Direct naar de inhoud
  • Nieuwsartikel
  • 25 juli 2024
  • Directoraat-generaal Communicatie
  • Leestijd: 1 min

Hoe EU-burgers de wetgeving en het beleid van de EU mee vormen

People taking part in the European Citizens' Panel

 

In juni 2024 werden de Europeanen opgeroepen hun stem uit te brengen en hun vertegenwoordigers in het Europees Parlement te kiezen. Dit is democratie in actie, maar het is niet de enige manier waarop EU-burgers hun stem kunnen laten horen en EU-wetgeving beïnvloeden. Burgers kunnen niet alleen om de vijf jaar hun mening uiten, maar elke dag het EU-beleid mee vorm geven.

U kunt helpen bij het lanceren van nieuwe voorstellen. Als u wilt dat de EU op een bepaald gebied actie onderneemt, kunt u de Europese Commissie met een burgerinitiatief vragen nieuwe EU-wetgeving op dat gebied voor te stellen. De twee nieuwste initiatieven gaan over de sluiting van veehouderijen en over voedseletikettering. U kunt ook een verzoekschrift indienen om het Europees Parlement te vragen een kwestie die u aangaat te onderzoeken, of om een klacht in te dienen over de toepassing van EU-wetgeving.

Daarnaast zijn er ook Europese burgerpanels. In deze panels komen willekeurig geselecteerde burgers uit de 27 EU-landen bijeen om (op Europees niveau) belangrijke, toekomstige voorstellen te bespreken die ons allemaal aangaan. Op basis van de discussies doen de burgers aanbevelingen aan de Europese Commissie, waar zij bij het opstellen van haar beleid en initiatieven rekening mee moet houden.

Bovendien kunt u op het platform voor burgerparticipatie uw mening delen en debatteren over EU-beleid dat ons allemaal aangaat. U kunt deelnemen door bijdragen te schrijven of te reageren op bijdragen van anderen. 

U kunt zich ook inschrijven op de portaalsite “Geef uw mening” en uw standpunten over initiatieven van de Commissie delen. Zo kunt u tijdens de verschillende fasen van het wetgevingsproces van de EU uw steentje bijdragen. U kunt meestal vier weken lang feedback geven op routekaarten, wetsvoorstellen en goedgekeurde wetgeving.

Meer informatie

Europees burgerinitiatief

Hoe kunt u meewerken aan de toekomst van Europa?

Geef uw mening

Platform voor burgerparticipatie

Bijzonderheden

Datum publicatie
25 juli 2024
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie