Direct naar de inhoud
Nieuwsartikel28 mei 2024Directoraat-generaal CommunicatieLeestijd: 1 min

De Europese zwemwateren zijn nog steeds veilig

Two paddle boarders are visible on a lake behind some trees

 

Met de warme zomerdagen in het verschiet bent u vast blij om te horen dat de overgrote meerderheid (85,4 %) van de Europese zwemwaterlocaties in 2023 voldeed aan de strengste kwaliteitsnormen van de EU voor zwemwater (uitstekend). Dit blijkt uit het jaarverslag over zwemwateren dat het Europees Milieuagentschap samen met de Commissie vandaag heeft gepubliceerd.

Het verslag gaat voornamelijk over de veiligheid van zwemwateren op basis van de monitoring van de bacteriën die ernstige ziekten kunnen veroorzaken bij mensen en niet zozeer over de algemene waterkwaliteit. De meeste zwemwaterlocaties voldeden aan de hoogste kwaliteitsnormen voor zwemwater en bijna alle officieel aangewezen zwemwateren in de EU (96 %) voldeden minstens aan de minimale kwaliteitsnormen.  Slechts 1,5 % werd als “slecht” beoordeeld (321 van de 22 081 badzones) en bleek dus gezondheidsrisico’s voor zwemmers in te houden.

Hoewel de meeste Europese zwemwateren bacteriologisch gezien in een uitstekende toestand verkeren, blijft de verontreiniging van oppervlakte- en grondwater aanzienlijk en kan deze door het veranderende klimaat nog verergeren. De komende jaren zal het versterken van de waterweerbaarheid cruciaal zijn voor de mens en het milieu.

De zwemwaterrichtlijn, die sinds de invoering in 2006 de waterkwaliteit heeft helpen verbeteren, maakt deel uit van de EU-wetgeving op het gebied van waterbescherming. De EU-waterwetgeving moet ervoor zorgen dat alle Europeanen toegang hebben tot voldoende water van goede kwaliteit en waarborgt de goede toestand van alle waterlichamen in Europa. De kaderrichtlijn water staat hierin centraal en vormt sinds 2000 het belangrijkste wetgevingsinstrument voor waterbescherming in de EU.

Meer informatie over de kwaliteit van zwemwater

Beoordeling van de zwemwaterkwaliteit van 2023, met inbegrip van informatiebladen over individuele landen en een interactieve kaart

EU-regels voor de zwemwaterkwaliteit 

EU-regels inzake water

Persbericht: De Europese zwemwateren zijn nog steeds veilig

Europees Milieuagentschap: zwemwaterkwaliteit

Bijzonderheden

Datum publicatie
28 mei 2024
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie