Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Απάντηση

Η σχέση εργοδότη-εργαζομένου θεωρείται γενικά μη ισότιμη σχέση στην οποία ο εργοδότης κατέχει περισσότερη εξουσία από τον εργαζόμενο. Καθώς η συγκατάθεση πρέπει να δίνεται ελεύθερα, και λόγω της μη ισότιμης σχέσης, ο εργοδότης σας κατά κανόνα δεν μπορεί να βασίζεται στη συγκατάθεσή σας για να χρησιμοποιεί τα δεδομένα σας.

Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ενός εργαζομένου που βασίζεται στη συγκατάθεσή του είναι νόμιμη, ιδίως εάν είναι προς όφελος του εργαζομένου. Για παράδειγμα, εάν μια εταιρεία χορηγεί παροχές στον εργαζόμενο ή στα μέλη της οικογένειάς του (π.χ. εκπτώσεις στις υπηρεσίες της εταιρείας), η επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του εργαζομένου επιτρέπεται και είναι νόμιμη, εφόσον έχει προηγηθεί η παροχή συγκατάθεσης κατόπιν ενημέρωσης.

Παράδειγμα

Η συγκατάθεση δεν είναι έγκυρη

Ο εργοδότης σας πιστεύει ότι πρέπει να βελτιωθεί η παραγωγικότητα στην εργασία. Για να το κάνει αυτό σκοπεύει να εγκαταστήσει κάμερες κλειστού κυκλώματος στους διαδρόμους και στην είσοδο των τουαλετών. Σας ζητά να δώσετε τη συγκατάθεσή σας έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθεί τις κινήσεις σας και τον χρόνο που περνάτε εκτός γραφείου. Ακόμα και εάν δώσετε τη συγκατάθεσή σας, θα θεωρείται άκυρη και ο εργοδότης σας δεν θα μπορεί να εγκαταστήσει τηλεοράσεις κλειστού κυκλώματος με βάση την εν λόγω συγκατάθεση.

Παραπομπές

Example

Consent not valid

Your employer believes that work productivity needs to be improved. To do this he intends to install CCTV cameras in the corridors and at the entrance to the bathrooms. He asks you to give your consent so that he can monitor your movements and the time spent out of office. Even if you do consent, it would be considered invalid and your employer can’t install CCTV based on that consent.