διαδικτυακοί κανόνες για τις επιχειρήσεις

alt=""

Ο νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες και ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές δημιουργούν ισότιμους όρους ανταγωνισμού που θα επιτρέψουν σε καινοτόμες ψηφιακές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν εντός της ενιαίας αγοράς και να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ανάπτυξη των καινοτόμων διαδικτυακών πλατφορμών στην ΕΕ

Πάνω από 10.000
πλατφόρμες λειτουργούν στην ΕΕ
Το 90 %
αυτών είναι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Σήμερα, οι ψηφιακές υπηρεσίες στην ΕΕ υπόκεινται σε 27 διαφορετικά σύνολα εθνικών κανόνων. Οι μόνες που είναι ικανές να αντεπεξέλθουν στο κόστος συμμόρφωσης που αυτό συνεπάγεται είναι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:

  • Θα ισχύουν πλέον οι ίδιοι κανόνες σε ολόκληρη την Ένωση, αποτελώντας τη βάση για μία μεγάλη εγχώρια αγορά που θα επιτρέψει στις ψηφιακές υπηρεσίες να ακμάσουν και να αναπτυχθούν. Το διασυνοριακό ψηφιακό εμπόριο στην ενιαία αγορά αναμένεται να αυξηθεί έως και κατά 2 %.
  • Η ασφάλεια δικαίου θα επιτρέψει στους μικρούς παίκτες της αγοράς να αναπτύσσουν υπηρεσίες και να προστατεύουν τους χρήστες από παράνομες δραστηριότητες, ενώ θα υποστηρίζονται από πρότυπα, κώδικες δεοντολογίας και κατευθυντήριες γραμμές.
  • Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις απαλλάσσονται από τις πλέον δαπανηρές υποχρεώσεις, θα μπορούν ωστόσο να εφαρμόζουν τις βέλτιστες πρακτικές ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
  • Στήριξη για ανάπτυξη: οι απαλλαγές για τις μικρές επιχειρήσεις παρατείνονται κατά 12 μήνες αφότου η ανάπτυξή τους υπερβεί τα κατώτατα όρια κύκλου εργασιών και προσωπικού που τις χαρακτηρίζουν ως μικρές επιχειρήσεις 

Ακμαίες νόμιμες επιχειρήσεις

Η καταπολέμηση των παράνομων διαδικτυακών δραστηριοτήτων και προϊόντων θα επιτρέψει στις νόμιμες επιχειρήσεις να ακμάσουν στο διαδίκτυο.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες:

  • Θα αρθούν τα αντικίνητρα που αποτρέπουν τις επιχειρήσεις από τη λήψη εθελοντικών μέτρων για την προστασία των χρηστών τους από παράνομο περιεχόμενο, αγαθά και υπηρεσίες
  • Οι επιχειρήσεις θα χρησιμοποιούν νέους, απλούς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να επισημαίνουν παράνομο περιεχόμενο και αγαθά που παραβιάζουν τα δικαιώματά τους —συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας— ή συνιστούν αθέμιτο ανταγωνισμό
  • Οι επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να λαμβάνουν την ιδιότητα της «αξιόπιστης πηγής επισήμανσης παράνομου περιεχομένου ή αγαθών», χάρη στην οποία θα δικαιούνται ειδικές διαδικασίες προτεραιότητας και θα έχουν στενή συνεργασία με τις πλατφόρμες
  • Οι αγορές θα έχουν ενισχυμένες υποχρεώσεις να εφαρμόζουν αποτρεπτικά μέτρα, όπως οι πολιτικές «γνωρίστε τον επιχειρηματικό σας πελάτη», να καταβάλλουν εύλογες προσπάθειες για τη διενέργεια τυχαίων ελέγχων στα προϊόντα τους ή να υιοθετούν νέες τεχνολογίες για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων

Ενδυναμωμένες ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις

Το 40 %
των εταιρειών που πωλούν προϊόντα μέσω διαδικτύου χρησιμοποιούν διαδικτυακές αγορές για τον σκοπό αυτόν, σύμφωνα με την Eurostat (2019).

Οι ΜΜΕ και νεοφυείς επιχειρήσεις εξαρτώνται από τους όρους και τις προϋποθέσεις των μεγάλων πλατφορμών ως προς τον τρόπο κατάταξης και διαφήμισης του περιεχομένου τους, καθώς και τον τρόπο διαχείρισης των διαύλων επικοινωνίας τους διαμέσου αυτών των πλατφορμών. Οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν τους πελάτες τους και προκύπτουν από τη δραστηριότητά τους σε πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης, παρότι τέτοιου είδους δεδομένα επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προσαρμόζουν τις εμπορικές τους στρατηγικές. Η κατάσταση αυτή είναι προβληματική για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε άμεσο ανταγωνισμό με μία πλατφόρμα που ενεργεί ως ρυθμιστής της πρόσβασης, καθώς η πλατφόρμα μπορεί να αξιοποιήσει τα εν λόγω δεδομένα προς το δικό της συμφέρον.

Μια δίκαιη και ισορροπημένη εσωτερική αγορά

Οι πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης αναλαμβάνουν ενίοτε διπλό ρόλο και ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες, αποκλείοντας έτσι τους επιχειρηματικούς χρήστες που εξαρτώνται από αυτές τις πλατφόρμες για να έχουν πρόσβαση στους καταναλωτές. Η κατάσταση αυτή μειώνει τις διαθέσιμες επιλογές των επιχειρήσεων, υπονομεύει δυνητικά την ποιότητα των υπηρεσιών και αυξάνει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές:

  • Θα δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, καθώς θα είναι σε θέση να καινοτομούν και να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τις πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης και τις υπηρεσίες τους.
  • Οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν ποιες είναι οι καλύτερες διαθέσιμες επιλογές —και όχι μόνο εκείνες που επιλέγουν να εμφανίσουν οι μεγάλες πλατφόρμες.

Αυξημένη ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις

Οι πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης έχουν την εξουσία να δρουν ως ιδιωτικοί φορείς θέσπισης κανόνων, επιβάλλοντας μονομερώς όρους και προϋποθέσεις στους επιχειρηματικούς τους χρήστες.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές:

  • Οι επιχειρηματικοί χρήστες θα γνωρίζουν τι να περιμένουν όταν συναλλάσσονται με πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης.
  • Οι πλατφόρμες αυτές θα γνωρίζουν τις σαφείς υποχρεώσεις στις οποίες υπόκεινται.
  • Οι σαφώς καθορισμένοι διαδικαστικοί κανόνες θα καταστήσουν δυνατή την ταχεία λήψη αποφάσεων, η οποία θα αποφέρει πλεονεκτήματα τόσο για τους επιχειρηματικούς χρήστες όσο και για τους καταναλωτές σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ανταγωνιστικές αγορές

Το επίπεδο συγκέντρωσης της οικονομικής ισχύος στις ψηφιακές αγορές είναι πρωτοφανές:

7
από τις δέκα μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο είναι παράγοντες της ψηφιακής αγοράς.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές:

  • Θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες ως προς τις επιδόσεις των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους στις πλατφόρμες τρίτων
  • Θα καταργηθεί η άδικη, υψηλότερη κατάταξη των υπηρεσιών και προϊόντων των ίδιων των πλατφορμών που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης σε σύγκριση με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που προσφέρουν άλλες επιχειρήσεις στην ίδια πλατφόρμα
  • Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να προσελκύουν καταναλωτές ευκολότερα, καθώς οι πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης δεν θα μπορούν να τους εγκλωβίζουν
  • Χάρη στους νέους κανόνες θα είναι ευκολότερο για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους νεοεισερχόμενους στην αγορά να αναπτύσσονται και να επεκτείνονται, καθώς και να ανταγωνίζονται με τις πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης.
  • Η αύξηση του ανταγωνισμού αναμένεται να οδηγήσει σε ένα μεγαλύτερο δυναμικό καινοτομίας μεταξύ των μικρότερων επιχειρήσεων, καθώς και σε βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών με συνακόλουθη αύξηση της ευημερίας των καταναλωτών.

Περισσότερες θέσεις εργασίας

Οι πλατφόρμες που ενεργούν ως ρυθμιστές της πρόσβασης είναι απαραίτητες πύλες εισόδου στην ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Πρόκειται για πλατφόρμες με σημαντικό αντίκτυπο στην εσωτερική αγορά, οι οποίες λειτουργούν ως σημαντικές ψηφιακές πύλες για τους επιχειρηματικούς χρήστες ώστε αυτοί να προσεγγίσουν τους πελάτες τους και οι οποίες διαθέτουν, ή προβλέπεται ότι θα διαθέτουν, παγιωμένη και διαρκή θέση.

Τι αλλάζει με τη νέα πράξη για τις ψηφιακές αγορές:

  • Χάρη στους ισότιμους όρους του ανταγωνισμού, θα αναδυθούν και θα αναπτυχθούν νεοφυείς και νέες επιχειρήσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.