Disinformaation levittäjät käyttävät erilaisia tekniikoita harhauttaakseen ja manipuloidakseen ihmisiä verkossa. He voivat esimerkiksi kloonata laillisia verkkosivustoja tai tuottaa tekoälyn avulla manipuloitua ääni- tai videomateriaalia, ns. syväväärennöksiä (deepfakes), jotka on suunniteltu hämmentämään ja vetoamaan tunteisiin.
Euroopan komissio on kumppaneineen tuottanut aineistoa, jossa neuvotaan, miten voit välttää disinformaation ansat, jottet erehdy levittämään sitä tahattomasti eteenpäin. Neuvojen avulla opit tunnistamaan disinformaation ja syväväärennökset, torjumaan manipulointia ja arvioimaan lähteiden luotettavuutta.
Vinkkejä seuraamalla voit navigoida turvallisesti verkkoympäristössä ja tehdä tietoon perustuvia päätöksiä siitä, millaista sisältöä jaat eteenpäin.
Tunnista disinformaatio
Oletko koskaan törmännyt tilanteeseen, jossa luotettavana pitämäsi mediakanava näyttää julkaisseen jotain outoa tai järkyttävää sisältöä? Disinformaation levittäjät esiintyvät usein tiedotusvälineiden tai virallisten elinten edustajina, kun ne pyrkivät levittämään valheitaan. Tämä on tyypillistä ns. Doppelgänger-operaatioille, joissa pyritään herättämään tunteita ja järkyttämään ja manipuloimaan lukijoita käyttämällä laillisten verkkosivustojen väärennettyjä klooneja.
Jos näet netissä oudon julkaisun, joka vaikuttaa olevan julkaistu jollakin tunnetulla uutissivustolla, tarkastele sivuston ulkoasua ja tarkista, onko sen URL-osoitteessa epätavallinen pääte, kuten ”.ltd”, ”.online” tai ”.foo”. Arvioi, vaikuttaako verkkosivusto aidolta.
Jos kaikki ei tunnu täsmäävän, tarkista luotettavasta lähteestä, mitä kyseinen henkilö tai organisaatio on todella sanonut. Selvitä todellinen asianlaita esimerkiksi virallisilta sometileiltä tai verkkosivustoilta äläkä levitä väärää tietoa eteenpäin.
Tunnista syväväärennökset
Oletko törmännyt somessa videoihin, joissa joku julkkis tai poliitikko tekee jotain älytöntä tai järkyttävää? Vaikka video vaikuttaa vakuuttavalta, voitko olla varma, että videolla todella esiintyy kyseinen henkilö?
Ole tarkkana: Tekoälyn avulla voidaan tehdä syväväärennöksiä (äänitiedostoja tai videoita), joita voi olla hyvin vaikea tunnistaa. Jotkin niistä saattavat vaikuttaa hauskoilta ja harmittomilta, mutta usein tarkoituksena on katsojan tai kuulijan manipulointi.
Ennen kuin jaat tällaisia videoita eteenpäin, varmista, tuleeko sisältö oikeasta lähteestä ja tarkista, löytyykö uutisesta tietoa muista lähteistä, etenkin asianomaisten henkilöiden omilta verkkosivustolta tai sometileiltä. Varo, ettet levitä disinformaatiota tahattomasti.
Torju manipulointiyritykset
Sosiaalisen median julkaisut herättävät joskus voimakkaita ja välittömiä reaktioita.
Jos jokin video tai uutinen peilaa osuvasti turhaumiasi, pelkojasi tai halujasi, saatat tuntea tarvetta tehdä jotain asian suhteen. Disinformaation levittäjät hyödyntävät usein tällaisia ihmisluonnolle ominaisia reaktioita tavoitteenaan saada sinut reagoimaan nopeasti ja jakamaan valheitaan.
Ole varuillasi, jos jokin julkaisu herättää sinussa voimakasta iloa, surua tai vastenmielisyyttä, koska kyseessä voi olla valheellinen uutinen, jonka tarkoituksena on vastaanottajan manipulointi.
Suojaudu manipulointiyrityksiltä – pitäydy luotettavissa uutislähteissä. Älä jaa julkaisuja anonyymeilta sometileiltä tai epämääräisiltä verkkosivustoilta taikka klikkejä kalastelevia juttuja, joiden otsikkona voi olla vaikkapa ”Et ikinä usko, mitä seuraavaksi tapahtui!”
Aineistopaketti opettajille – näin kerrot nuorille disinformaatiosta
Opettajilla on tärkeä rooli sen varmistamisessa, että nuoret oppivat tunnistamaan disinformaation ja torjumaan sitä jo varhain. Euroopan komissio on laatinut aineistopaketin, jonka avulla opettajat voivat opettaa nuorille taitoja, joita nämä tarvitsevat nykypäivän sokkeloisessa digiympäristössä.
Oppilaat voivat aitojen esimerkkien ja ryhmäharjoitusten avulla pohtia, miten tietoa esitetään verkossa ja mitä motiiveja väärien tai harhaanjohtavien tietojen levittäjillä voi olla.
Tavoitteena on auttaa oppilaita tunnistamaan strategioita, joita disinformaation levittäjät usein käyttävät kohteidensa manipulointiin, sekä antaa heille valmiuksia torjua harhaanjohtamisyritykset. Aineisto sisältää myös vinkkejä siihen, miten kohdata läheinen, joka on astunut disinformaation ansaan.