Comisia a prezentat un raport privind progresul Bulgariei, al Cehiei, al Poloniei, al României, al Suediei și al Ungariei în direcția adoptării monedei euro. Euro este moneda oficială a 20 de țări din Uniunea Europeană, care alcătuiesc împreună zona euro. Toate țările din UE, cu excepția Danemarcei, și-au asumat angajamentul juridic de a adera la zona euro. Cele 6 țări menționate mai sus depun în prezent eforturi în vederea respectării acestui angajament.
Evaluarea Comisiei se bazează pe anumite criterii, printre care stabilitatea prețurilor, soliditatea finanțelor publice, stabilitatea cursului de schimb și convergența ratelor dobânzilor pe termen lung. Aceasta arată că s-au înregistrat progrese în toate cele 6 țări. Totuși, niciuna dintre ele nu îndeplinește în prezent toate criteriile pentru aderarea la zona euro.
Raportul de convergență din 2024 arată criteriile pe care fiecare țară le-a îndeplinit până în prezent:
- stabilitatea prețurilor: criteriu îndeplinit de Suedia
- finanțe publice solide: criteriu îndeplinit de Bulgaria și Suedia; se așteaptă ca și Cehia să îl îndeplinească
- ratele dobânzilor pe termen lung: criteriu îndeplinit de Bulgaria, Cehia și Suedia
- cursul de schimb stabil: criteriu îndeplinit de Bulgaria
Aceste rapoarte privind progresele înregistrate sunt publicate o dată la 2 ani sau în urma unei cereri prin care o țară din UE solicită să i se evalueze gradul de pregătire pentru aderarea la zona euro. Pe baza lor, Consiliul UE decide dacă o țară îndeplinește sau nu condițiile pentru adoptarea monedei euro. Ultima țară care a aderat la zona euro a fost Croația, în 2023.
Moneda euro este utilizată zilnic de aproape 350 de milioane de persoane, fiind astfel pe locul doi în lume. Potrivit unui sondaj recent, majoritatea cetățenilor din statele membre din afara zonei euro cred că introducerea monedei euro ar avea consecințe pozitive atât pentru țara lor, cât și pentru ei înșiși. În total, 58 % dintre respondenți au fost în favoarea introducerii monedei euro în țara lor.
Informații suplimentare
Moneda euro: avantaje, istoric, utilizatori, gestionare...
Detalii
- Data publicării
- 26 iunie 2024
- Autor
- Direcția Generală Comunicare