Direct la conținutul principal

Cum se iau deciziile

Politicile și normele europene le aduc beneficii cetățenilor, întreprinderilor și celorlalte părți interesate din UE.

Despre procesul decizional

Politicile și normele europene sunt elaborate cu grijă, pentru a aduce beneficii cetățenilor, întreprinderilor și celorlalte părți interesate din UE. Instrumentele pentru o mai bună legiferare garantează că politicile sunt elaborate plecând de la date concrete și integrând cele mai bune practici existente. În funcție de nivelul său de importanță politică, o inițiativă este aprobată de Comisie în cadrul reuniunilor săptămânale ale comisarilor, utilizând fie procedura orală, fie procedura scrisă. 

Planificarea de către Comisie

Înainte de a propune o nouă politică sau un nou act legislativ, Comisia:

Cetățenii pot sugera elaborarea unor noi politici sau acte legislative ale UE cu ajutorul inițiativei cetățenești europene.

Programul de lucru

Primiți notificări referitoare la noile foi de parcurs/consultări publice

Spuneți-vă părerea! Participați la o consultare publică

Luarea deciziilor de către Comisie

Odată finalizat, după luarea în considerare a tuturor contribuțiilor primite cu privire la inițiativă, proiectul de text este supus consultării interservicii. Sunt consultate toate departamentele relevante. 

În funcție de nivelul său de importanță politică, o inițiativă privind elaborarea unei noi politici sau a unui nou act legislativ este aprobată de Comisie în cadrul reuniunilor săptămânale ale comisarilor, utilizând fie procedura orală, fie procedura scrisă.

Procedura orală implică o dezbatere între comisari, care trebuie să aprobe inițiativa. 

Alternativ, comisarii își pot da în scris consimțământul pentru o nouă inițiativă, utilizând procedura scrisă. Acest lucru poate fi obținut numai cu acordul departamentului juridic și al oricăror departamente consultate în etapa de planificare și de propunere.

Inițiativa finalizată

În funcție de natura actului finalizat de Comisie, textul inițiativei le poate fi transmis Parlamentului European și Consiliului, precum și destinatarilor, cum ar fi statele membre ale UE. De asemenea, poate fi publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Aflați mai multe despre Regulamentul de procedură al Comisiei.

Când este necesară o acțiune legislativă

În cazul în care Comisia decide că este necesară o acțiune legislativă, inițiativa va trece printr-o serie de etape înainte de a deveni oficial act legislativ al UE. Majoritatea actelor legislative ale UE sunt adoptate prin așa-numita procedură legislativă ordinară, care implică Parlamentul European și Consiliul în calitate de colegiuitori.

Aflați mai multe despre etapele prin care trece o inițiativă pe parcursul procesului de elaborare a legislației UE sau exprimați-vă opinia cu privire la noile inițiative ale Comisiei.

Comisia monitorizează normele și se asigură că sunt respectate

Comisia verifică dacă statele membre aplică legislația UE în mod corespunzător (inclusiv dacă o transpun în legislația națională). În caz contrar, ea poate declanșa proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement). La rândul lor, întreprinderile trebuie să respecte legislația UE în domeniul concurenței. Dacă le încalcă (de exemplu, formând carteluri), Comisia poate să desfășoare investigații și să impună amenzi.

Depuneți o plângere

Credeți că normele UE sunt încălcate de către un stat membru sau de către o întreprindere din UE? Depuneți o plângere.

Comisia evaluează și îmbunătățește

Comisia evaluează permanent politicile și normele europene, pentru a se asigura că acestea își ating obiectivele în cel mai eficient și eficace mod.

REFIT – Către norme UE mai simple și mai puțin costisitoare

Planificarea evaluărilor

Comisia comunică publicului calendarul evaluărilor viitoare în cadrul foilor de parcurs pentru evaluări.

Evaluările planificate începând cu anul 2017