Siirry pääsisältöön
Uutisartikkeli5. kesäkuuta 2024Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 2 min

Maailman ympäristöpäivä 2024

Biodiversity Belgium - Landscapes

 

Yhdistyneet kansakunnat päätti vuonna 1972 nimetä 5. päivän kesäkuuta maailman ympäristöpäiväksi. Se on suurin kansainvälinen ympäristötapahtuma, johon osallistuu miljoonia ihmisiä eri puolilla maailmaa. Siitä on tullut merkittävä foorumi ympäristötietoisuuden lisäämiseen maailmanlaajuisesti.

EU on nostanut ympäristöasiat asialistansa kärkeen harjoittamalla politiikkaa, jolla pyritään suojelemaan ympäristöä, luonnon monimuotoisuutta ja ihmisten terveyttä ja tukemaan siirtymistä kiertotalouteen. Komissio esitti vuonna 2019 Euroopan vihreän kehityksen ohjelman. Se on kokonaisvaltainen strategia, jonka tavoitteena on tehdä Euroopasta ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä.

Tärkeimmät toimet:

  • Vähennetään kasvihuonekaasupäästöjä: Otetaan käyttöön kehys, jonka avulla kasvihuonekaasupäästöjä voidaan tämän vuosikymmenen loppuun mennessä vähentää vähintään 55 prosenttia vuoden 1990 päästöihin verrattuna.
  • Irrotetaan talouskasvu päästöistä: Vuodesta 1990 lukien kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 32,5 prosenttia ja talous kasvanut lähes 70 prosenttia.
  • Kehitetään innovatiivisia teknologioita päästöjen vähentämiseksi: Pannaan nettonollateollisuutta koskeva säädös täytäntöön puhtaan teknologian valmistusta koskevien lupamenettelyjen nopeuttamiseksi ja eurooppalaisten yritysten tukemiseksi, jotta ne voivat säilyttää kilpailukykynsä siirtyessään vihreämpiin käytäntöihin.
  • Pienennetään tuotannon ja kulutuksen ympäristövaikutuksia: Kiertotalouden toimintasuunnitelmassa tuotteiden kestävyydestä tehdään normi, olipa sitten kyse elektroniikasta, tekstiileistä, ajoneuvoista, rakentamisesta tai elintarvikkeista.
  • Suojellaan luonnon monimuotoisuutta: Suojellaan luonnonvaroja ja pysäytetään uhanalaisten lajien ja elinympäristöjen häviäminen hyödyntämällä Natura 2000 -verkostoa, joka on maailman suurin suojeltujen alueiden verkosto.
  • Pysäytetään hiilivuoto: Hiilirajamekanismin avulla varmistetaan, että päästöjä vähennetään siellä, missä niitä syntyy, myös EU:n rajojen ulkopuolella.
  • Suojellaan ihmisiä ympäristövaaroilta: EU:n säännöillä halutaan taata puhdas juoma- ja uimavesi, parantaa ilmanlaatua, vähentää melua sekä lieventää haitallisten kemikaalien vaikutuksia tai poistaa ne kokonaan.
  • Tuetaan äärimmäisistä ilmasto-ilmiöistä kärsiviä ihmisiä ja alueita: Ilmiöistä kärsiviä alueita tuetaan EU:n solidaarisuusrahaston varoin.
  • Suojellaan haavoittuvia työntekijöitä ja yhteisöjä: Perustetaan oikeudenmukaisen siirtymän rahasto ja sosiaalinen ilmastorahasto tukemaan haavoittuvia yhteisöjä, joilla on eniten haasteita uusiin ympäristöalan vaatimuksiin sopeutumisessa.

Komissio on edelleen täysin sitoutunut tekemään EU:n taloudesta puhtaan, resurssitehokkaan ja kilpailukykyisen Pariisin sopimuksen tavoitteiden mukaisesti. Euroopan vihreän kehityksen ohjelma perustuu puhtaaseen kiertotalouteen. Ohjelmalla edistetään taloudellisesti kannattavaa ja sosiaalisesti oikeudenmukaista puhdasta siirtymää, joka suojelee ihmisiä ja ympäristöä. 

Lisätietoa

Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

Von der Leyenin komission saavutukset: Euroopan vihreän kehityksen ohjelma

Lisätietoa EU:n ympäristöpolitiikasta

EU:n vihreä viikko 2024

Tiedot

Julkaisupäivä
5. kesäkuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto