Gå til hovedindholdet
  • Nyhedsartikel
  • 25. juli 2024
  • Generaldirektoratet for Kommunikation
  • 1 min læsetid

Sådan hjælper EU-borgerne med at forme EU's lovgivning og politik

People taking part in the European Citizens' Panel

 

I juni blev europæerne opfordret til at bruge deres stemme og vælge deres repræsentanter i Europa-Parlamentet. Det var demokrati i praksis, men EU-borgerne kan også blive hørt og påvirke udformningen af EU-lovgivningen på andre måder. Der findes også andre redskaber, som bruges til at give den brede offentlighed mulighed for at skabe fælles EU-politikker hver eneste dag, og ikke kun hvert femte år.

Du kan hjælpe med at tage initiativ til nye forslag. Hvis du ønsker, at EU skal gøre noget ved et bestemt spørgsmål, kan du sammen med andre oprette et europæisk borgerinitiativ for at opfordre Europa-Kommissionen til at foreslå ny EU-lovgivning på området. To af de seneste borgerinitiativer, som Kommissionen har registreret, vedrører lukning af husdyrbrug og mærkning af fødevarer. Du kan også bede Europa-Parlamentet om at undersøge et problem, der påvirker dig, eller klage over, hvordan EU-lovgivningen bliver anvendt.

Derudover er der EU-borgerpanelerne. I borgerpaneldebatterne diskuterer tilfældigt udvalgte borgere fra alle 27 EU-lande en række EU-politiske forslag fra Kommissionen, som berører os alle. På grundlag af drøftelserne fremsætter borgerne anbefalinger til Europa-Kommissionen, som den skal tage hensyn til, når den vedtager politikker og initiativer.

Et andet initiativ, Medborgerplatformen, er et forum, hvor alle kan være med i debatten om EU-politikker af fælles interesse. Du kan deltage ved at poste dine egne idéer eller kommentere eller tilslutte dig andres idéer. 

Du kan også tilmelde dig portalen Deltag i debatten og derefter dele dine synspunkter om Kommissionens initiativer. Ved at gøre det kan du hjælpe med at finjustere det forberedende arbejde med EU-lovgivningen i forskellige faser af processen. I forbindelse med køreplaner, udkast til love, forslag til lovgivning og vedtagne retsakter er der normalt en feedbackperiode på 4 uger, hvor borgerne kan komme med input.

Få mere at vide

Det europæiske borgerinitiativ

Sådan kan du interagere med Kommissionen

Deltag i debatten

Medborgerplatformen

Detaljer

Publikationsdato
25. juli 2024
Forfatter
Generaldirektoratet for Kommunikation