Siirry pääsisältöön
Uutisartikkeli28. toukokuuta 2024Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 1 min

Euroopan uimavedet ovat edelleen turvallisia

Two paddle boarders are visible on a lake behind some trees

 

Kesä on tullut ja uimavedet lämpenevät. Uimaan voi pulahtaa varsin turvallisin mielin, sillä suurin osa (85,4 %) EU:n uimarannoista täytti vuonna 2023 EU:n tiukimmat laatuvaatimukset. Veden laatu arvioitiin niissä erinomaiseksi. Tämä käy ilmi Euroopan ympäristökeskuksen yhdessä Euroopan komission kanssa tänään julkaisemasta uimavesiraportista.

Vesien turvallisuuden arvioinnissa seurataan lähinnä sellaisten bakteerien pitoisuuksia, jotka voivat aiheuttaa uimareille vakavia sairauksia, eikä niinkään vesien yleistä laatua. Suurin osa uimarannoista täytti tiukimmat laatuvaatimukset, ja lähes kaikki (96 %) EU:ssa virallisiksi uimarannoiksi määritellyt kohteet täyttivät vähintään vähimmäislaatuvaatimukset.  Vain 1,5 % uimarannoista – 321 kaikkiaan 22 081 rannasta – sai arvosanan ”huono”, mikä merkitsee, että uimavesi aiheuttaa terveysriskejä.

Vaikka useimmat EU-maiden uimavedet ovat bakteriologisesta näkökulmasta erinomaisessa kunnossa, pinta- ja pohjavesien saastuminen on edelleen merkittävää, ja ilmastonmuutos saattaa pahentaa sitä. Vesivarojen resilienssin parantaminen tulevina vuosina on keskeisen tärkeää sekä ihmisten että ympäristön kannalta.

Vuonna 2006 voimaan tullut EU:n uimavesidirektiivi on auttanut parantamaan vesien laatua. EU:lla on laaja vesilainsäädäntö, jolla pyritään varmistamaan, että kaikilla eurooppalaisilla on käytettävissään riittävästi laadukasta vettä, ja takaamaan kaikkien vesistöjen hyvä tila kaikkialla Euroopassa. EU:n tärkein vesiensuojelusäädös on vuoden 2000 vesipuitedirektiivi.

Lisätietoa

Uimaveden laadun arviointi vuonna 2023, maakohtaiset tietokoosteet ja interaktiivinen kartta

Uimaveden laatua koskevat EU-säännöt 

EU:n vesilainsäädäntö

Lehdistötiedote: EU:n uimavedet ovat edelleen turvallisia

Euroopan ympäristökeskus: Uimaveden laatu

Tiedot

Julkaisupäivä
28. toukokuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto