Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεδριάζει κάθε βδομάδα με σκοπό τη συζήτηση ευαίσθητων πολιτικών ζητημάτων και την έγκριση προτάσεων που πρέπει να συμφωνηθούν με «προφορική διαδικασία».

Εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το Σώμα των Επιτρόπων αποτελείται από τους 27 επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεδριάζει, κατά κανόνα, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτή η εβδομαδιαία διαδικασία λήψης αποφάσεων ονομάζεται «προφορική διαδικασία».

Στην πράξη, οι επίτροποι συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες κάθε Τετάρτη πρωί. Κατά τη διάρκεια, όμως, των συνόδων της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, οι επίτροποι συνεδριάζουν την Τρίτη.

Εκτός από τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί επίσης να συγκαλεί έκτακτες συνεδριάσεις όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Στις συνεδριάσεις αυτές συζητείται ένα συγκεκριμένο θέμα ή ο τρόπος αντιμετώπισης ενός συγκεκριμένου γεγονότος. 

Ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ημερήσια διάταξη κάθε συνεδρίασης καθορίζεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνδέεται στενά με το ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Κάθε θέμα της ημερήσιας διάταξης παρουσιάζεται από τον επίτροπο που είναι αρμόδιος για τον συγκεκριμένο τομέα. Η τελική απόφαση λαμβάνεται συλλογικά από όλους τους επιτρόπους που είναι παρόντες.

Ημερήσιες διατάξεις των συνεδριάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Θέματα που προγραμματίζεται να συζητηθούν σε μελλοντικές συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συλλογικότητα των αποφάσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λειτουργεί με βάση την αρχή της συλλογικότητας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται συλλογικά από το Σώμα των Επιτρόπων, το οποίο είναι υπεύθυνο έναντι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις αποφάσεις που λαμβάνει. Η ψήφος καθενός από τους 27 επιτρόπους έχει το ίδιο βάρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και όλοι οι επίτροποι είναι εξίσου υπεύθυνοι για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.

Η αρχή της συλλογικότητας εγγυάται:

  • την ποιότητα των αποφάσεων που λαμβάνονται, καθώς όλοι οι επίτροποι πρέπει να αποφαίνονται για κάθε πρόταση
  • την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται κάτω από κομματικές πιέσεις
  • τον καταμερισμό της ευθύνης σε όλους τους επιτρόπους, ακόμη και όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με πλειοψηφία

Το Σώμα των Επιτρόπων μπορεί επίσης να αποφασίζει για διάφορα θέματα με ψηφοφορία. Στην περίπτωση αυτή, για να εγκριθεί μια απόφαση, θα πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία των μελών του Σώματος των Επιτρόπων (14 από 27). Κάθε μέλος έχει 1 ψήφο και μπορεί να ψηφίζει μόνον αυτοπροσώπως.

Συμμετοχή σε συνεδριάσεις

Οι επίτροποι υποχρεούνται να συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του Σώματος. Εάν καθυστερήσουν για οποιονδήποτε λόγο, οφείλουν να ενημερώσουν τον πρόεδρο εγκαίρως. Τυχόν απουσίες από τις συνεδριάσεις του Σώματος πρέπει να οφείλονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και να είναι δικαιολογημένες. 

Πρακτικά των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων

Όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Σώματος των Επιτρόπων δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. 

Πρακτικά των εβδομαδιαίων συνεδριάσεων

Πρωτοβουλίες που εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει το δικαίωμα της πρωτοβουλίας σε νομοθετικά ζητήματα. Όταν μια νομοθετική πρόταση λάβει τη συλλογική έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων, περνάει στο επόμενο στάδιο της νομοθετικής διαδικασίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, διαβιβάζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς εξέταση και έγκριση (σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία, γνωστή και ως «συναπόφαση»).

Παράλληλα, τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ καλούνται να εκφέρουν τη γνώμη τους σχετικά με την πρόταση και να επιβεβαιώσουν αν η αντιμετώπιση ενός θέματος θα είναι αποτελεσματικότερη αν γίνει σε επίπεδο ΕΕ αντί σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο.