Direct la conținutul principal
Conținut arhivat

Paginile din această secțiune nu mai sunt actualizate. Este posibil ca informațiile să nu mai fie de actualitate, iar acestea ar trebui consultate doar pentru perioada de referință din trecut.

Vaccinurile: separarea realității de ficțiune

Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

Syiringe

Criza actuală necesită luarea unor măsuri de urgență. UE face tot posibilul pentru a garanta că, în scurt timp, toți cetățenii au acces la vaccinuri împotriva COVID-19 care îndeplinesc cele mai înalte standarde europene de siguranță și eficacitate.

Vaccinarea este una din cele mai mari realizări în domeniul sănătății publice. La nivel mondial, aceasta permite salvarea a cel puțin 2-3 milioane de vieți omenești în fiecare an și evitarea paraliziei și a altor boli de lungă durată pentru încă și mai multe persoane. UE urmărește să se asigure că numai vaccinurile împotriva COVID-19 care respectă standardele ridicate ale UE în materie de siguranță și eficacitate sunt puse la dispoziția publicului. Comisia a încheiat mai multe acorduri prealabile de achiziții cu dezvoltatorii de vaccinuri și a asigurat doze suficiente pentru vaccinarea tuturor cetățenilor UE. Toate vaccinurile autorizate de Comisia Europeană în urma unei evaluări efectuate de Agenția Europeană pentru Medicamente vor figura online pe pagina Vaccinuri anti-COVID-19 sigure în Europa, alături de informații privind vaccinurile care sunt în prezent evaluate de EMA sau care sunt în curs de dezvoltare.

Vaccinurile contribuie la protejarea cetățenilor împotriva unor boli grave. Pe tot parcursul pandemiei de COVID-19, unele persoane au răspândit afirmații neștiințifice cu privire la vaccinuri. Acestea induc teama, putând cauza un prejudiciu important pentru sănătatea publică. Informațiile înșelătoare, teoriile nedovedite științific și afirmațiile nefondate potrivit cărora vaccinurile ne-ar modifica ADN-ul sau ne-ar otrăvi provoacă reticență față de vaccinare și îi descurajează pe cetățeni.

Datorită unei mobilizări științificefără precedent,am asistat la rezultate promițătoare. Noul coronavirus este extrem de periculos și ne afectează modul de viață. Comunitatea internațională din domeniul cercetării medicale s-a concentrat pe dezvoltarea unor vaccinuri sigure și eficace și a fost în măsură să le pună pe piață în timp record. În ciuda acestei urgențe, vaccinurile candidate trebuie să facă obiectul unei evaluări riguroase din partea Agenției Europene pentru Medicamente, pentru a se garanta că sunt eficace, sigure și de înaltă calitate, înainte de a fi puse la dispoziția cetățenilor. Datorită unei mobilizări masive de resurse și expertiză la fiecare nivel, procesele de dezvoltare, evaluare și autorizare au fost accelerate.

    plane

    Certificatul digital al UE privind COVID le permite tuturor europenilor să se deplaseze în siguranță în UE și în străinătate, în scop profesional sau pentru concedii.

    Comisia Europeană a prezentat o propunere legislativă pentru un certificat digital al UE privind COVID, ca dovadă a faptului că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a virusului ori a trecut prin boală. Acest certificat are drept scop să faciliteze libera circulație a cetățenilor în toate statele membre ale UE. Include doar câteva informații despre titular cu privire la vaccinare, testare sau însănătoșire. Este gratuit, are un cod QR și este eliberat în format digital sau pe suport de hârtie.

    Codul QR conține o semnătură digitală pentru a proteja certificatul împotriva falsificării. Certificatele sunt controlate prin scanarea codului QR, verificându-se astfel semnătura. Comisia Europeană a creat un portal pe care se poate verifica autenticitatea tuturor semnăturilor înscrise pe aceste certificate, peste tot în UE. Datele cu caracter personal ale titularului nu vor fi transmise prin portal.

    Există multe idei greșite cu privire la acest certificat, de la teorii ale conspirației până la dezinformarea legată de diverse preocupări și întrebări, de altfel legitime. De exemplu, se spune că acest certificat va fi utilizat pentru a limita deplasarea persoanelor care nu sunt vaccinate: este fals! Unul dintre principiile de bază ale acestui certificat este nediscriminarea: statele membre care solicită dovada vaccinării trebuie să accepte, în aceleași condiții, un rezultat negativ al testului pentru COVID-19 sau o adeverință care atestă faptul că titularul a trecut prin boală. Certificatul digital nu interzice deplasările și nici nu adaugă restricții suplimentare în această privință. Ba din contră, facilitează deplasarea în UE.

    Și mai important, certificatul digital al UE privind COVID este o măsură temporară. pe care Comisia o va suspenda de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârșit.

    Syiringe

    Efectele secundare ale vaccinurilor, dacă există, tind să fie foarte ușoare și temporare.

    Efectele secundare nu sunt un fenomen legat exclusiv de vaccinuri. Se știe că alimentele și alte medicamente pot provoca, de asemenea, efecte secundare, mai mult sau mai puțin grave, dar de cele mai multe ori nu. În cazurile rare în care apar efecte secundare, acestea sunt aproape întotdeauna minore și nu durează foarte mult. Acest lucru este valabil și pentru vaccinurile împotriva COVID-19. Cele mai frecvente efecte secundare ale oricărei vaccinări includ o durere sau umflătură ușoară și temporară la locul injectării, oboseală, frisoane, greață, vărsături și febră. La mai puțin de 1 persoană din 10 pot apărea erupții cutanate, urticarie sau roșeață la locul de injectare. Mai rar, la 1 din 100 de persoane, pot apărea mâncărimi la locul injectării. Pentru vaccinurile dezvoltate de BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen este pusă la dispoziția publicului o listă completă a unor posibile efecte secundare. De asemenea, vă puteți adresa medicului dumneavoastră pentru mai multe informații.

    Deși fiecare caz suspect de efect secundar grav în urma administrării unui vaccin împotriva COVID-19 trebuie luat în serios, evitați, totuși, să trageți concluzii pripite. Chiar dacă este vorba de un simptom care apare la scurt timp după vaccinare, acest lucru nu înseamnă în mod automat că a fost cauzat de vaccin, ci poate fi doar o coincidență nefericită. Pentru a ști cu siguranță dacă vaccinarea a provocat un efect secundar, trebuie să așteptăm până când profesioniștii din domeniul sănătății vor examina cu atenție toate persoanele vaccinate și vor separa cazurile reale de reacții adverse de cazurile fără legătură cu vaccinarea.

    Dacă vi se pare că aveți reacții adverse după ce ați primit un vaccin împotriva COVID-19, vă rugăm să comunicați acest lucru medicului dumneavoastră.

    Icon with three people holding hands under the globe

    Persoanele care participă la studii clinice având ca obiect vaccinurile împotriva COVID-19 reprezintă populația care va utiliza vaccinurile, dacă acestea sunt autorizate.

    Standardele ridicate ale UE în materie de siguranță și eficacitate impun ca orice vaccin nou, precum cele împotriva COVID-19, să fie supuse unor studii clinice riguroase. Producătorul trebuie apoi să transmită datele rezultate din studiile clinice către Agenția Europeană pentru Medicamente, care reexaminează apoi aceste informații și decide dacă îi recomandă sau nu Comisiei Europene utilizarea lor. Unul din factorii examinați de Agenția Europeană pentru Medicamente este grupul de pacienți testați în timpul studiilor clinice. Pentru ca studiile clinice să verifice dacă un vaccin împotriva COVID-19 este sigur și eficace, participanții la studii trebuie să reprezinte populația care va fi vaccinată în cazul în care vaccinul urmează să fie aprobat. Așadar, un grup foarte divers de participanți a luat parte la studii clinice (diferite etnii, vârste și genuri). Participanții la testele clinice au reprezentat, de asemenea, grupuri cu risc ridicat, iar rezultatele au arătat că au fost menținute niveluri ridicate de siguranță și eficacitate la nivelul tuturor grupurilor.

    Numeroase informații eronate au vizat, de asemenea, efectele secundare suspectate ale vaccinului asupra femeilor însărcinate. Este adevărat că datele privind utilizarea vaccinurilor împotriva COVID-19 la femeile însărcinate sunt foarte limitate, pentru că acestea ezită să participe la astfel de studii, deoarece sarcina afectează sistemul imunitar al femeilor. Cu toate acestea, în urma studiilor efectuate pe animale s-a constatat că nu au existat efecte nocive în timpul sarcinii, iar experții nu anticipează vreun efect secundar. Chiar și așa, decizia privind vaccinarea în cazul unei femei însărcinate ar trebui luată în urma unei strânse consultări cu medicul, după o evaluare a beneficiilor și a riscurilor. Producătorii de vaccinuri vor continua să monitorizeze îndeaproape persoanele vaccinate pentru a garanta eficacitatea și siguranța vaccinurilor pe termen lung.

    icon virus

    Imunitatea naturală la COVID-19 după infectare este temporară, iar persoanele care au trecut prin boală trebuie totuși să se vaccineze, după ce consultă medicul.

    Dovezile științifice disponibile privind imunitatea naturală la COVID-19 după o infecție confirmată arată că aceasta nu durează foarte mult – majoritatea estimărilor arată că o persoană care a trecut prin boală are imunitate naturală timp de aproximativ șase până la opt luni. Fiți precauți atunci când citiți afirmații neverificate referitoare la imunitatea naturală la COVID-19 după infectare și respectați în continuare măsurile de protecție pentru a evita o posibilă reinfectare: păstrați distanța față de celelalte persoane, purtați măști faciale și spălați-vă frecvent mâinile. Dacă ați avut deja COVID-19, consultați medicul sau un cadru sanitar pentru a afla când ar trebui să vă vaccinați.

    Shield

    Vaccinarea avansează în funcție de capacitatea de producție la nivel mondial.

    Ratele de vaccinare din țările UE depind de mulți factori, printre care producția de vaccinuri și distribuirea către statele membre. De aceea, la începutul pandemiei, Comisia Europeană le-a oferit dezvoltatorilor de vaccinuri sprijin financiar pentru a-i ajuta să își extindă capacitățile de producție. În schimb, aceștia și-au asumat angajamentul de a furniza miliarde de doze de vaccin. Comisia a autorizat contracte cu mai mulți producători de vaccinuri și a comandat 2,3 miliarde de doze de vaccin pentru a maximiza șansele de a obține cel mai bun vaccin sau cele mai bune vaccinuri. UE a cumpărat doze de vaccin de îndată ce producătorii le-au pus la dispoziție.

    Primele doze de vaccin au fost livrate țărilor UE înainte de Zilele europene ale vaccinării (27-29 decembrie 2020), dar, din acel moment, procedura de distribuire a vaccinurilor depinde de autoritățile naționale și regionale și de nivelul lor de pregătire. 

    icons_eu-12_small.png

    Politicile în domeniul sănătății sunt de competența statelor membre. Comisia coordonează chestiunile transfrontaliere și oferă sprijin.

    Comisia Europeană sprijină țările membre și contribuie la coordonarea eforturilor în perioade de criză. Prin intensificarea coordonării între țările europene, prin consolidarea agențiilor noastre în domeniul medical și științific și prin lansarea unor inițiative precum Strategia farmaceutică pentru Europa, Comisia se pregătește pentru viitoare crize sanitare transfrontaliere. În domeniul sănătății, competența principală le va reveni întotdeauna statelor membre, care sunt responsabile de propriile politici.

    icons_eu_disinformation-16_small_0.png

    Înainte de a fi aprobate, vaccinurile împotriva COVID-19 trec prin mai multe etape de testare și evaluare inter pares.

    Procesul de aprobare a vaccinurilor este meticulos și transparent. Înainte ca Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) să emită o recomandare științifică pozitivă, iar Comisia Europeană să le autorizeze, vaccinurile împotriva COVID-19, la fel ca orice alte vaccinuri, trebuie să parcurgă trei etape de studii clinice și să îndeplinească o serie de standarde înalte. Companiile farmaceutice efectuează aceste studii clinice respectând standardele stabilite de EMA pentru a verifica efectele medicamentelor testate și pentru a proteja bunăstarea participanților la acestea. În plus, toate studiile clinice sunt înregistrate în baza de date EudraCT, unde informațiile sunt puse la dispoziția publicului. Procesul este transparent, deoarece oricine poate accesa datele.

    Procesul de dezvoltare a vaccinurilor a devenit mult mai eficient (fără compromisuri în ceea ce privește eficacitatea și standardele de sănătate), prin desfășurarea de studii clinice în paralel, cu mai mulți voluntari decât de obicei, și prin alocarea mai multor resurse cercetătorilor. De asemenea, procesul a devenit mai eficient, permițându-le producătorilor de vaccinuri să transmită EMA rezultatele testelor lor în mod continuu, pe tot parcursul etapei de cercetare și dezvoltare. În mod normal, datele privind studiile clinice sunt transmise spre examinare numai după finalizarea acestei etape. Prin urmare, EMA are nevoie de mai puțin timp pentru a-și da avizul cu privire la vaccin după ce dezvoltatorul solicită autorizația de introducere pe piață, deoarece cea mai mare parte a evaluării a avut deja loc. Calitatea nu este sacrificată din nevoia de a acționa rapid.

    icon virus

    Vaccinurile împotriva COVID-19, ca orice alt tip de vaccin, îi indică sistemului imunitar cum să se protejeze împotriva virusului respectiv.

    Prin vaccinare, se inoculează o cantitate mică din virusul inactivat, astfel încât corpul uman să poată declanșa o reacție imunitară la acesta, fără a provoca o infecție. Vaccinul ne protejează de o eventuală infectare cu virusul propriu-zis.

    Celulele din organism citesc codul genetic (ADN-ul nostru) și creează instrucțiuni genetice temporare, sub formă de ARN, care îi spun organismului cum să producă proteinele de care au nevoie celulele pentru a crește și a se repara. Odată ce proteinele sunt fabricate, ARN-ul se degradează. Vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna au identificat proteina specifică (proteina Spike) care îi permite coronavirusului să infecteze celulele umane sănătoase. Vaccinurile produse de cele două companii le dau celulelor un ARN modificat (ARNm) care le impune să producă proteina spike respectivă, dar nu și restul virusului. Organismele noastre declanșează apoi un răspuns imunitar la proteina Spike, lucru care poate dura mult timp atunci când organismul este expus pentru prima dată la aceasta. Prin acest proces, după vaccinare, organismul uman învață cum să identifice această proteină și, în cazul unei infecții, este în măsură să producă anticorpii de care are nevoie pentru a o elimina mult mai repede.

    Nu există dovezi care indică că acest proces ar avea vreun efect negativ asupra celulelor noastre.

    Syiringe

    Companiile farmaceutice sunt răspunzătoare pentru efectele secundare ale vaccinurilor achiziționate în cadrul strategiei UE privind vaccinurile

    Răspunderea pentru un produs aparține întotdeauna companiei care deține autorizația de introducere pe piață. Companiile farmaceutice sunt răspunzătoare pentru siguranța produselor lor și au obligații specifice, cum ar fi cea de a pune în aplicare un plan exhaustiv de monitorizare a riscurilor, de a raporta orice efecte negative ale produsului și de a lua măsurile de monitorizare necesare. Este adevărat că UE a modificat câteva din normele privind vaccinurile pentru a pune la dispoziție un vaccin sigur și eficace într-un termen mai scurt. Cu toate acestea, normele privind standardele de siguranță sunt la fel de stricte ca întotdeauna, iar directiva privind răspunderea pentru produse se aplică în continuare. Cu alte cuvinte, afirmațiile potrivit cărora contractele negociate de Comisie i-ar absolvi pe producătorii de vaccinuri de orice responsabilitate pentru efectele secundare sunt pur și simplu false.

    Siguranța și eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19 autorizate vor fi monitorizate riguros prin intermediul sistemului de monitorizare a medicamentelor instituit de UE. Nu se poate spune încă în ce măsură un vaccin nou poate să declanșeze efecte pe termen lung. Adesea, atunci când administrarea vaccinului coincide cu o afecțiune medicală neașteptată, oamenii presupun că vaccinul a cauzat această problemă de sănătate. Vaccinurile împotriva COVID-19 aprobate recent vor fi monitorizate continuu pentru a se înțelege mai bine dacă reacțiile adverse suspectate sunt de fapt cauzate de vaccin sau nu, la fel și pentru a evalua eficacitatea lor pe termen lung. Producătorii de vaccinuri își vor asuma răspunderea și vor monitoriza efectele pe termen lung ale vaccinurilor lor, mult timp încă după administrare.

    Shield

    Dacă există suficiente dovezi fiabile pentru a demonstra că un vaccin împotriva COVID-19 îndeplinește standardele europene înalte în materie de siguranță și eficacitate, UE va recomanda utilizarea acestuia, indiferent cine l-a fabricat.

    Dezinformarea pro-Kremlin a afirmat că UE subminează eforturile altor țări. Pentru a putea fi introduse pe piața internă, vaccinurile trebuie să îndeplinească standarde europene ridicate de siguranță și eficacitate, stabilite de Agenția Europeană pentru Medicamente. În prezent, vaccinul rus împotriva COVID-19, Sputnik V, face obiectul unei evaluări continue de către Agenția Europeană pentru Medicamente, care îi va recomanda Comisia Europeană să-l autorizeze sau nu în UE.

    În plus, există un lung istoric al campaniilor de dezinformare sprijinite de Kremlin în Europa și în străinătate, care au fost bine documentate de EUvsDisinfo. De exemplu, s-a constatat că, în timp ce promovau vaccinul Sputnik V în America Latină, părțile pro-Kremlin încercau să submineze alte vaccinuri.

    UE ar fi dispusă să utilizeze orice vaccin din lume, atâta timp cât acesta respectă standardele europene ridicate de siguranță și eficacitate stabilite de Agenția Europeană pentru Medicamente.

      COVID-19: separarea realității de ficțiune

      Aveți îndoieli cu privire la anumite știri? Iată cum stau lucrurile:

      Syiringe

      Majoritatea oamenilor de știință și a factorilor de decizie politică sunt de acord că măsurile restrictive salvează vieți, dar și că acestea nu sunt o opțiune fezabilă pe termen lung în eforturile de combatere a pandemiei.

      UE și toate statele sale membre vor pune întotdeauna pe primul plan sănătatea și mijloacele de subzistență ale cetățenilor. Pe parcursul pandemiei, majoritatea țărilor din Europa au fost obligate să pună în aplicare măsuri temporare de izolare pentru a gestiona numărul mare de cazuri noi. Este în interesul tuturor ca aceste măsuri să dureze cât mai puțin timp, dar acest lucru este posibil numai dacă au efectul dorit, și anume reducerea semnificativă a numărului de cazuri de infectare. Oprirea răspândirii coronavirusului depinde, de asemenea, de cât de bine respectă oamenii recomandările autorităților (purtarea măștii în public și distanțarea socială).

      Factorii de decizie politică și oamenii de știință sunt conștienți de faptul că măsurile de izolare sunt costisitoare și nu reprezintă o opțiune fezabilă pe termen lung, deoarece afectează în mod disproporționat persoanele sărace, familiile cu copii mici și lucrătorii care nu pot munci de acasă. Ele reprezintă o povară grea asupra economiei și sunt în detrimentul sănătății mintale și bunăstării cetățenilor. În unele situații, sunt necesare măsuri temporare de restricționare pentru ca serviciile de sănătate să dispună de suficient timp pentru a ține situația sub control și pentru a evita scenariul cel mai rău.

      Întrucât coronavirusul se răspândește prin contact cu picături lichide și prin aerosoli, în special acolo unde ventilația este slabă, limitarea contactului între oameni este cea mai fiabilă modalitate de a rupe lanțurile de infecție. Dacă nu reușim să controlăm răspândirea virusului, serviciile de sănătate nu ar putea face față și am avea o rată a mortalității mai ridicată.

        icon medical

        Feriți-vă de cei care susțin că au găsit un „remediu miraculos”

        Urmând sfaturi medicale din surse necunoscute sau nesigure v-ați putea pune sănătatea în pericol. Rețineți că vaccinurile autorizate pentru utilizare de către Comisia Europeană vor figura pe pagina cu informații despre vaccinurile împotriva COVID-19. Vaccinurile care figurează pe această pagină au fost aprobate după o evaluare atentă efectuată de Agenția Europeană pentru Medicamente, care în prezent examinează și vaccinurile produse de alte companii farmaceutice. Trebuie să fiți sceptic în privința oricărei persoane care susține că are un tratament împotriva COVID-19 și care nu a fost aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente sau care nu v-a fost recomandat de către autoritățile medicale naționale. Dacă nu ați avea încredere în ele în mod normal, de ce ați face-o acum?

        Gândiți-vă de două ori înainte de a partaja orice informații pe care le vedeți pe rețelele de socializare despre tratamente și, pentru a fi la curent cu ultimele evoluții, consultați informațiile provenite din surse de încredere. Un astfel de exemplu îl constituie discuțiile ample legate de hidroxiclorochină, un medicament utilizat pentru a preveni și trata malaria: potrivit rezultatelor studiilor controlate efectuate până în prezent, medicamentul este ineficient împotriva coronavirusului. Nu vă autoadministrați acest medicament sau orice alt „remediu miraculos”. Pentru a fi la curent cu toate tratamentele și medicamentele împotriva COVID-19, consultați site-ul Agenției Europene a Medicamentelor.

        mobile phone icon

        Coronavirusul se transmite doar prin secreții sub formă de picături mici, care sunt răspândite atunci când persoana infectată strănută, tușește sau expiră, nu și prin rețelele mobile.

        Pe internet circulă informații potrivit cărora introducerea rețelelor 5G ar fi cauza epidemiei de coronavirus. Este fals. Teoriile conspirației leagă în mod eronat 5G de pandemia de coronavirus, probabil pentru că ambele sunt relativ noi și invizibile. Tehnologia 5G este pur și simplu viitoarea generație de rețele mobile și, ca și rețelele 4G actuale, nu poate interacționa cu vreun virus. Aceasta utilizează undele radio pentru a conecta diferite dispozitive și nu transmite virusul, care supraviețuiește doar în secrețiile din tractul respirator. Mai mult, cazurile de infectare cu noul coronavirus au apărut peste tot în lume, chiar și în zonele unde tehnologia 5G nu a fost încă implementată. În multe țări în care nu există rețele 5G s-au înregistrat, totuși, focare semnificative de coronavirus. Pur și simplu nu există nicio legătură între noul coronavirus și tehnologia 5G.

        Protejarea cetățenilor este principala prioritate a UE, motiv pentru care limitele de expunere stabilite de UE urmează principiului precauției (o abordare de tipul „paza bună trece primejdia rea”). De fapt, în UE, limitele de expunere pentru publicul larg, inclusiv pentru 5G, sunt de 50 de ori mai mici decât pragul stabilit (conform dovezilor științifice disponibile), care ar putea avea un impact asupra sănătății umane. Pentru a putea fi autorizate să funcționeze, toate instalațiile 5G trebuie să respecte aceste standarde extrem de ridicate. Dacă nu ar fi existat nicio modalitate de a utiliza tehnologia 5G fără a pune în pericol sănătatea și bunăstarea populației din Europa, UE nu ar fi recomandat utilizarea sa, iar statele membre ar fi interzis-o.

        Icon with three people holding hands under the globe

        UE a pregătit un plan coordonat pentru redresarea Europei, care le oferă sprijin cetățenilor și întreprinderilor și continuă, în același timp, să soluționeze problemele în materie de sănătate.

        UE își concentrează eforturile pe relansarea activității economice și pe construirea unei Europe mai echitabile, mai ecologice și mai digitale. Planul de redresare, cu un buget total de 1 800 de miliarde EUR, va ajuta Europa să își revină după criză și va sprijini mai multe sectoare europene. Printre altele, este vorba de programe majore, precum Next GenerationEU, care vor asigura o redresare durabilă, favorabilă incluziunii și echitabilă pentru toată lumea – inclusiv pentru cei din zonele rurale și cei care au fost grav afectați de criză. Instrumentul „NextGenerationEU”, care a fost creat cu contribuția tuturor statelor membre, va sprijini creșterea activității economice în Uniunea Europeană. Pentru a putea beneficia de fonduri, statele membre vor trebui să adopte reforme economice, fără a impune măsuri de austeritate.

        UE dorește, de asemenea, să se asigure că cetățenii pot continua să călătorească în Europa fără să se expună riscului de a contracta boala. Re-open EU, platforma online lansată inițial pentru a-i ajuta pe europeni să călătorească în timpul pandemiei de COVID-19, a fost transformată într-un ghișeu unic cu informații despre măsurile sanitare, restricțiile și posibilitățile de deplasare în UE. UE și statele membre acordă prioritate siguranței și bunăstării oamenilor.

        Syiringe

        Nicio conspirație în spatele efortului global de stopare a pandemiei: oamenii de știință caută vaccinuri pentru noi toți

        Dacă vedem că se conturează o teorie prin care se caută un țap ispășitor pentru toate problemele noastre, ar trebui să fim precauți și să nu îi dăm crezare. În general, teoriile conspirației sunt captivante, deoarece prezintă un răspuns foarte simplist și direct la o întrebare complexă. Ele au formate previzibile și se concentrează pe un „dușman” precis și ușor de identificat. Aceste teorii urmează abordări stereotipice și previzibile, care sunt reproduse în diferite scenarii, schimbându-se doar persoana vizată. Nu vă lăsați păcăliți de aceste afirmații false și mult prea simpliste pentru a găsi răspunsul la actuala criză sanitară atât de complexă.

        O astfel de teorie susține – fără dovezi credibile – că Bill Gates a creat coronavirusul ca parte a unui plan malefic. Evident că nu este adevărat. Fundația Bill și Melinda Gates este implicată de mult timp în lupta împotriva eradicării bolilor periculoase în întreaga lume, cum ar fi poliomielita. Fundația a donat 125 de milioane de dolari pentru efortul independent colectiv derulat la nivel internațional pentru a dezvolta și implementa teste de diagnosticare și pentru a găsi tratamente și vaccinuri împotriva COVID-19. De asemenea, această fundație a contribuit la campania de strângere de fonduri privind răspunsul global la coronavirus inițiată de Comisia Europeană la 4 mai. Suma de 15,9 miliarde EUR strânsă de la donatori va fi utilizată pentru dezvoltarea și implementarea pe plan mondial a unor teste de diagnosticare, tratamente și vaccinuri pentru noul coronavirus. Bineînțeles că orice vaccin va trebui să fie supus unor teste clinice riguroase înainte de a fi aprobat.

          icon data protection

          UE dispune de unele dintre cele mai stricte norme în materie de protecție a datelor și a vieții private. Criza provocată de coronavirus nu schimbă nimic în acest sens.

          Tehnologiile digitale pot proteja și salva vieți. De exemplu, utilizarea voluntară a aplicațiilor de depistare a contacților și de avertizare poate juca un rol esențial în toate etapele acestei crize și în mod special atunci când apar tot mai multe cazuri noi, venind în completarea altor măsuri, cum ar fi creșterea numărului de teste. Aceste aplicații pot contribui la stoparea răspândirii virusului, întrerupând lanțurile de infectare și avertizând utilizatorii care s-au aflat în apropierea unei persoane infectate. Toate aplicațiile de urmărire a contacților în contextul actualei pandemii de COVID-19 trebuie să fie opționale, transparente și sigure, să funcționeze la nivel transfrontalier și să respecte pe deplin viața privată a cetățenilor.

          Pentru a facilita buna funcționare a aplicațiilor de depistare a contacților, Comisia găzduiește „pasarela de interoperabilitate”: o infrastructură digitală necesară pentru ca serverele naționale care găzduiesc aplicațiile să poată comunica informațiile între ele. Această soluție, care acoperă marea majoritate a aplicațiilor de depistare lansate în UE, îi va ajuta atât pe cei care călătoresc în scop de afaceri, cât și pe turiști, să se deplaseze în siguranță prin Europa pe durata pandemiei.

            disinfo

            Măștile faciale ne protejează, sunt absolut sigure și ar trebui să fie utilizate și eliminate în mod corespunzător.

            Ne dorim cu toții să ne protejăm de noul coronavirus, iar măștile, dacă sunt utilizate corect, ne pot ajuta să ne menținem siguranța și sănătatea în timpul acestei pandemii. Ele pot limita în mare măsură răspândirea coronavirusului, în special în spațiile închise. Dacă sunteți infectat și nu prezentați niciun simptom, masca îi poate proteja pe cei din jurul dumneavoastră.

            Măștile vin doar în completarea altor măsuri preventive, cum ar fi spălarea mâinilor și distanțarea fizică și ar fi greșit să credem că suntem întru totul protejați doar dacă le utilizăm. Măștile trebuie să fie purtate și eliminate în mod corespunzător. Dacă este utilizată corect, masca nu poate cauza hipoxia (privare de oxigen) sau hipercapnia (intoxicație cu dioxid de carbon). UE se asigură că măștile distribuite prin intermediul mecanismelor de sprijin ale UE sunt de calitate suficientă, efectuând teste în prealabil.

            icon magnified virus

            Coronavirusul poate infecta pe oricine și poate provoca complicații, chiar în rândul celor cu risc scăzut.

            Fiecare generație de europeni s-a confruntat cu o provocare sau o amenințare majoră: pentru generația noastră, este vorba de COVID-19. Noul coronavirus este atât de periculos pentru că este contagios. Oricine se poate infecta și poate suferi complicații grave, chiar și tinerii și persoanele sănătoase.

            UE a reacționat acordând prioritate sănătății și securității cetățenilor, colaborând îndeaproape cu statele membre în vederea coordonării și partajării informațiilor și utilizând fiecare instrument aflat la dispoziția sa pentru a încetini răspândirea virusului și pentru a găsi soluții. Momentan nu știm cum va evolua pandemia, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice situație.

            Atât tinerii, cât și persoanele în vârstă se expun dacă ignoră sfaturile emise de autorități. În plus, încă nu știm care sunt efectele pe termen lung ale virusului. Cercetările științifice pe această temă sunt în curs, dar nu avem suficiente date despre virus pentru a evalua gravitatea efectelor sale. Ce știm cu siguranță este că oricine se poate infecta.

            Tuturor ne revine un rol în combaterea virusului. Trebuie să ne spălăm bine pe mâini, să evităm să ne atingem fața și să respectăm distanțarea socială în spațiile publice și să ne izolăm dacă avem simptome.

            icon data protection

            Măsurile de izolare adoptate în Europa sunt temporare. Ele nu indică sfârșitul democrației sau pierderea valorilor europene.

            Respectarea măsurilor de distanțare socială și a orientărilor pentru combaterea COVID-19 salvează vieți și stopează răspândirea coronavirusului. Aceste măsuri se bazează pe cele mai recente dovezi științifice și informații de care dispun factorii de decizie din statele membre. Guvernele naționale și Comisia sunt, de asemenea, conștiente de efectele psihologice și economice pe care aceste blocaje le au asupra populației și se angajează să pună virusul sub control și să redeschidă UE cât mai curând posibil.

            Valorile europene fundamentale, precum libertatea de circulație și de exprimare, fac parte integrantă din modelul și modul de viață al UE și sunt mai importante ca niciodată în această perioadă de criză. Măsurile de izolare nu indică sfârșitul acestor valori sau un compromis în raport cu ele, ci sunt necesare pentru a face față creșterii rapide a noilor cazuri de COVID-19 de-a lungul pandemiei. De fiecare dată când numărul de cazuri noi scade la un nivel acceptabil, restricțiile temporare sunt ridicate, iar cetățenii europeni pot din nou circula normal. Aceste măsuri sunt puse în aplicare doar de statele membre, ca răspuns la situații extrem de dificile. UE s-a angajat să garanteze că aceste valori sunt menținute în întreaga Uniune în această perioadă dificilă și nu numai.

            robot

            Sunt necesare investigații suplimentare pentru a confirma originea pandemiei de COVID-19.

            Este mai important ca oricând să colaborăm cu țările din întreaga lume pentru a combate pandemia de coronavirus. Știrile false și acuzațiile nefondate cu privire la originea coronavirusului pot avea un impact negativ asupra rețelelor internaționale de sprijin, care sunt esențiale și ar putea să pună în pericol multe vieți. UE sprijină eforturile globale de identificare a originii pandemiei, cum ar fi studiul mondial al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind originea coronavirusului.

            Boala COVID-19 este cauzată de o tulpină de coronavirus (care este la rândul său un tip de virus) numită Sars-CoV-2, care a fost descoperită a Wuhan, în China și a fost semnalată Organizației Mondiale a Sănătății la 31 decembrie 2019. Coronavirusurile provoacă boli respiratorii și pot fi transmise de la animale la om. Nu știm cu certitudine absolută care este originea acestui virus. Cu toate acestea, studiul global al OMS privind originea coronavirusului afirmă că este posibil ca pandemia de COVID-19 să fi fost cauzată de o transmitere zoonotică directă. Pe de altă parte, pe baza dovezilor disponibile, un accident de laborator la Institutul de virologie din Wuhan a fost clasificat ca fiind extrem de improbabil. Însă sunt necesare investigații suplimentare pentru a confirma originea pandemiei de COVID-19, fără a exclude nicio posibilitate.

            Trebuie să se pună întrebări importante cu privire la semnalarea și gestionarea pandemiei. A-i acuza pe alții pentru această boală nu va ajuta cu nimic în situația actuală. Numai împreună, Europa și lumea întreagă pot depăși pandemia de COVID-19. Sănătatea globală este o responsabilitate comună pentru toți. Orice omisiune sau întârziere în ceea ce privește schimbul de informații privind sănătatea publică poate avea un impact negativ la nivel mondial.

            Small icon showing a radio signal inside a speech bubble

            Deși UE cooperează în mod constructiv cu țările vecine, va combate întotdeauna dezinformarea și va dezvălui sursele ei.

            Dezinformarea ne afectează capacitatea de a lua deciziile corecte copleșindu-ne cu informații contradictorii, care ne derutează și ne fac să ne îndoim. Consecințele pot fi grave: de exemplu, amenințări chiar și la adresa siguranței cetățenilor, deteriorarea încrederii în guverne și în mass-media, subminarea influenței noastre globale. Suntem deosebit de vulnerabili în momente de stres, iar unii se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a ne ataca.

            Potrivit analiștilor din cadrul EUvsDisinfo, peste tot în lume sunt difuzate informații și mesaje false pentru a crea confuzie și pentru a suscita neîncrederea în răspunsul Europei la această criză. Diverși actori străini, printre care anumite țări terțe, în special Rusia și China, s-au implicat în operațiuni specifice de influențare și în campanii de dezinformare în UE, în vecinătatea sa și la nivel global, pentru a submina dialogul democratic și pentru a accentua polarizarea socială și, nu în ultimul rând, pentru a-și construi o imagine pozitivă în contextul crizei de coronavirus. Cel mai bun răspuns este să spunem lucrurilor pe nume, să identificăm persoanele responsabile și să restabilim adevărul cât de repede și cât de des. Comisia Europeană, Parlamentul European și Serviciul European de Acțiune Externă depun eforturi pentru a identifica mesajele false și pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la răspândirea dezinformării legate de noul virus.

            icon worldwide

            Când vine vorba de virus, nu contează de unde vii, ce culoare ai sau ce pașaport deții.

            În diferite părți ale lumii, unii încearcă să lanseze diverse acuzații, vorbind despre virusul european, virusul chinezesc, virusul englezesc sau virusul american. În realitate, este vorba de un virus care se transmite de la o persoană infectată la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare) și nu este transportat de către o populație sau un anumit grup. Dacă citiți că migranții sau anumite grupuri etnice răspândesc în mod intenționat virusul, fiți siguri că nu există nicio bază științifică pentru astfel de afirmații. De fapt, este vorba de o criză globală care necesită solidaritate la nivel mondial.

            Shield

            UE sprijină investițiile statelor membre în sănătatea publică

            UE sprijină investițiile solide în sectorul sanitar, iar normele sale bugetare nu au impus niciodată reduceri în acest domeniu. În ultimul deceniu, majoritatea țărilor din UE s-au axat pe cetățeni și pe sănătatea lor și au majorat nivelul cheltuielilor publice în sectorul sanitar. Prin această abordare, Uniunea Europeană s-a distins în mod clar față de celelalte regiuni ale lumii. Recent, UE a lansat un plan de măsuri pentru a sprijini țările membre în contextul crizei actuale, adaptând norme pentru ca autoritățile naționale să poată aloca mai multe resurse pentru serviciile de urgență.

            Nu e nimic nou: de la criza financiară din 2008, UE a pus în aplicare mai multe inițiative financiare pentru a sprijini toate statele membre, în special pe cele care au fost cel mai mult afectate de criză, precum Grecia, Spania și Italia. De exemplu, în Grecia, sistemul sanitar nu a fost afectat de aceste reforme – dimpotrivă, programul UE de sprijin pentru stabilitate a contribuit la consolidarea acoperirii medicale universale și a unui sistem cuprinzător de asistență medicală. Pe lângă sprijinirea întreprinderilor mici, a cercetării și inovării, precum și a proiectelor legate de climă, Planul de investiții a contribuit la finanțarea unui număr mare de proiecte în sectorul sănătății, cum ar fi dezvoltarea de noi tratamente împotriva cancerului și extinderea și modernizarea spitalelor. Comisia a prezentat, de asemenea, programul „UE pentru sănătate” (EU4Health), pentru a consolida măsurile UE împotriva pandemiilor. Programul ar urma să dispună de un buget de 5,1 miliarde EUR, care va finanța acțiunile țărilor UE și ale organizațiilor și ONG-urilor din domeniul sănătății.

            law icon

            UE se ocupă de aspectele care intră în responsabilitatea sa, astfel încât guvernele statelor membre să se poată concentra pe prioritățile lor.

            Capacitatea de a adopta legi naționale și de a lua decizii de combatere a coronavirusului revine în întregime statelor membre și anumitor regiuni din statele membre. Comisia Europeană nu are dreptul de a interveni în legislația națională și în deciziile privind aspecte precum sănătatea. Pe de altă parte, UE poate elabora politici europene și coordona inițiative paneuropene pentru a face față crizei, împreună cu statele membre. De exemplu, decizia de a instaura „izolarea” și de a închide frontierele unei țări este luată la nivel național, în timp ce mobilizarea de fonduri în valoare de peste 100 de milioane EUR pentru găsirea unui vaccin, a unor noi tratamente și a unor teste de diagnosticare este luată la nivelul Uniunii, prin programul de cercetare și inovare al UE (Orizont 2020). Această sumă se adaugă la angajamentul actual de 15,9 miliarde EUR al Comisiei asumat în cadrul inițiativei de răspuns mondial la coronavirus, lansată de președinta von der Leyen la data de 4 mai 2020.

            Nu vă lăsați păcăliți de roboți!

            Raportarea cazurilor de dezinformare și a informațiilor eronate de pe platformele online

            Informațiile false și înșelătoare care circulă online cu privire la vaccinurile împotriva COVID-19 ne amenință capacitatea de a ne redresa în urma pandemiei. Dezinformarea și informațiile eronate cu privire la vaccinuri scad încrederea cetățenilor în medicină și în cadrele medicale. Prin urmare, este esențial ca fiecare persoană să își îndeplinească rolul și să se informeze.

            Puteți contribui la limitarea răspândirii dezinformării raportând eventualele informații false sau înșelătoare. Pentru a vă ajuta în acest sens, OMS a creat o pagină unde vă arată cum puteți raporta conținutul fals sau înșelător pe platformele de comunicare socială.

            Raportarea cazurilor de dezinformare și a informațiilor eronate

            Cum recunoaștem teoriile conspiraționiste

            Pe durata pandemiei de COVID-19, au apărut diverse teorii conspiraționiste periculoase, difuzate în mare parte online. Aceste teorii prezintă explicații ample despre originea virusului și cei care se fac vinovați de răspândirea lui. În cadrul unei abordări cuprinzătoare pentru a combate impactul negativ al acestori teorii conspiraționiste, Comisia Europeană și UNESCO publică un set de infografice educaționale, pentru a-i ajuta pe cetățeni să le identifice și să le contracareze.

            Aflați mai multe

            Feriți-vă de escrocheriile online

            Feriți-vă de escrocheriile online: pe internet au apărut oferte înșelătoare pentru produse care ar vindeca sau preveni infecția cu noul coronavirus. Există comercianți necinstiți care promovează sau încearcă să vândă produse, cum ar fi măști de protecție sau dezinfectanți pentru mâini care, pretind ei, ar putea preveni sau vindeca infecția cu acest virus. S-ar putea însă ca aceste produse să fie false și să fiți păcăliți. Vă invităm să citiți recomandările care vă pot ajuta să detectați și să evitați eventuale escrocherii.

            La 2 martie 2021, Comisia a publicat raportul său anual referitor la Safety Gate, sistemul UE de alertă rapidă care contribuie la eliminarea de pe piață a produselor nealimentare periculoase.

            Safety Gate: documente

            Resurse și instrumente online

            Găsiți mai jos resurse și instrumente online pe care le pot folosi elevii, profesorii și educatorii în timpul pandemiei de COVID-19.

            Pe Medium citiți postarea noastră despre 5 lucruri utile pe care trebuie să le știți despre noul coronavirus