Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου: τρόπος λειτουργίας, ρόλος και σύνθεση, μέλη, εκθέσεις και κανόνες

Τι ακριβώς κάνει

Η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου είναι μια ανεξάρτητη αρχή στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο Σώμα των επιτρόπων. Ασκεί τον κεντρικό έλεγχο της ποιότητας και στηρίζει τις εργασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την εκτίμηση επιπτώσεων και την αξιολόγηση στα αρχικά στάδια της νομοθετικής διαδικασίας (Σχήμα 1). Το έργο της εν λόγω επιτροπής όσον αφορά τις εκτιμήσεις επιπτώσεων ενισχύει τις επακόλουθες αξιολογήσεις και αντίστροφα (Σχήμα 2).

Η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου επανεξετάζει και εκδίδει γνώμες και συστάσεις για όλα τα σχέδια εκτίμησης επιπτώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τους ελέγχους καταλληλότητας καθώς και για σημαντικές αξιολογήσεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Παρέχει επίσης στη Γενική Γραμματεία της Επιτροπής οριζόντιες συμβουλές σχετικά με την πολιτική βελτίωσης της νομοθεσίας.

Επιχειρησιακό σχέδιο της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου

RSB Image 1

Σχήμα 1

RSB figure 2

Σχήμα 2

Διασφάλιση της ποιότητας

Ο ρόλος της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου είναι να διασφαλίζει την ποιότητα όσον αφορά τις εκτιμήσεις επιπτώσεων, τους ελέγχους καταλληλότητας και σημαντικές αξιολογήσεις στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε η τελευταία να λαμβάνει αποφάσεις με βάση τις καλύτερες δυνατές διαθέσιμες πληροφορίες και τις απόψεις των ενδιαφερόμενων μερών.

Η εν λόγω επιτροπή εξετάζει και εκδίδει γνώμες σχετικά με την ποιότητα σχεδίων εκθέσεων που αφορούν:

Οι γνώμες της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου περιλαμβάνουν συστάσεις προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο βελτίωσης των σχεδίων εκθέσεων. Η επιτροπή αυτή δεν αποφασίζει σχετικά με πρωτοβουλίες ή στόχους πολιτικής: γι’ αυτά είναι αποκλειστικά αρμόδιο το Σώμα των επιτρόπων.

Πώς λειτουργεί

Εκτιμήσεις επιπτώσεων

Οι γνώμες που εκδίδει η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου στο πλαίσιο εκτίμησης επιπτώσεων μπορεί να είναι «θετικές», «θετικές με επιφυλάξεις» ή «αρνητικές».

Για να υποβληθεί μια πρωτοβουλία, συνοδευόμενη από εκτίμηση επιπτώσεων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου πρέπει να εκδώσει θετική / θετική με επιφυλάξεις γνώμη. Σε περίπτωση αρνητικής γνώμης, το σχέδιο έκθεσης πρέπει να αναθεωρηθεί και να υποβληθεί εκ νέου στην Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου για να δοθεί συνέχεια. Εάν η εν λόγω επιτροπή εκφέρει αρνητική γνώμη δύο φορές, μόνο ο αντιπρόεδρος για τις διοργανικές σχέσεις και τη διερεύνηση προοπτικών μπορεί να υποβάλει την πρωτοβουλία στο Σώμα των επιτρόπων, ώστε αυτό να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι.

Η γνώμη της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου συνοδεύει το σχέδιο της πρωτοβουλίας μαζί με την εκτίμηση επιπτώσεων καθ’ όλη τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα πολιτικής.

Αξιολογήσεις

Οι γνώμες που εκδίδει η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου στο πλαίσιο αξιολογήσεων μπορεί να είναι «θετικές» ή «αρνητικές».

Μια αρνητική γνώμη δεν εμποδίζει την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να οριστικοποιήσει και να δημοσιεύσει τον έλεγχο καταλληλότητας ή την έκθεση αξιολόγησης. Ωστόσο, η εκάστοτε υπηρεσία μπορεί, προαιρετικά, να υποβάλει εκ νέου την έκθεση για δεύτερη γνώμη στην Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου. Και στις δύο περιπτώσεις, η επικεφαλής υπηρεσία αναμένεται πάντα να βελτιώνει τις εκθέσεις τους και να λαμβάνει υπόψη τις συμβουλές της εν λόγω επιτροπής.

Η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου δεν επανεξετάζει όλες τις αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: κάθε χρόνο επιλέγονται μόνον ορισμένες σημαντικές αξιολογήσεις, με βάση τη συνάφεια και τις πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής. Οι «έλεγχοι καταλληλότητας» εξετάζονται πάντοτε.

Όλες οι εκτιμήσεις επιπτώσεων και οι σχετικές γνώμες της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει τη σχετική πρόταση. Οι εκθέσεις σχετικά με τις αξιολογήσεις και τους ελέγχους καταλληλότητας, καθώς και οι σχετικές γνώμες της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου δημοσιεύονται επίσης στο διαδίκτυο.

Ο κατάλογος των περιπτώσεων που εξετάζονται από την Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου δημοσιεύεται στο διαδίκτυο.

Σύνθεση

Η επιτροπή αποτελείται από 9 μέλη:

  • έναν γενικό διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως πρόεδρο
  • τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • τέσσερις εμπειρογνώμονες εκτός Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Όλα τα μέλη εργάζονται με πλήρη απασχόληση για την Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου, χωρίς να έχουν άλλες πολιτικές αρμοδιότητες. Ορίζονται για τριετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά ένα έτος το πολύ σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου ενεργεί ανεξάρτητα από τα τμήματα χάραξης πολιτικής και από κάθε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, φορέα, υπηρεσία ή οργανισμό.

Μέλη της Επιτροπής Ρυθμιστικού Ελέγχου

Ετήσιες εκθέσεις

Όλα τα μέλη εργάζονται με πλήρη απασχόληση για την Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου, χωρίς να έχουν άλλες πολιτικές αρμοδιότητες. Ορίζονται για τριετή, μη ανανεώσιμη θητεία, η οποία μπορεί να παραταθεί κατά ένα έτος το πολύ σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου ενεργεί ανεξάρτητα από τα τμήματα χάραξης πολιτικής και από κάθε ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο, φορέα, υπηρεσία ή οργανισμό.

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου — Ετήσια έκθεση 2021

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου — Ετήσια έκθεση 2020

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου — Ετήσια έκθεση 2019

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου — Ετήσια έκθεση 2018

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου — Ετήσια έκθεση 2017

Επιτροπή Ρυθμιστικού Ελέγχου — Ετήσια έκθεση 2016

Προηγούμενες εκθέσεις

Εκδηλώσεις

Έγγραφα

2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2023
Rules of Procedure of the Regulatory Scrutiny Board

 

30 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2023
Decision on an Independent Regulatory Scrutiny Board 11 December 2022

 

31 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2020
Decision on an independent Regulatory Scrutiny Board

 

31 ΜΑΪ́ΟΥ 2016
Communication on the Regulatory Scrutiny Board – mission, tasks and staff