Direct la conținutul principal

Refugiații din Ucraina: protecție pentru copii

Aceste informații sunt disponibile și în: ucraineană | українська | rusă | русский

Linii telefonice de urgență pentru copii dispăruți

Numărul european armonizat al liniei telefonice de urgență pentru copii dispăruți (116 000) este valabil în toate cele 27 de state membre ale UE, precum și în Albania, Serbia, Elveția și Regatul Unit. Oricine poate suna la 116 000 pentru a semnala dispariția unui copil. Liniile de urgență pentru copii dispăruți colaborează cu autoritățile locale de aplicare a legii și le oferă sprijin juridic, psihologic și practic copiilor care își caută părinții și părinților care își caută copiii.

Missing Children Europe

Missing Children Europe oferă, de asemenea, informații despre cum se poate semnala dispariția unui copil ucrainean în Europa, transmite apeluri publice referitoare la copiii ucraineni dispăruți în prezent pe teritoriul UE și pune la dispoziție resurse pentru sprijinirea copiilor dispăruți și a membrilor lor de familie care au fugit din Ucraina.

Missing Children Ukraine

Linii de asistență telefonică pentru copii

Liniile de asistență telefonică pentru copii le oferă sprijin psihologic și informații copiilor și adulților care sună în numelor copiilor.

Numărul european armonizat al liniilor telefonice de asistență pentru copii (116 111) este operațional în 24 de țări ale UE, precum și în câteva țări din afara Uniunii, inclusiv Ucraina.

Drepturile copiilor care vin din Ucraina

  • Three children playing together

    Toți copiii care pleacă din Ucraina și ajung în UE ar trebui să aibă acces neîngrădit la drepturile lor, fără discriminare. Ei trebuie să poată beneficia inclusiv de sprijinul psihologic necesar, de asistență medicală și de acces la educație. O atenție deosebită ar trebui să li se acorde copiilor neînsoțiți. Este important ca ei să fie înregistrați imediat după sosire și să primească sprijin deplin și sigur. Un reprezentant al serviciilor de protecție a copilului ar trebui să se prezinte cât mai repede la fața locului. Căutarea celorlalți membri ai familiei trebuie să fie o prioritate.

Toți copiii (respectiv persoanele cu vârsta sub 18 ani) care fug din calea războiului din Ucraina trebuie să beneficieze de protecție în UE. Ei au dreptul:  

  • să li se înregistreze identitatea la intrarea în UE – în cazul copiilor care nu călătoresc însoțiți de părinți sau de alți adulți responsabili pentru ei, polițiștii de frontieră vor înregistra, de asemenea, identitatea adulților cunoscuți care îi însoțesc în călătorie sau care îi așteaptă, precum și țara UE de destinație declarată
  • să aibă acces la îngrijire (inclusiv la locuință) cât mai curând posibil, la asistență medicală (inclusiv sprijin psihologic) și la educație
  • să fie ascultați și să își exprime opiniile cu privire la orice decizie care urmează să fie luată în privința lor (dacă vârsta și gradul de maturitate permit acest lucru)

Copiii neînsoțiți sau separați de familie au, de asemenea, dreptul de a li se numi, cât mai curând posibil, un tutore care își va asuma autoritatea părintească până la reunirea acestor copii cu părinții sau cu alți membri de familie. Tutorele poate fi unul dintre adulții cunoscuți care l-au însoțit pe copil în călătorie, dacă autoritățile stabilesc că acest lucru este în conformitate cu interesul superior al copilului. Uneori, este posibil ca tutorele să nu fie unul dintre adulții care le vor oferi îngrijire copiilor, de exemplu în familii substitutive sau în centre de primire. Copiii au dreptul de a solicita să nu fie separați de adulții cunoscuți care sunt capabili să își asume răspunderea pentru îngrijirea lor. 

Comisia:

  • sprijină și finanțează accesul la asistență psihologică și la serviciile de bază
  • sprijină primirea și îngrijirea adecvată a orfanilor și a copiilor cu dizabilități
  • încurajează implementarea Strategiei europene privind drepturile copilului. Coordonatorii naționali ai Garanției europene pentru copii vor juca un rol important la nivel național și în diseminarea celor mai bune practici la nivelul UE.
  • colaborează cu organizații internaționale în vederea reunificării familiilor, prin programe de căutare a membrilor acestora
  • sprijină statele membre, prin intermediul Sistemului de informații Schengen reînnoit, în acțiunile lor menite să combată răpirile și traficul de copii
  • pregătește proceduri operaționale standard pentru transferul minorilor neînsoțiți și al altor copii cu nevoi speciale, pentru a le asigura protecția împotriva riscurilor de abuz și trafic