Kommissionen har rapporterat om vilka framsteg Bulgarien, Polen, Rumänien, Sverige, Tjeckien och Ungern har gjort på sin väg mot att införa euron. Euron är officiell valuta i de 20 EU-länder som tillsammans utgör euroområdet, som också kallas för eurozonen. Alla medlemsländer utom Danmark är rättsligt förpliktigade att ansluta sig till euroområdet. De sex länderna ovan håller på att förbereda sig för det målet.
Kommissionens bedömning bygger på vissa kriterier, bland annat prisstabilitet, sunda offentliga finanser, växelkursstabilitet och konvergens i den långa räntan. Alla sex länder har gjort framsteg, men inget uppfyller för närvarande alla kriterier för att få ansluta sig till euroområdet.
I konvergensrapporten för 2024 beskriver kommissionen vilka kriterier som varje land har uppfyllt hittills:
- Prisstabilitet: Sverige uppfyller kriteriet.
- Offentliga finanser: Bulgarien och Sverige uppfyller kriteriet och Tjeckien väntas göra det snart.
- Lång ränta: Bulgarien, Sverige och Tjeckien uppfyller kriteriet.
- Växelkurs: Bulgarien uppfyller kriteriet.
Rapporterna sammanställs vartannat år eller på begäran av ett land som vill ha en bedömning av hur redo man är att ansluta sig till euroområdet. Med rapporten som underlag beslutar ministerrådet om landet uppfyller kriterierna så att det kan införa euron. Det senaste landet att införa euron var Kroatien 2023.
Euron kommer på andra plats när det gäller världens mest använda valutor: nästan 350 miljoner människor använder valutan dagligen. Enligt en färsk studie anser en majoritet i de EU-länder som fortfarande inte infört euron att det skulle vara positivt för deras land och dem personligen om euron infördes i deras land. Totalt sett är 58 procent av de tillfrågade positiva till att deras land inför euron.
Läs mer
Euron – historia, användning och fördelar
Ekonomiska och monetära unionen (EMU)
Översikt
- Publiceringsdatum
- 26 juni 2024
- Upphovsman
- Generaldirektoratet för kommunikation