Siirry pääsisältöön
  • Uutisartikkeli
  • 1. elokuuta 2024
  • Viestinnän pääosasto
  • Arvioitu lukuaika: 2 min

Tekoälysäädös tulee voimaan

Open Day at the European Institutions 2024 

 

EU:n tekoälysäädös tulee voimaan 1. elokuuta 2024. Säädöksen tavoitteena on edistää tekoälyn vastuullista kehittämistä ja käyttöönottoa EU:ssa.

Komission huhtikuussa 2021 ehdottamassa ja Euroopan parlamentin ja neuvoston joulukuussa 2023 hyväksymässä tekoälysäädöksessä käsitellään kansalaisten terveyteen, turvallisuuteen ja perusoikeuksiin liittyviä potentiaalisia riskejä. Säädöksessä tekoälyn kehittäjille ja käyttöönottajille asetetaan selkeitä vaatimuksia ja velvoitteita, jotka liittyvät tekoälyn tiettyihin käyttötarkoituksiin. Se myös vähentää yrityksille aiheutuvia hallinnollisia ja taloudellisia rasitteita.

Tekoälysäädöksellä luodaan kaikille EU-maille yhtenäinen kehys, joka perustuu tekoälyn tulevaisuuteen suuntautuvaan määritelmään ja riskiperusteiseen lähestymistapaan.

  • Minimaalinen riski: Tekoälysäädöksen mukaiset velvoitteet eivät koske useimpia tekoälyjärjestelmiä, kuten roskapostisuodattimia ja tekoälyä hyödyntäviä videopelejä, mutta yritykset voivat vapaaehtoisesti noudattaa täydentäviä käytännesääntöjä.
  • Avoimuuteen liittyvä riski: Palvelubottien kaltaisten järjestelmien on ilmoitettava selkeästi, että käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa koneen kanssa, ja tietty tekoälyn tuottama sisältö on merkittävä sellaiseksi.
  • Suuri riski: Suuririskisten tekoälyjärjestelmien, kuten tekoälypohjaisten lääketieteellisten ohjelmistojen ja rekrytoinnissa käytettävien tekoälyjärjestelmien, on noudatettava tiukkoja vaatimuksia. Niissä on käytettävä riskejä lieventäviä järjestelmiä ja laadukasta data-aineistoa, käyttäjälle on annettava selkeät tiedot, ihmisen on valvottava järjestelmän toimintaa jne.
  • Ei-hyväksyttävä riski: Esimerkiksi tekoälyjärjestelmiä, joiden avulla valtiot tai yritykset voivat toteuttaa ”sosiaalista pisteyttämistä”, pidetään selkeänä uhkana ihmisten perusoikeuksille, minkä vuoksi ne ovat kiellettyjä.

EU pyrkii olemaan turvallisen tekoälyn maailmanlaajuinen edelläkävijä. Laatimalla ihmisoikeuksiin ja perusarvoihin perustuvan vahvan sääntelykehyksen EU voi kehittää tekoälyekosysteemin, joka hyödyttää kaikkia. Se tarkoittaa parempaa terveydenhuoltoa, turvallisempaa ja puhtaampaa liikennettä sekä parempia julkisia palveluja kansalaisille. Se myös tuo markkinoille innovatiivisia tuotteita ja palveluja erityisesti energian, turvallisuuden ja terveydenhuollon aloilla, ja mahdollistaa paremman tuottavuuden ja tehokkaammat tuotantoprosessit yrityksille. Viranomaiset taas voivat hyötyä halvemmista ja kestävämmistä palveluista esimerkiksi liikenteen, energian ja jätehuollon aloilla.

Komissio on äskettäin käynnistänyt yleiskäyttöisten tekoälymallien tuottajien käytännesääntöjä koskevan kuulemisen. Tekoälysäädöksessä tarkoitetuissa käytännesäännöissä käsitellään kriittisiä osa-alueita, kuten avoimuutta, tekijänoikeuksiin liittyviä sääntöjä ja riskinhallintaa. Näkemyksiä ja havaintoja pyydetään EU:ssa toimivilta yleiskäyttöisten tekoälyjärjestelmien tuottajilta, yrityksiltä, kansalaisyhteiskunnan edustajilta, oikeudenhaltijoilta ja akateemisilta asiantuntijoilta. Saatua palautetta tullaan hyödyntämään yleiskäyttöisiä tekoälymalleja koskevien käytännesääntöjen luonnoksessa, jota komissio laatii parhaillaan.

Yleiskäyttöisiä tekoälyjärjestelmiä koskevia säännöksiä aletaan soveltaa 12 kuukauden kuluttua. Komissio pyrkii saamaan käytännesäännöt valmiiksi huhtikuuhun 2025 mennessä. Kuulemisesta saatua palautetta hyödynnetään myös tekoälytoimistossa, joka valvoo yleiskäyttöisiä tekoälyjärjestelmiä koskevien tekoälysäädöksen sääntöjen täytäntöönpanoa ja noudattamista. 

Lisätietoa

EU:n tekoälysäädös tulee voimaan – lehdistötiedote

Tekoäly – kysymyksiä ja vastauksia

Lisätietoa EU:n tekoälysäädöksestä

Tekoäly – huippuosaamista ja luottamusta

Tekoälysäädös: kerro mielipiteesi luotettavasta yleiskäyttöisestä tekoälystä

Euroopan tekoälytoimisto

Tiedot

Julkaisupäivä
1. elokuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto