EU-rahoituksen saajat – 10 tapaa viestiä ja varmistaa EU:n näkyvyys
Viestintä ja näkyvyys liittyvät kiinteästi kaikkiin EU:n ohjelmiin EU:n budjettikaudella 2021–2027. EU:n rahoittamissa hankkeissa on hoidettava seuraavat asiat:
Kaikilla EU-rahoituksen saajilla on velvollisuus ilmoittaa rahoituksen alkuperä ja varmistaa EU:lta saadun rahoituksen näkyvyys.
Useimmissa ohjelmissa rahoituksen saajien on suunniteltava etukäteen, miten tämä tehdään.Kaikissa EU:n ohjelmissa pannaan täytäntöönEU:n poliittisia painopisteitä.
On tärkeää, että hankeviestinnässä viitataan näihin painopisteisiin, jotta kansalaiset saavat käsityksen siitä, miten hanke edistää EU:n painopisteiden toteuttamista.Panosta viestintään kunnolla. Keinot voivat vaihdella ohjelman mukaan ja riippua saadun rahoituksen määrästä tai muista seikoista. Viestinnässä huomioon otettavia osa-alueita ovat esimerkiksi:
- yksityiskohtaisen viestintä- ja tulostenlevityssuunnitelman laatiminen
- verkkosivustoja, sosiaalisen median tilejä ja viestintämateriaalia koskevat säännöt
- tapahtumien järjestäminen
- suhteet tiedotusvälineisiin
- mainostaulut, tiedotuskyltit, painettu materiaali, elektroniset näytöt jne.
Käytä EU:n tunnusta oikealla tavalla ja näkyvästi.
EU:n tunnus on tärkein yksittäinen visuaalinen brändi, joka osoittaa näkyvästi, että hanke tai ohjelma on saanut EU:n rahoitusta. Sen sijaan ei saa käyttää mitään muuta visuaalista tunnusta tai logoa osoituksena EU:n tuesta. EU:n virallista tunnusta ei saa muuttaa eikä yhdistää muihin graafisiin elementteihin tai teksteihin. Jos esillä on lisäksi muita logoja, EU:n tunnuksen on oltava vähintään samankokoinen kuin muista logoista suurin. Lisätietoa EU:n tunnuksen käytöstä (link to the guidelines).
Maininta ”Euroopan unionin rahoittama” tai ”Euroopan unionin osarahoittama” on aina kirjoitettava kokonaisuudessaan ja sijoitettava EU:n tunnuksen viereen. EU:n tunnuksen ja rahoitusmaininnan voi ladata useilla kielillä Logo Download Center -sivulta.
Anna oikeaa ja paikkansapitävää tietoa.
Disinformaation ja väärän tiedon yleistyessä on tärkeää, että EU:ta koskevassa tiedotuksessa käytetään virallisia tietolähteitä ja EU:n verkkosivustoja. Myös hanketietojen on oltava paikkansapitäviä, eivätkä ne saa olla harhaanjohtavia.Ota EU mukaan viestintään.
Joissakin ohjelmissa edellytetään, että EU osallistuu viestintään, esimerkiksi silloin kun- hankkeelle odotetaan suurta medianäkyvyyttä
- hanke on strategisesti tärkeä
- hanke ylittää tietyn rahallisen arvon.
Muista, että viestintä ja näkyvyyden lisääminen kuuluvat tukikelpoisiin kustannuksiin.
Kaikki viestintään ja näkyvyyden edistämiseen liittyvät menot ovat osa hanketta, ja niihin voi saada EU:n rahoitusta.Anna EU:lle käyttöoikeus viestintämateriaaliin.
EU:lla on oikeus käyttää EU:n rahoituksen saajien tuottamaa ja omistamaa viestintämateriaalia. Tämä oikeus myönnetään rojaltimaksuttomana, yksinoikeudettomana ja peruuttamattomana lisenssinä. Lisenssin kustannukset voidaan kattaa EU:n rahoituksesta. Materiaalin omistajuus säilyy EU:n rahoituksen saajilla.Rahoitusta voidaan vähentää, jos vaatimuksia ei noudateta.
Jos EU:n rahoituksen saajat rikkovat sopimusvelvoitteitaan, EU:n rahoitusosuutta voidaan pienentää.
Lisätietoa näistä vaatimuksista ja mahdollisista ohjelmakohtaisista muutoksista on ohjelmassa, sen rahoitussäännöissä ja rahoitussopimuksessa.