Direct la conținutul principal

Organizarea Comisiei Europene

Comisia Europeană este formată din departamente care elaborează politici, sub direcția comisarilor. Colegiul comisarilor este condus de președintele Comisiei.

Conducerea politică

Sub conducerea președintelui, activitățile Comisiei sunt coordonate de un grup format din 27 de comisari, cunoscut sub denumirea de „colegiu”. Acesta ia decizii cu privire la direcția politică și strategică a Comisiei.

Colegiul comisarilor este desemnat o dată la 5 ani.

Direcții, servicii și agenții executive

În cadrul Comisiei se regăsesc trei tipuri de entități: departamente de politici, departamente de servicii și agenții executive. Departamentele de politici, denumite direcții generale (DG-uri), sunt responsabile pentru diferitele domenii de politică – mai exact, elaborează, implementează și gestionează politicile, reglementările și programele de finanțare ale UE. Departamentele de servicii se ocupă de anumite aspecte administrative. Agențiile executive gestionează programele instituite de către Comisie.

Direcții generale și agenții executive

Personalul Comisiei

Funcția publică a Comisiei are o tradiție de peste 60 de ani. În prezent, aproximativ 32 000 de angajați permanenți și temporari lucrează la Comisia Europeană - responsabili de politici, cercetători, juriști, traducători etc.. 

Comisia dorește să fie o organizație modernă, flexibilă și bazată pe valori, care să garanteze că personalul său produce rezultate remarcabile pentru binele cetățenilor din întreaga Uniune. 

Mai multe informații:

Comisia are birouri în toată lumea

  • Reprezentanțe: în UE, reprezentanțele sunt vocea Comisiei în țara-gazdă
  • Delegațiile UE: sunt birouri din afara UE, gestionate de Serviciul European de Acțiune Externă. Ele au rolul de a promova interesele și politicile UE în alte țări, precum și de a derula o serie de programe de informare și asistență.