Säkra tillgången till vaccin
Säkra och verksamma vacciner är vår bästa chans att stoppa pandemin. Kommissionen och EU-länderna har därför enats om en gemensam EU-strategi för att säkra tillgången på vacciner och underlätta ländernas vaccinationskampanjer.
Genom förköpsavtal med enskilda vaccintillverkare säkrar kommissionen rätten att köpa ett visst antal vaccindoser inom en viss tid och till ett visst pris. I gengäld har kommissionen finansierat en del av vaccintillverkarnas direkta kostnader med medel från krisstödsinstrumentet som har en budget på 2,7 miljarder euro. Finansieringen ska ses som en handpenning för de vacciner som EU-länderna köper.
Strategins mål
Den 17 juni 2020 lade EU-kommissionen fram en vaccinstrategi för att snabba på utveckling, tillverkning och distribution av vacciner mot covid-19.
Med vaccinstrategin har kommissionen bidragit till att påskynda utvecklingen så att säkra och effektiva vacciner har kunnat distribueras i EU inom mindre än ett år i flera fall.
Målen för EU:s vaccinstrategi är att
- garantera vaccinernas kvalitet, säkerhet och effektivitet
- säkra snabb tillgång till vaccinerna för EU-länderna och deras invånare och gå i spetsen för det globala solidaritetsarbetet
- se till att alla i EU har jämlik tillgång till ett vaccin till rimligt pris så snabbt som möjligt
- se till att man i EU-länderna förbereder sina vaccinationskampanjer, löser transport- och distributionsfrågor och fastställer vilka grupper som ska prioriteras.
Vaccinstrategin bör fungera som en referensram för EU-länderna när de tar fram sina nationella strategier.
Säkra och effektiva vacciner började distribueras i EU i slutet av 2020, efter strikta godkännandeförfaranden och med högsta säkerhetsnormer.
Godkända vacciner
Hittills har kommissionen godkänt fem säkra och effektiva vacciner mot covid-19 för användning i EU efter positiva vetenskapliga rekommendationer från Europeiska läkemedelsmyndigheten:
Den 21 december 2020 beviljade kommissionen ett villkorligt godkännande för försäljning för det vaccin som Biontech och Pfizer har tagit fram. Det var det första vaccinet mot covid-19 som godkändes i EU, efter en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten.
Avtalet med Biontech-Pfizer gällde ett första inköp av 200 miljoner doser och möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser. Den 15 december 2020 beslutade kommissionen att köpa dessa ytterligare 100 miljoner doser.
Den 8 januari 2021 föreslog kommissionen EU-länderna att köpa ytterligare 200 miljoner doser av Biontech-Pfizers vaccin, med möjlighet att köpa 100 miljoner doser till.
Den 10 mars 2021 nådde kommissionen en överenskommelse med Biontech-Pfizer om ytterligare 4 miljoner vaccindoser för att hjälpa EU-länderna att få ner den höga smittspridningen i vissa regioner och underlätta den fria rörligheten i EU.
Den 20 maj 2021 ingick kommissionen ett tredje avtal med Biontech-Pfizer. Genom avtalet reserveras ytterligare 1,8 miljarder doser för EU-länderna från slutet av 2021 till 2023. Länderna får köpa 900 miljoner doser av både det nuvarande vaccinet och ett vaccin som är anpassat till virusvarianter (vid behov och efter godkännande), och har möjlighet att köpa 900 miljoner doser till.
Den 19 december 2021 enades kommissionen och Biontech-Pfizer om att påskynda leveransen av 20 miljoner vaccindoser till EU-länderna med 5 miljoner doser i januari, 5 miljoner i februari och 10 miljoner i mars, så att företaget levererar totalt 215 miljoner doser under det första kvartalet 2022.
Kommissionen och EU-länderna har också aktiverat en första option och beställer över 200 miljoner doser enligt det tredje avtalet med Biontech-Pfizer. Dessa doser kompletterar de 450 miljoner doser som redan avtalats för 2022. Biontech-Pfizer kommer alltså att leverera totalt 650 miljoner vaccindoser under 2022.
Den 13 maj 2022 ingick kommissionen ett avtal med Biontech-Pfizer för att bättre tillgodose EU-ländernas behov av covidvaccin. Avtalet ska se till att länderna har tillgång till vaccinerna när de behöver dem, inklusive eventuella uppdaterade vacciner, så att de snabbt kan motverka en ökad smittspridning och fortsätta att hjälpa länder i övriga världen.
Biontech-Pfizer har godkänt att vi publicerar förköpsavtalet (vissa uppgifter är borttagna). Se även inköpsavtalet.
Den 6 januari 2021 beviljade kommissionen ett villkorligt godkännande för försäljning för Modernas vaccin. Det var det andra vaccinet mot covid-19 som godkändes i EU, efter en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten.
Avtalet med Moderna gäller ett första inköp av 80 miljoner doser och möjlighet att köpa ytterligare 80 miljoner doser. Den 15 december 2020 beslutade kommissionen att köpa dessa ytterligare 80 miljoner doser.
Den 17 februari 2021 godkände kommissionen ett andra avtal med Moderna om att köpa in 300 miljoner fler vaccindoser (150 miljoner under 2021 med möjlighet att köpa ytterligare 150 miljoner doser 2022). Den 22 juni 2021 godkände kommissionen en ändring av det andra avtalet för att aktivera de 150 miljoner ytterligare doserna 2022.
Moderna har godkänt att vi publicerar förköpsavtalet och inköpsavtalet (vissa uppgifter är borttagna).
Den 16 december 2021 enades kommissionen och Moderna om att ytterligare påskynda vaccinleveranserna till de EU-länder som har ett behov i närtid, särskilt Tyskland. I december 2021 levererades 10 miljoner doser och under första kvartalet 2022 ska ytterligare 25 miljoner doser levereras.
Den 2 juni 2022 ingick kommissionen ett avtal med Moderna om att anpassa vaccinleveranserna till EU-ländernas behov. Det innebär att man skjuter upp vissa leveranser som var planerade till andra kvartalet 2022. Om ett uppdaterat vaccin godkänns för försäljning i EU kan dessutom en del av de doser som var planerade för april, maj och juni i stället levereras som påfyllnadsdoser anpassade till de nuvarande covidvarianterna med start i september 2022.
Den 9 augusti nådde EU-kommissionen och Moderna en överenskommelse för att bättre tillgodose medlemsländernas behov av covidvacciner under sensommaren och vintern. De doser som från början skulle ha levererats under sommaren kommer nu i stället att levereras i september och senare under hösten och vintern 2022, då länderna troligen har större behov av vaccin till sina nationella kampanjer och för att uppfylla sina internationella solidaritetsåtaganden. På begäran av vissa länder säkras dessutom 15 miljoner doser av Modernas uppdaterade vaccin mot omikronvarianten, förutsatt att det hinner godkännas i tid till ländernas vaccinationskampanjer.
Den 29 januari 2021 beviljade kommissionen ett villkorligt godkännande för försäljning för AstraZenecas vaccin. Det var det tredje vaccinet mot covid-19 som godkändes i EU, efter en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten.
AstraZeneca har godkänt att vi publicerar förköpsavtalet (vissa uppgifter är borttagna).
Den 18 juni 2021 beordrade förstainstansdomstolen i Bryssel AstraZeneca att leverera vaccindoser till EU.
Den 11 mars 2021 beviljade kommissionen ett villkorligt godkännande för försäljning för ett vaccin från Janssen Pharmaceutica NV, ett av Janssens läkemedelsföretag inom Johnson & Johnson. Det var det fjärde vaccinet mot covid-19 som godkändes i EU, efter en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten.
Janssen kommer att leverera 200 miljoner vaccindoser till EU med början under andra kvartalet 2021. Enligt avtalet från den 7 oktober 2020 har EU-länderna möjlighet att köpa ytterligare 200 miljoner doser. Det här vaccinet ges som en enkeldos.
Johnson & Johnson har godkänt att vi publicerar förköpsavtalet (vissa uppgifter är borttagna).
Den 17 december 2020 slutförde kommissionen sonderande samtal med läkemedelsföretaget Novavax om att få köpa ett potentiellt vaccin mot covid-19.
Novavax vaccin är ett proteinbaserat subenhetsvaccin som redan är i fas 3 i den kliniska prövningen. Enligt det planerade avtalet ska EU-länderna inledningsvis kunna köpa 100 miljoner doser och senare 100 miljoner doser till.
Den 21 december 2021 beviljade EU-kommissionen ett villkorligt försäljningsgodkännande för Novavax vaccin Nuvaxovid. Det blev därmed det femte godkända vaccinet mot covid-19 i EU. Godkännandet, som stöds av EU-länderna, är baserat på en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten som gjort en noggrann bedömning av vaccinets säkerhet, verkan och kvalitet. De första doserna kan troligen levereras i början av 2022. EU-länderna har beställt cirka 27 miljoner doser för det första kvartalet.
Den 20 juli 2022 godkände kommissionen en ändring av det ursprungliga vaccinavtalet med Valneva. De EU-länder som deltar i upphandlingen kan köpa in totalt 1 250 000 vaccindoser.
Den 23 juni 2022 rekommenderade Europeiska läkemedelsmyndigheten att Valnevas covidvaccin skulle godkännas för försäljning.
Den 12 januari 2021 slutförde kommissionen sonderande samtal med läkemedelsföretaget Valneva om att få köpa ett potentiellt vaccin mot covid-19.
Den 10 november 2021 godkände kommissionen ett avtal med Valneva som innebär att EU-länderna kan köpa cirka 27 miljoner doser under 2022, så snart vaccinet har visat sig vara säkert och effektivt, och ytterligare 33 miljoner doser under 2023. Enligt avtalet kan vaccinet också anpassas till nya virusvarianter.
Den 11 november 2022 beviljade kommissionen ett försäljningsgodkännande för Vidprevtyn beta, ett proteinbaserat vaccin från Sanofi och GSK, som påfyllnadsdos. Godkännandet, som stöds av EU-länderna, är baserat på en positiv vetenskaplig rekommendation från Europeiska läkemedelsmyndigheten som gjort en noggrann bedömning av vaccinets säkerhet, verkan och kvalitet. Den 18 september 2020 trädde avtalet med Sanofi-GSK i kraft, ett avtal som kommissionen ingått för EU-ländernas räkning och som ger länderna möjlighet att köpa upp till 300 miljoner doser. Sanofi-GSK har godkänt att vi publicerar förköpsavtalet (vissa uppgifter är borttagna).
Den 19 november 2020 trädde avtalet med Curevac i kraft, ett avtal som kommissionen ingått för EU-ländernas räkning.
Om vaccinet visar sig vara säkert och effektivt kan EU-länderna köpa 225 miljoner doser i ett första skede och har möjlighet att köpa ytterligare 180 miljoner doser.
Den 6 juli 2020 undertecknade Curevac, ett europeiskt företag med säte i Tyskland, ett låneavtal med Europeiska investeringsbanken på 75 miljoner euro för att utveckla vacciner och tillverka dem i stor skala.
Curevac har godkänt att vi publicerar förköpsavtalet (vissa uppgifter är borttagna).
Den 11 oktober 2021 meddelade Curevac att man drar tillbaka sin ansökan för det här vaccinet. Europeiska läkemedelsmyndigheten har därför avbrutit sin löpande översyn.
Den 2 augusti 2022 undertecknade kommissionen ett ramavtal för gemensam upphandling med Hipra Human Health för leverans av företagets proteinbaserade vaccin mot covid-19.
Europeiska läkemedelsmyndigheten gör för närvarande en löpande översyn av Hipras vaccin. Om vaccinet godkänns för försäljning kan de deltagande länderna köpa in vaccinet genom ramavtalet.
Anpassade vacciner
Den 1 september 2022 godkände kommissionen Biontech-Pfizers och Modernas omikronanpassade vacciner i EU efter Europeiska läkemedelsmyndighetens rekommendation.
När nya och anpassade covidvacciner blir tillgängliga bör länderna bland annat
- ta fram vaccinationsstrategier som klargör vilka vacciner, inklusive de nya och anpassade vaccinerna, som ska ges till vilka grupper med tanke på eventuella nya virusvarianter – strategierna bör bygga på den kommande vägledningen från EU:s läkemedelsmyndighet och smittskyddsmyndighet
se till att de har kapacitet för att vaccinera sina invånare så snart nya och anpassade vacciner levereras.
Sonderande samtal
De sonderande samtalen är avsedda att utmynna i ett förköpsavtal som ska finansieras via instrumentet för krisstöd, där det finns särskilt avsatta medel för att ta fram vacciner med olika profiler som tillverkas av olika företag.
Företag som har ett lovande vaccin på gång, och som redan håller på med eller snart ska starta kliniska prövningar, kan kontakta kommissionen på EC-VACCINES@ec.europa.eu.
Vaccinationsberedskap
Den 15 oktober 2020 publicerade kommissionen ett meddelande om vaccinationsberedskap med viktiga punkter för ländernas vaccinationsstrategier mot covid-19.
I början låg fokus på att minska antalet dödsfall och belastningen på vården och annan viktig samhällsservice, och man prioriterade särskilt äldre, vårdpersonal, personer med underliggande sjukdomar och andra riskgrupper.
Snabbare vaccintillverkning
Den 19 januari 2021 antog kommissionen ett meddelande där EU-länderna uppmanas att påskynda vaccineringen.
I mitten av juli 2021 hade EU tillräckligt med vaccin för att vaccinera 70 % av den vuxna befolkningen.
Du kan följa vaccinationsläget i Europa på ECDC:s interaktiva karta eller läsa veckorapporterna.
Snabbare vaccintillverkning i EU
Den 4 februari 2021 tillsatte kommissionen en arbetsgrupp för vaccintillverkningen under ledning av Thierry Breton, kommissionär för den inre marknaden, i samarbete med Stella Kyriakides, kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet. Arbetsgruppen har som mål att öka tillverkningskapaciteten i EU genom att fungera som en kontaktpunkt för de vaccintillverkare som behöver stöd. Man ska också kartlägga och få bort flaskhalsar i tillverkningen och leveranskedjan.
Arbetsgruppen kartlägger tillverkningskapaciteten och leveranskedjan i EU och har regelbundna kontakter med industrin och medlemsländerna så att kommissionen kan hålla sig uppdaterad om läget.
Kartläggningen bygger på uppgifter från arbetsgruppens verksamhet, det matchningsevenemang som kommissionen anordnade i mars 2021 (företagen har samtyckt till att deras namn offentliggörs), allmänt tillgänglig information och information från EU-länderna. Uppgifterna kompletteras och uppdateras fortlöpande.
Arbetsgruppen har delat in företagen i kategorier efter deras huvudverksamhet. De kan alltså ha större kapacitet än den som visas på kartan. De fem kategorierna är
- leverans (produktion/leverans av råvaror, förbrukningsvaror, engångsartiklar och utrustning)
- produktion (tillverkning och formulering)
- fill and finish och förpackning
- lagring och transport
- annat (processutveckling, kontraktsforskning, FoU och tjänster för kliniska prövningar).
Den 12 juli 2021 anordnade arbetsgruppen ett andra matchningsevenemang, den här gången om läkemedel mot covid-19, för att snabbare få fram nya läkemedel eller pröva om befintliga läkemedel kan användas.
Vaccinexport – insyn och tillstånd
Den 29 januari 2021 införde kommissionen regler om att EU-länderna måste godkänna export av covidvacciner för att garantera en snabb tillgång till vacciner för alla i EU och öka insynen i vaccinexporten till länder utanför EU.
De här reglerna upphörde att gälla den 31 december 2021 och ersattes av ett nytt övervakningsverktyg den 1 januari 2022. Det innebär att vaccintillverkarna inte längre behöver ansöka om tillstånd att exportera sina vacciner till länder utanför EU. I stället ska tullmyndigheterna skicka in företagsspecifika exportuppgifter till kommissionen som ska publicera dem för att säkra insynen.
Kommissionen har satsat stora belopp på att öka vaccinbolagens tillverkningskapacitet i EU och fortsätter att följa smittläget för att vid behov vidta lämpliga åtgärder.
Globalt samarbete
Den 18 september 2020 bekräftade kommissionen sitt deltagande i Covax, samarbetsramen för rättvis tillgång till covid-19-vaccin till ett överkomligt pris.
Covax prognos för globala leveranser
Covax är en del av ACT-acceleratorn (Access to COVID-19 Tools Accelerator), det globala samarbetet för att skynda på utveckling, tillverkning och rättvis tillgång till tester, behandling och vacciner mot covid-19.
Den 12 november 2020 meddelade EU att man bidrar med ytterligare 100 miljoner euro för att stödja Covax och på så sätt säkra tillgången till framtida vacciner mot covid-19 i låg- och medelinkomstländer. EU har redan anslagit 400 miljoner euro i garantier till Covax och är en av de största givarna.
Den 19 februari 2021 meddelade kommissionens ordförande att EU anslår ytterligare 500 miljoner euro till Covax. Det nya paketet består av 300 miljoner euro i EU-bidrag och 200 miljoner euro i garantier från Europeiska fonden för hållbar utveckling plus (EFHU+) för ett lån från Europeiska investeringsbanken.
Med detta nya bidrag ökar EU sina investeringar ytterligare för att stödja den globala återhämtningen med totalt 1 miljard euro. Team Europa (EU och medlemsländerna) hör till de största bidragsgivarna och har hittills utlovat nästan 3 miljarder euro till Covax.
ACT-acceleratorn samlar regeringar, forskare, företag och civilsamhället samt filantroper och globala hälsoorganisationer som
- Bill och Melinda Gates stiftelse
- Cepi
- Find
- Gavialliansen
- den globala fonden
- Unitaid
- Wellcome
- WHO
- Världsbanken
- den globala finansieringsmekanismen
I ett meddelande från den 19 januari 2021 aviserade kommissionen en vaccindelningsmekanism för att underlätta för de EU-länder som vill dela med sig av sina vaccindoser till västra Balkan, EU:s östra och södra grannländer och Afrika inom en Team Europa-strategi.
Den 21 maj 2021, på G20-toppmötet om global hälsa i Rom, aviserade kommissionens ordförande ett Team Europa-initiativ om tillverkning av och tillgång till vacciner, läkemedel och medicinsk teknik i Afrika. Initiativet ska förbättra förutsättningarna för lokal tillverkning i Afrika och ta itu med hinder på både utbuds- och efterfrågesidan. Initiativet får 1 miljard euro från EU-budgeten och EU:s institutioner för utvecklingsfinansiering, bl.a. Europeiska investeringsbanken. EU-länderna kommer också att ge egna bidrag.
Den 22 juli 2021 meddelade kommissionens ordförande att Team Europa ska leverera minst 200 miljoner vaccindoser till låg- och medelinkomstländer under året, främst via Covax.
Den 11 oktober 2021 föreslog kommissionen en ändring av EU:s budget för 2021. Man anslår 450 miljoner euro extra för att komma upp i de 1,3 miljarder euro som krävs för att säkra ytterligare 200 miljoner vaccindoser till låg- och medelinkomstländer genom Covax, vilket kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tillkännagav i sitt tal om tillståndet i unionen.
Den 29 november 2021 bekräftade Ursula von der Leyen på ett extramöte i WHO:s världshälsoförsamling att EU skulle skänka minst 700 miljoner vaccindoser till låg- och medelinkomstländer fram till mitten av 2022. Detta är utöver de 3 miljarder euro som redan har anslagits till ACT-Acceleratorn och Covax.
Dokument
Redigerade ramavtal om leveranser
Redigerade förköpsavtal och inköpsavtal
Lagstiftning
- Ladda nerбългарски(186.13 KB - HTML)
- Ladda nerespañol(163.11 KB - HTML)
- Ladda nerčeština(161.74 KB - HTML)
- Ladda nerdansk(160.48 KB - HTML)
- Ladda nerDeutsch(163.6 KB - HTML)
- Ladda nereesti(158.21 KB - HTML)
- Ladda nerελληνικά(190.35 KB - HTML)
- Ladda nerEnglish(158.28 KB - HTML)
- Ladda nerfrançais(165.37 KB - HTML)
- Ladda nerhrvatski(158.73 KB - HTML)
- Ladda neritaliano(161.87 KB - HTML)
- Ladda nerlatviešu(160.77 KB - HTML)
- Ladda nerlietuvių(158.72 KB - HTML)
- Ladda nermagyar(165.52 KB - HTML)
- Ladda nerMalti(163.46 KB - HTML)
- Ladda nerNederlands(162.25 KB - HTML)
- Ladda nerpolski(163.9 KB - HTML)
- Ladda nerportuguês(163.76 KB - HTML)
- Ladda nerromână(165.42 KB - HTML)
- Ladda nerslovenčina(160.49 KB - HTML)
- Ladda nerslovenščina(157.61 KB - HTML)
- Ladda nersuomi(160.02 KB - HTML)