Direct la conținutul principal

Personal

Funcționarii publici care lucrează la Comisia Europeană și în celelalte instituții ale UE trebuie să respecte anumite norme atât pe durata exercitării funcției, cât și la încheierea acesteia.

Normele aplicabile funcționarilor publici europeni

Angajații instituțiilor UE au anumite drepturi și obligații privind acțiunile pe care le întreprind și comportamentul pe care îl adoptă în exercitarea activităților lor profesionale.

Aceste norme sunt înscrise în Statutul funcționarilor și în Codul de bună conduită administrativă, anexat la Regulamentul de procedură al Comisiei și reglementează conflictele potențiale de interese, cadourile primite și desfășurarea anumitor activități după încetarea relației de muncă cu instituțiile UE.

Comisarilor europeni li se aplică norme specifice.

Plângeri

În cazul în care considerați că un membru al Comisiei Europene a încălcat principiile serviciului public prevăzute de Codul bunei conduite administrative, puteți depune o plângere.

Complaints procedure

Conflicte de interese

Angajații UE sunt obligați să fie independenți, imparțiali, obiectivi și loiali. Ei trebuie să declare imediat orice interes (personal sau legat de o întreprindere/organizație) care i-ar putea face să încalce obligațiile menționate mai sus.

Activitățile desfășurate în afara instituțiilor și reglementate de normele de conduită, indiferent dacă sunt remunerate sau nu, trebuie să fie mai întâi aprobate. În același timp, angajații trebuie să informeze instituția pentru care lucrează:

  • dacă și unde lucrează soțul/soția sau
  • dacă, în exercitarea funcțiilor lor, există un interes personal (sau orice alt conflict de interese) care le-ar putea afecta imparțialitatea.

Cadourile

Membrii personalului UE nu pot accepta cadouri sau favoruri de la terți fără a obține o aprobare prealabilă, cu excepția cazului în care valoarea cadoului nu depășește 50 EUR și nu se acumulează.

După încheierea mandatului

Atunci când un membru al personalului UE vrea să părăsească instituția și să înceapă o nouă slujbă în termen de 2 ani, trebuie să informeze Comisia pentru a obține o autorizație prealabilă.

Dacă noua activitate are legătură cu cea desfășurată în timpul ultimilor 3 ani în instituția UE și ar putea fi incompatibilă cu interesele legitime ale Comisiei, Comisia poate să ia măsuri prin care să-l împiedice pe fostul angajat să preia noul loc de muncă sau să-i impună o serie de condiții pe care va trebui să le îndeplinească pentru a primi permisiunea de a desfășura activitatea respectivă.

Înalților funcționari le este interzis, în principiu, să se implice, timp de 12 luni după încetarea mandatului, în activități de lobby sau de reprezentare în raport cu instituția UE în care au lucrat, pe chestiuni pentru care au fost responsabili în timpul ultimilor 3 ani de serviciu.

Documents

13 IUNIE 2023
Occupational activities of former senior officials – annual report - 2023

 

27 IULIE 2022
Occupational activities of former senior officials – annual report - 2022

 

9 DECEMBRIE 2021
Occupational activities of former senior officials – annual report 2021

 

7 MARTIE 2012
Guidelines on gifts and hospitality for Commission staff

 

21 DECEMBRIE 2020
Occupational activities of former senior officials – annual report 2020

 

23 DECEMBRIE 2019
Occupational activities of former senior officials – annual report 2019

 

21 DECEMBRIE 2018
Occupational activities of former senior officials – annual report 2018

 

22 DECEMBRIE 2017
Occupational activities of former senior officials – annual report 2017

 

22 DECEMBRIE 2016
Occupational activities of former senior officials – annual report 2016

 

4 DECEMBRIE 2015
Occupational activities of former senior officials – annual report 2015

 

8 DECEMBRIE 2000
Rules of Procedure of the Commission (Commission Decision C(2000)3614), including the Code of Good Administrative Behaviour for Staff of the European Commission in their Relations with the Public (8 December 2000)

 

1 IANUARIE 2016
Staff Regulations