Gå til hovedindholdet
Nyhedsartikel12. juni 2024Generaldirektoratet for Kommunikation2 min læsetid

Om en plan for gennemførelse af pagten om migration og asyl i praksis

Job hunting

 

Kommissionen fremlagde i dag den fælles gennemførelsesplan for pagten om migration og asyl for at sikre, at alt er på plads senest i juni 2026 for at omsætte retsakterne til virkelighed. 

EU har vedtaget et fælles europæisk system til forvaltning af migration og asyl, som trådte i kraft den 11. juni 2024. Kommissionen står nu i spidsen for det kollektive arbejde med at gennemføre de aftalte regler. EU-landene vil skulle udforme deres nationale gennemførelsesplaner inden udgangen af 2024, hvor de vil fremlægge konkrete skridt og forklare, hvordan de vil omsætte lovgivningen til handling.

Den fælles gennemførelsesplan består af 10 byggesten:

  1. Et fælles migrations- og asylinformationssystem (Eurodac): for at støtte og sætte EU-landene i stand til at anvende de nye regler om solidaritet og ansvar.
  2. Et nyt system til forvaltning af migration ved EU's ydre grænser: for at håndtere den irregulære tilstrømning af tredjelandsstatsborgere og indføre hurtige, effektive og ensartede procedurer for asyl og tilbagesendelse samt solide beskyttelsesforanstaltninger.
  3. Passende modtagelsesstandarder: til ansøgere alt efter deres behov. F.eks. tidligere adgang til arbejdsmarkedet, fysisk og mental sundhedspleje for dem, der har fået international beskyttelse, og mere beskyttelse af familier, børn og sårbare ansøgere.
  4. Retfærdige, effektive og konvergerende asylprocedurer: strømlinet vurdering og beslutningstagning af individuelle asylansøgninger i hele Europa og styrkede beskyttelsesforanstaltninger, rettigheder og garantier for ansøgere og dem, der har fået international beskyttelse.
  5. Effektive og retfærdige tilbagesendelsesprocedurer: EU's migrationspolitik er kun troværdig, hvis de personer, der ikke har ret til at blive i EU, rent faktisk sendes tilbage.
  6. Et retfærdigt og effektivt system: ved at etablere en effektiv og stabil ansvarsfordeling i hele Unionen og mindske incitamenterne til sekundære bevægelser.
  7. Få solidariteten til at fungere: for første gang har EU en permanent, juridisk bindende, men fleksibel solidaritetsmekanisme, der skal sikre, at intet EU-land står alene, når det er under pres.
  8. Beredskab, beredskabsplanlægning og kriserespons: bidrage til at opbygge større modstandsdygtighed over for udviklingen i migrationssituationer og mindske risikoen for krisesituationer.
  9. Nye beskyttelsesforanstaltninger for asylansøgere og sårbare personer: øget overvågning af de grundlæggende rettigheder, sikring af effektive procedurer og beskyttelse af den menneskelige værdighed.
  10. Genbosætning, inklusion og integration: intensivering af indsatsen for integration og inklusion af migranter.

Pagten om migration og asyl udgør en fælles europæisk reaktion på migration. Den gør det muligt for EU at forvalte migrationen på en retfærdig og bæredygtig måde og sikre solidaritet mellem EU-landene. Samtidig skaber den sikkerhed og klarhed for mennesker, der ankommer til EU, samt beskytter deres grundlæggende rettigheder. Pagten, som Kommissionen foreslog i september 2020, blev vedtaget af Europa-Parlamentet i april 2024 og af Rådet i maj 2024. Pagtens retlige instrumenter trådte i kraft den 11. juni 2024, og den vil træde i kraft i juni 2026.

Læs mere

Ansvarlig migrationsstyring

Pagten om migration og asyl

Fælles gennemførelsesplan

Spørgsmål og svar om pagten om migration og asyl

Pressemeddelelse

Migration og asyl

Pagten om migration og asyl - faktablad

Forstå den europæiske pagt om migration og asyl - video

Detaljer

Publikationsdato
12. juni 2024
Forfatter
Generaldirektoratet for Kommunikation