Gå direkt till innehållet

Den fria rörligheten är en av grunderna för EU och många EU-medborgare och brittiska medborgare flyttade utomlands för att bo, arbeta eller studera när Storbritannien fortfarande var med i EU. 

Att skydda dem som flyttat utomlands har varit den främsta prioriteringen sedan förhandlingarna började.

  • Över fem miljoner EU-medborgare har fått ny uppehållsstatus i Storbritannien (de flesta kommer från Polen, Rumänien, Italien, Portugal, Spanien och Bulgarien).
  • Enligt EU-ländernas beräkningar bor för närvarande över 1 060 000 brittiska medborgare i EU (främst i Spanien, Frankrike, Irland, Tyskland och Nederländerna).

 

Vad står i utträdesavtalet?

Utträdesavtalet garanterar dessa medborgare och deras familjemedlemmar i stort sett samma rättigheter som de hade innan Storbritannien lämnade EU: de kan fortsätta att bo, studera, arbeta och resa fritt mellan Storbritannien och EU.

Detsamma gäller alla EU-medborgare som flyttat till Storbritannien eller brittiska medborgare som flyttat till ett EU-land under övergångsperioden.

 

Vem skyddas av utträdesavtalet?

Utträdesavtalet skyddar EU-medborgare som är lagligt bosatta i Storbritannien och brittiska medborgare som är lagligt bosatta i något av de 27 EU-länderna när övergångsperioden tar slut.

Det skyddar också de familjemedlemmar som enligt EU-lagstiftningen har rätt att ansluta sig till sin familjemedlem i framtiden (t.ex. makar och registrerade partner, föräldrar, far- och morföräldrar, barn, barnbarn och personer som befinner sig i en varaktig relation).

Barn skyddas genom utträdesavtalet oavsett om de är födda före eller efter Storbritanniens utträde och oavsett om de är födda i eller utanför det värdland där EU-medborgaren eller den brittiska medborgaren är bosatt.

Det enda undantaget gäller barn födda efter Storbritanniens utträde där en förälder som inte omfattas av utträdesavtalet har ensam vårdnad enligt gällande familjerätt. 

 

Social trygghet

 

Utträdesavtalet skyddar alla EU-medborgare som vid övergångsperiodens slut befann sig i en situation som involverade både Storbritannien och ett EU-land samtidigt. Deras familjemedlemmar och efterlevande skyddas också.

 

Rätt att bosätta sig

 

Villkoren för uppehållsrätt är och förblir desamma som i nu gällande EU-rätt om fri rörlighet.

I korthet uppfyller EU-medborgare och brittiska medborgare dessa villkor om de

  • är anställda eller egenföretagare
  • har tillräckliga tillgångar och en sjukförsäkring
  • är familjemedlemmar till en annan person som uppfyller villkoren
  • redan har fått permanent uppehållsrätt och därför inte längre behöver uppfylla några villkor.

Det krävs inte att man måste vistas på plats i värdlandet vid övergångsperiodens slut. Det är tillåtet med tillfällig frånvaro som inte påverkar uppehållsrätten och längre frånvaro som inte påverkar den permanenta uppehållsrätten.

De som skyddas genom utträdesavtalet men som ännu inte har fått permanent uppehållsrätt – om de inte har bott i värdlandet i minst fem år – kommer att skyddas fullständigt av utträdesavtalet och ska kunna fortsätta att vistas i värdlandet och få permanent uppehållsrätt efter fem års vistelse.

EU-medborgare och brittiska medborgare som anlände till värdlandet före den 1 januari 2021 har exakt samma rättigheter och skyldigheter enligt utträdesavtalet som de som anlände till värdlandet före den 1 februari 2020.

Brittiska medborgares uppehållsrätt i de 27 EU-länderna

För att omfattas av dessa rättigheter kan medborgarna behöva ansöka om en ny uppehållsstatus, i enlighet med de enskilda ländernas beslut att välja ett system med obligatorisk registrering eller med automatisk registrering.

Av filen nedan framgår vilka system länderna har valt och de datum då de brittiska medborgare och deras familjemedlemmar som bor i länder med system med obligatorisk registrering senast måste ansöka om uppehållsrätt. Där finns också länkar till viktiga nationella webbplatser.

6 AUGUSTI 2021
Residence rights in EU countries under the Citizens' Rights part of the Withdrawal Agreement - overview of implementation

Tänk på att informationen i filen ovan inte speglar kommissionens officiella åsikter. Medlemsländernas behöriga myndigheter som är första kontaktpunkt för brittiska medborgare ansvarar fullt ut för informationen och åsikterna i filen. Tänk också på att situationen ständigt ändras, så kontrollera regelbundet den senaste informationen på de nationella webbplatserna. Kommissionen fortsätter att uppdatera informationen på den här webbplatsen med den senaste informationen från de 27 EU-länderna.

Den 12 maj 2020 antog kommissionen en vägledning som ska hjälpa de nationella myndigheterna att korrekt tillämpa den del av utträdesavtalet som gäller medborgarnas rättigheter.

Dokumenten nedan beskriver bara de rättigheter och förmåner som brittiska medborgare har i sitt EU-värdland enligt utträdesavtalet och inte rättigheter och förmåner enligt de nationella regler som EU-värdlandet antar för att genomföra utträdesavtalet.

16 MARS 2022
Rules for UK nationals when entering or leaving the Schengen area
16 MARS 2022
UK nationals and multiple immigration statuses

Läs mer om nationella system för uppehållstillstånd, stödåtgärder och viktiga webbplatser för varje EU-land.

Det brittiska bosättningsprogrammet för EU-medborgare

Dokumentet nedan beskriver bara de rättigheter och förmåner som EU-medborgare har i Storbritannien enligt utträdesavtalet och inte rättigheter och förmåner enligt de nationella regler som Storbritannien antar för att genomföra utträdesavtalet.

 

1 JULI 2022
Frågor och svar – EU-medborgares rättigheter i Storbritannien efter övergångsperiodens slut

 

Genomförande och övervakning: medborgarnas rättigheter

Texten om medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet kan åberopas direkt av EU-medborgare i brittisk domstol och av brittiska medborgare i EU-ländernas domstolar. Alla nationella lagar och bestämmelser som inte är förenliga med utträdesavtalet är ogiltiga.

De brittiska domstolarna kan begära ett förhandsavgörande från EU-domstolen om tolkningen av medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet i åtta år räknat från den 31 december 2020. För frågor som rör ansökan om status som bofast i Storbritannien började åttaårsperioden löpa den 30 mars 2019.

Genomförandet och tillämpningen av medborgarnas rättigheter i EU övervakas av kommissionen i enlighet med EU-fördragen.

Brittiska medborgare som anser att de nationella myndigheterna i ett EU-land inte har respekterat rättigheterna enligt utträdesavtalet kan klaga på nationell nivå eller EU-nivå.

Dokumentet nedan beskriver den lösning som brittiska medborgare som omfattas av utträdesavtalet kan använda för att hävda sina rättigheter.

20 APRIL 2021
Enforcement of individual rights of United Kingdom nationals under the Withdrawal Agreement

Den brittiska oberoende tillsynsmyndigheten har samma befogenheter som EU-kommissionen för att

  • ta emot och utreda klagomål från EU-medborgare och deras familjemedlemmar
  • genomföra undersökningar på eget initiativ
  • väcka talan vid brittiska domstolar om påstådda överträdelser från Storbritanniens administrativa myndigheters sida av landets skyldigheter vad gäller medborgarnas rättigheter i utträdesavtalet.

Myndigheten och EU-kommissionen underrättar varandra varje år i den gemensamma kommitté som inrättats enligt utträdesavtalet om de åtgärder som vidtagits för att genomföra och kontrollera efterlevnaden av medborgarnas rättigheter enligt avtalet. Informationen bör särskilt omfatta antalet och typen av klagomål och eventuell rättslig uppföljning. 

Gemensamma rapporter om genomförandet av uppehållsrätten

De gemensamma rapporterna innehåller en översikt över läget när det gäller den nya uppehållsstatusen och utfärdandet av uppehållstillstånd för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i EU-länderna.

Läs mer

29 MAJ 2020
Letter from Vice-President Maroš Šefčovič to the UK Chancellor of the Duchy of Lancaster, the Rt Hon Michael Gove, 28 May 2020
19 APRIL 2021
Documentation for UK frontier workers

Senaste uppdatering: 20 april 2021