Συνεργασία με ανεξάρτητους οργανισμούς ελέγχου γεγονότων
Ο έλεγχος γεγονότων αποτελεί καίριο πυλώνα της προσέγγισης της ΕΕ όσον αφορά τη χειραγώγηση των πληροφοριών και τις ξένες παρεμβάσεις. Οι ελεγκτές γεγονότων συμβάλλουν στην αξιολόγηση και την επαλήθευση του περιεχομένου, ώστε να παρέχουν στο κοινό ανεξάρτητες, ακριβείς και αξιόπιστες πληροφορίες που μπορεί να εμπιστευτεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργάζεται με ανεξάρτητους ελεγκτές γεγονότων, με σκοπό την προάσπιση του ελέγχου γεγονότων και την ενημέρωση των πολιτών όσον αφορά τις επαληθευμένες πληροφορίες.

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων (EDMO)
Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων είναι έργο που στηρίζει μια ανεξάρτητη πολυεπιστημονική κοινότητα, αποτελούμενη από ελεγκτές γεγονότων, ακαδημαϊκούς, επαγγελματίες της παιδείας στα μέσα ενημέρωσης και άλλους σχετικούς φορείς, που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν τη χειραγώγηση των πληροφοριών και τις ξένες παρεμβάσεις.. Το δίκτυο EDMO παρέχει ολοκληρωμένη γεωγραφική κάλυψη της ΕΕ.
Ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών το 2024, το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων σύστησε ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και την προειδοποίηση σχετικά με τη διάδοση παραπληροφόρησης. Η ειδική ομάδα εξέδιδε καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με αποκαλύψεις παραπληροφόρησης (έλεγχοι γεγονότων), εβδομαδιαίες ενημερώσεις για τις τάσεις στην παραπληροφόρηση, καθώς και έγκαιρες προειδοποιήσεις και σχετικές έρευνες. Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ψηφιακών Μέσων διεξήγαγε επίσης εκστρατεία για την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης με τίτλο «Be Elections Smart».
Ευρωπαϊκό δίκτυο προτύπων ελέγχου γεγονότων (European Fact-Checking Standards Network, EFSCN)
Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προτύπων Ελέγχου Γεγονότων (EFSCN) είναι μια ανεξάρτητη ένωση ευρωπαϊκών οργανισμών ελέγχου γεγονότων που υποστηρίζει και προάγει τα πλέον υψηλά πρότυπα για τον έλεγχο γεγονότων και την παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, με σκοπό την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης προς όφελος του κοινού.
Το EFSCN και τα επίσημα μέλη του εργάζονται για την προάσπιση της πρόσβασης σε επαληθευμένες, αξιόπιστες πληροφορίες και για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με το πώς αξιολογείται η ακρίβεια των πληροφοριών στη δημόσια σφαίρα.
Στήριξη της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΜΕ και της ακαδημαϊκής κοινότητας
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», του προγράμματος
«Δημιουργική Ευρώπη, πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες» (CERV), του προγράμματος Erasmus+ και άλλων προγραμμάτων, η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφους, οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και ερευνητές σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Τα υποστηριζόμενα έργα συμβάλλουν στις προσπάθειες που καταβάλλονται στο σύνολο της κοινωνίας για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των πληροφοριών και των εξωτερικών παρεμβάσεων, την ενίσχυση της παιδείας, της προστασίας της ελευθερίας και της πολυφωνίας στα μέσα ενημέρωσης.

Τα έργα AI-CODE θα παρέχουν στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης καινοτόμες υπηρεσίες που βασίζονται στην ΤΝ για τη στήριξη του έργου τους στο αναδυόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Στόχος είναι να παρασχεθούν στους επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης εργαλεία και τεχνικές για τον εντοπισμό νέων μορφών χειραγώγησης περιεχομένου.
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.
Το έργο AI4Debunk αποσκοπεί στην ανάπτυξη τεσσάρων ανθρωποκεντρικών διεπαφών που βασίζονται στην ΤΝ: ένα διαδικτυακό plug-in, μια συνεργατική πλατφόρμα, μια εφαρμογή για έξυπνα τηλέφωνα και μια διεπαφή AR. Οι εν λόγω διεπαφές θα βοηθήσουν τους πολίτες να πλοηγούνται με ασφάλεια στο τοπίο των ψηφιακών μέσων και να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 4,9 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.
Το έργο EU-HYBNET θα επικεντρωθεί στην προετοιμασία και την άμυνα έναντι των υβριδικών απειλών, καθώς και στην ανάπτυξη και οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τον τομέα.
Με σκοπό να προσδιοριστούν οι πλέον επείγουσες ανάγκες για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, το έργο θα φέρει σε επαφή επαγγελματίες και ενδιαφερόμενα μέρη. Θα προβεί σε διεξοδική ανάλυση των ελλείψεων και των αναγκών και θα δοκιμάσει τις πλέον ελπιδοφόρες καινοτομίες (τεχνικές και κοινωνικές).
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 3,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.
Το έργο E-engAGEd αποσκοπεί στην αύξηση της ψηφιακής, κοινωνικής και πολιτικής συμμετοχής των νέων και των ηλικιωμένων ενηλίκων με μια προσέγγιση διαγενεακής μάθησης. Προσφέρει χώρους για συζητήσεις και ανταλλαγές μεταξύ πολιτών διαφορετικών ηλικιών σχετικά με το σύγχρονο περιβάλλον πληροφόρησης, την ψηφιακή ιδιότητα του πολίτη και τη συμμετοχή στα κοινά.
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 206.000 ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.
Το έργο DRONE χρησιμοποιεί μια προσέγγιση με βάση το συνολικό σχολικό οικοσύστημα, στο πλαίσιο της οποίας κινητοποιεί τις διευθύνσεις των σχολείων και τους γονείς σε διάλογο μεταξύ τους και θεωρεί ότι μαθητές και μαθήτριες πρέπει να διαθέτουν ψηφιακές γνώσεις και παιδεία στα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι αυτά είναι κρίσιμες συνιστώσες της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κρίσεων στις σχολικές κοινότητες.
Το έργο επιδιώκει αποτελέσματα σε διάφορα επίπεδα μέσω της παραγωγής καινοτόμου διδακτικού υλικού και της δημιουργίας μαθημάτων κατάρτισης για την προώθηση της ψηφιακής ενεργού συμμετοχής στα κοινά στις σχολικές κοινότητες.
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.
Το έργοRESONANT αποσκοπεί στη βελτίωση της εικόνας και της κατανόησης των κρατικών και μη κρατικών φορέων που εφαρμόζουν την καταστολή των πληροφοριών ως μία από τις πτυχές της χειραγώγησης των πληροφοριών και των παρεμβάσεων από το εξωτερικό (FIMI). Θα αναπτύξει στρατηγικές, εργαλεία και μεθοδολογίες για τη μείωση του αντικτύπου και της ευπάθειας των ομάδων-στόχων.
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 3 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.
Το έργο SOLARIS θα αναλύσει τους κινδύνους που συνδέονται με τα παραγωγικά ανταγωνιστικά δίκτυα (GANs), μια κατηγορία νευρωνικών δικτύων ικανών να δημιουργούν πολυμεσικό περιεχόμενο (φωτογραφίες, βίντεο, ήχο) που προσομοιώνει το πραγματικό περιεχόμενο με ακραία ακρίβεια, τα οποία λέγονται συχνά και deepfakes (προϊόντα βαθυπαραποίησης). Με το έργο αυτό επιδιώκεται η αναζήτηση καινοτομικών λύσεων για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των κινδύνων βαθείας παραποίησης/απομίμησης.
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 2,8 εκατ. ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.
Το SPEAK OUT αποσκοπεί στην προώθηση των ανταλλαγών μεταξύ νέων από διάφορες χώρες και κοινότητες. Μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, συζητήσεων και εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας, το έργο εμπλέκει τους νέους στη δημοκρατική συμμετοχή και αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη χειραγώγηση των πληροφοριών.
Η ΕΕ διαθέτει περίπου 390.000 ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου.