Siirry pääsisältöön
Uutisartikkeli12. kesäkuuta 2024Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Suunnitelma EU:n muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen toteuttamiseksi käytännössä

Job hunting

 

Komissio esitteli tänään muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksen yhteisen täytäntöönpanosuunnitelman. Sen tavoitteena on varmistaa, että kaikki on kunnossa kesäkuuhun 2026 mennessä, jotta säädökset saadaan muutettua käytännön toimiksi. 

EU on hyväksynyt yhteisen eurooppalaisen järjestelmän turvapaikka-asioiden ja muuttoliikkeen hallitsemiseksi. Se tuli voimaan 11. kesäkuuta 2024. Komissio johtaa nyt kollektiivista työtä sovittujen sääntöjen panemiseksi täytäntöön. EU-maiden on laadittava kansalliset täytäntöönpanosuunnitelmansa vuoden 2024 loppuun mennessä. Niissä esitetään konkreettisia toimia ja selitetään, miten jäsenmaat aikovat siirtää lainsäädännön käytäntöön.

Yhteinen täytäntöönpanosuunnitelma koostuu seuraavista kymmenestä osa-alueesta:

  1. Yhteinen muuttoliike- ja turvapaikkatietojärjestelmä (Eurodac). Järjestelmä auttaa ja tukee jäsenvaltioita uusien yhteisvastuu- ja vastuunjakosääntöjen käyttöönotossa.
  2. Uusi järjestelmä muuttoliikkeen hallitsemiseksi EU:n ulkorajoilla. Järjestelmällä autetaan hallitsemaan EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten laitonta maahantuloa ja otetaan käyttöön nopeat ja tehokkaat turvapaikka- ja palauttamismenettelyt sekä vahvat menettelylliset takeet.
  3. Riittävän elintason turvaavien vastaanottovaatimusten varmistaminen hakijoille heidän tarpeidensa mukaan. Kansainvälistä suojelua saaville varmistetaan esimerkiksi aikaisempi pääsy työmarkkinoille ja fyysisen ja psyykkisen terveyden huolto ja perheille, lapsille ja haavoittuvassa asemassa oleville hakijoille varmistetaan parempi suojelu.
  4. Oikeudenmukaiset, tehokkaat ja yhtenevät turvapaikkamenettelyt. Yhtenäistetään yksittäisten turvapaikkahakemusten arviointi- ja päätöksentekoprosessia EU:n alueella ja vahvistetaan kansainvälistä suojelua hakevien ja saavien henkilöiden suojatoimia, oikeuksia ja takeita.
  5. Tehokkaat ja oikeudenmukaiset palauttamismenettelyt. EU:n muuttoliikepolitiikka voi olla kestävää vain siinä tapauksessa, että ne henkilöt, joilla ei ole oikeutta oleskella EU:ssa, todella palautetaan.
  6. Oikeudenmukainen ja tehokas järjestelmä. Vahvistetaan toimiva ja vakaa vastuunjako kaikkialla unionissa ja vähennetään edelleen liikkumisen kannustimia.
  7. Yhteisvastuun toimivuus. EU:lla on ensimmäistä kertaa pysyvä ja oikeudellisesti sitova mutta kuitenkin joustava yhteisvastuumekanismi, jolla varmistetaan, että yksikään EU-maa ei jää yksin paineen alle.
  8. Varautuminen, valmiussuunnittelu ja kriisitoiminta. Parannetaan kykyä selviytyä muuttoliiketilanteiden kehittymisestä ja vähennetään kriisitilanteiden riskejä.
  9. Turvapaikanhakijoita ja haavoittuvassa asemassa olevia henkilöitä koskevat uudet suojatoimet. Lisätään perusoikeuksien toteutumisen valvontaa, varmistetaan tehokkaat menettelyt ja suojellaan ihmisarvoa.
  10. Uudelleensijoittaminen, osallistaminen ja kotouttaminen. Tehostetaan toimia maahantulijoiden kotouttamiseksi ja osallistamiseksi.

EU:n muuttoliike- ja turvapaikkasopimus on EU:n yhteinen vastaus muuttoliikkeeseen liittyviin haasteisiin. Tavoitteena on hallita muuttoliikettä oikeudenmukaisella ja kestävällä tavalla, varmistaa EU:n jäsenmaiden keskinäinen yhteisvastuu ja tarjota EU:hun saapuville ihmisille varmuutta, selkeyttä ja perusoikeuksien suoja. Komissio ehdotti muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta syyskuussa 2020, ja Euroopan parlamentti hyväksyi sen huhtikuussa ja neuvosto toukokuussa 2024. Sopimuksen oikeudelliset välineet tulivat voimaan 11. kesäkuuta 2024, ja niitä aletaan soveltaa kesäkuussa 2026.

Lue lisää

Muuttoliikkeen vastuullinen hallinta

Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus

Yhteinen täytäntöönpanosuunnitelma

Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus: kysymyksiä ja vastauksia

Lehdistötiedote

Muuttoliike- ja turvapaikka-asiat

Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus – tietokooste

Uusi muuttoliike- ja turvapaikkasopimus selitettynä – video

Tiedot

Julkaisupäivä
12. kesäkuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto