Direct la conținutul principal

Raportul din 2020 privind statul de drept

Raportul anual privind statul de drept monitorizează evoluțiile semnificative legate de respectarea statului de drept în toate țările membre.

Comunicare și capitole consacrate fiecărei țări

Raportul din 2020 privind statul de drept prezintă atât o sinteză a situației statului de drept în Uniunea Europeană, cât și, în cele 27 de capitole consacrate fiecărui stat membru, o evaluare specifică a evoluțiilor semnificative legate de statul de drept. Raportul acoperă patru piloni: sistemul de justiție, cadrul anticorupție, pluralismul mass-mediei și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru. Capitolele consacrate fiecărei țări se bazează pe o evaluare calitativă efectuată de Comisie. Ele se axează pe o sinteză a evoluțiilor semnificative înregistrate începând cu ianuarie 2019, precedată de o scurtă descriere factuală a cadrului juridic și instituțional relevant pentru fiecare pilon. Evaluarea prezintă atât aspectele problematice, cât și aspectele pozitive, inclusiv bunele practici. Pentru a asigura o abordare coerentă și echivalentă, Comisia a aplicat aceeași metodologie și a examinat aceleași chestiuni în toate statele membre, păstrând în același timp simțul proporției în funcție de situație și evoluții.

2020 Rule of Law Report: Communication and country chapters

Metodologie

Raportul privind statul de drept este rezultatul colaborării strânse cu statele membre și se bazează pe diverse surse. Evaluarea din cadrul celor 27 de capitole consacrate fiecărei țări a fost pregătită în conformitate cu metodologia discutată cu statele membre. Această metodologie va continua să ghideze pregătirea următoarelor ediții ale Raportului anual privind statul de drept. Pentru fiecare pilon, metodologia reamintește dispozițiile legislației UE relevante pentru evaluare. De asemenea, face trimitere la avizele și recomandările Consiliului Europei, care oferă orientări utile.

A fost creată o rețea de puncte naționale de contact cu privire la statul de drept, al cărei scop este să contribuie la instituirea mecanismului, să discute metodologia aferentă și să acționeze ca un canal continuu de comunicare cu statele membre. Comisia a primit contribuții scrise din partea tuturor statelor membre și a peste 200 de părți interesate și a organizat mai mult de 300 de reuniuni virtuale cu toate statele membre, cu părțile interesate și cu societatea civilă.

2020 Rule of Law Report: methodology

Contribuții din partea statelor membre

Toate statele membre au fost invitate să furnizeze informații cu privire la cadrul juridic și instituțional general din țările lor și cu privire la evoluțiile semnificative înregistrate din 2019, în conformitate cu un model convenit. Informațiile au fost structurate în jurul celor patru piloni incluși în raport: sistemul judiciar, cadrul anticorupție, pluralismul mass-mediei și alte aspecte instituționale legate de sistemul de control și echilibru.

2020 Rule of Law Report - input from Member States

Consultare specifică cu părțile interesate

Ca parte a pregătirii Raportului din 2020 privind statul de drept, Comisia Europeană a invitat părțile interesate să furnizeze contribuții scrise prin intermediul unei consultări specifice a părților interesate, deschisă în perioada 24 martie - 4 mai 2020. Consultarea a reunit peste 200 de contribuții orizontale și specifice fiecărei țări furnizate de diverse agenții ale UE, de rețele europene, de organizații ale societății civile de la nivel național și european, de asociații profesionale și de actori internaționali și europeni. Informațiile obținute în urma consultării au fost incluse în evaluarea efectuată de Comisie, alături de constatări factuale privind evoluțiile din statele membre.

2020 Rule of Law Report: targeted stakeholder consultation

Documents

30 SEPTEMBRIE 2020
2020 Rule of law report - methodology

30 SEPTEMBRIE 2020
Setul de instrumente privind statul de drept

30 SEPTEMBRIE 2020
Mecanismul european privind statul de drept - fișă informativă