Direct naar de inhoud
  • Nieuwsartikel
  • 2 oktober 2024
  • Directoraat-generaal Communicatie
  • Leestijd: 1 min

Commissie maakt balans op van Team Europa-aanpak bij het opbouwen van internationale partnerschappen

Global Gateway in Cameroon

 

De afgelopen vijf jaar heeft de wereld ongekende crises meegemaakt waar geen enkel land alleen tegen opgewassen is. Daarom hebben de EU-instellingen, de EU-landen en de Europese financiële instellingen voor ontwikkelingssamenwerking de handen ineengeslagen om als Team Europa te reageren op, onder meer, de COVID-19-crisis. Ook haar model voor ontwikkelingssamenwerking heeft de Commissie op een actuele leest geschoeid: wederzijds voordelige partnerschappen zullen de plaats innemen van de donor-ontvangerrelatie. Deze aanpak komt de lokale bevolking ten goede en versterkt de veerkracht in de EU en de rest van de wereld. 

De Europese Commissie heeft nu in kaart gebracht hoe de Team Europa-aanpak heeft gepresteerd bij het vormen van duurzame internationale partnerschappen. Volgens de Commissie is de Team Europa-aanpak erin geslaagd om in vaak moeilijke omstandigheden acties op het gebied van duurzame ontwikkelingssamenwerking in gang te zetten, de schaal, impact en zichtbaarheid van deze acties te vergroten en tegelijkertijd te allen tijde de waarden van de EU hoog te houden.  

De Team Europa-aanpak was bijvoorbeeld het belangrijkste uitvoeringsmechanisme voor de Global Gateway-investeringsstrategie van de EU. Verwacht wordt dat Global Gateway tegen 2027 tot 300 miljard euro aan duurzame publieke en particuliere investeringen zal mobiliseren. Alleen al in de periode 2021-2023 is in partnerlanden over de hele wereld 179 miljard euro aan investeringen gemobiliseerd. Hierdoor kunnen de partners van de EU hun samenlevingen en economieën ontwikkelen, maar krijgt de particuliere sector in de EU ook kansen om te investeren en concurrerend te blijven. 

Global Gateway moet mondiale investeringen stimuleren op vijf prioritaire gebieden: 

  • Klimaat en energie 
  • Digitale transitie 
  • Vervoersconnectiviteit 
  • Volksgezondheid 
  • Onderwijs en onderzoek 

De EU engageert zich ook in fragiele contexten en landen, met als voornaamste doel de diepere oorzaken van die kwetsbaarheid aan te pakken en ondersteuning te verlenen op het vlak van de basisbehoeften en bestaansmiddelen van de bevolking. De EU heeft ook haar inspanningen opgevoerd om de achterliggende oorzaken van migratie aan te pakken, door intensiever te gaan samenwerken met herkomst- en doorreislanden. 

Om mee vorm te geven aan het mondiale beleid, heeft de EU haar multilaterale samenwerking met instellingen als de Verenigde Naties, de G7/G20 en de internationale financiële instellingen aanzienlijk versterkt. 

Meer informatie 

Een sterker Europa in de wereld 

Visueel verhaal over een sterker Europa 

Global Gateway 

Internationale partnerschappen 

Persbericht: Commissie maakt balans op van de strategie van internationale partnerschappen ter versterking van veerkracht binnen en buiten de Unie 

 

Bijzonderheden

Datum publicatie
2 oktober 2024
Auteur
Directoraat-generaal Communicatie