Siirry pääsisältöön

Toimien koordinointi Euroopan investointipankin kanssa

Euroopan investointipankki (EIP) rahoittaa investointeja, jotka tukevat EU:n keskeisiä tavoitteita, kuten Euroopan yhdentymistä, tasapainoista kehitystä sekä taloudellista ja sosiaalista koheesiota. Euroopan investointipankki muodostaa yhdessä Euroopan investointirahaston (EIR) kanssa EIP-ryhmän.

Euroopan investointipankin tehtävät

Euroopan investointipankki (EIP) on EU:n rahoituslaitos, joka rahoittaa EU:n politiikkaa tukevia investointihankkeita ja edistää näin Euroopan yhdentymistä, kehittämistä ja koheesiota. Valtaosa EIP:n rahoittamista hankkeista on EU-maissa, mutta se toteuttaa rahoitustoimia myös EU:n ulkopuolella. Pankin hallintoa hoitavat ja pankkia johtavat valtuusto, hallintoneuvosto ja hallitus.

Hallintoneuvosto

EIP:n hallintoneuvostossa on 29 jäsentä (yksi kustakin EU-maasta ja yksi Euroopan komissiosta) ja 19 varajäsentä. EIP:n perussäännön mukaan komissio nimeää hallintoneuvostoon yhden jäsenen ja yhden varajäsenen.

Hallintoneuvosto kokoontuu 10 kertaa vuodessa. Sen tehtäviin kuuluu

  • huolehtia siitä, että pankkia johdetaan EU:n perussopimusten ja EIP:n perussäännön sekä valtuuston vahvistamien yleisten suuntaviivojen mukaisesti
  • päättää lainojen myöntämisestä
  • päättää takausten antamisesta ja lainojen ottamisesta
  • antaa EIP:n valtuustolle suosituksia pankin luottopolitiikan muutoksista
  • hyväksyä EIP:n toimintaperiaatteet.

Kaikista EIP:n toimista, jotka rahoitetaan unionin omin varoin, on pyydettävä komission lausunto ennen kuin niille haetaan EIP:n hallintoneuvoston hyväksyntä. Komissio arvioi lausunnossaan, ovatko esitetyt investoinnit kohdealan EU-lainsäädännön ja -politiikan mukaisia. Investointihankkeiden kannattavuuden ja rahoitusriskin arviointi ovat yksinomaan EIP:n vastuulla. 

EIP:n lainanantovaltuudet

EU on antanut EIP:lle useita lainanantovaltuuksia kauden 2014–2020 kattavan EU:n talousarviotakuun nojalla. Esimerkiksi EIP:n ulkoinen lainanantovaltuus kattaa unionin ulkopuolella toteutettavat EIP:n operaatiot.

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös EU:n takuun myöntämisestä Euroopan investointipankille

Euroopan investointiohjelma

Euroopan komissio käynnisti yhdessä EIP:n kanssa marraskuussa 2014 Euroopan investointiohjelman. Tämän kattavan strategian tavoitteena on edistää investointeja EU:ssa ja poistaa esteitä sijoittajien tieltä. Investointiohjelman avulla pyritään uudistamaan taloutta, lisäämään EU-maiden finanssipolitiikan vastuullisuutta ja poistamaan esteitä EU:n sisämarkkinoiden tieltä. Ohjelman keskeinen rahoitusväline on Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR), jolla pyritään korjaamaan markkinoiden toimintapuutteita ja parantamaan investointiedellytyksiä.

Euroopan strategisten investointien rahasto (ESIR)

Euroopan komissio tarjoaa ESIR-sopimuksen mukaisesti EU:n takauksen Euroopan investointipankin hankkeille, jotka saavat tukea ESIR-rahastosta. Rahastosta tuettavien hankkeiden hankesykli ja -hallinto ovat samanlaiset kuin EIP:n muissa hankkeissa. Lisäksi ESIR-rahaston oma hallintorakenne varmistaa, että rahaston puitteissa tehdyt investoinnit palvelevat rahaston tavoitteita eli korjaavat riskinottoon liittyviä markkinoiden toimintapuutteita, jotka jarruttavat investointeja EU:ssa.

ESIR-rahoituksen ohessa Euroopan investointineuvontakeskus tarjoaa hankkeisiin liittyvää teknistä apua ja neuvontapalveluja. Investointineuvontakeskuksella on seuraavat toisiaan täydentävät tehtävät:

  • se toimii palvelupisteenä, jonka kautta löytyvät kaikki julkisille ja yksityisille tuensaajille tarjolla olevat teknisen avun muodot ja neuvontapalvelut
  • se toimii hankekumppanien yhteistyöfoorumina, jossa voi hyödyntää, vaihtaa ja jakaa asiantuntemusta
  • se tehostaa ja laajentaa nykyisiä neuvontapalveluja ja tarjoaa uudenlaista neuvontaa, jota ei ole ollut aiemmin saatavilla.