Siirry pääsisältöön

Miten oikeuksien loukkaamisesta tehdään ilmoitus

Kantelun tekeminen kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle, hallintoelimelle, tuomioistuimelle tai erityiselle ihmisoikeuselimelle.

Milloin EU:n perusoikeuskirjaa sovelletaan?

Perusoikeuskirjan määräyksiä sovelletaan EU:n toimielimiin ja muihin laitoksiin niiden kaikessa toiminnassa. EU-maita määräykset koskevat silloin, kun on kyse EU-lainsäädännön täytäntöönpanosta.

Perusoikeuskirja suojelee yksityis- ja oikeushenkilöitä perusoikeuksien loukkauksilta, jos EU:n toimielinten toimet niitä aiheuttavat. Tällaisessa tapauksessa EU:n tuomioistuimella on toimivalta tutkia kyseisen toimen laillisuus.

Jos kansallinen viranomainen rikkoo perusoikeuskirjassa vahvistettuja oikeuksia pannessaan täytäntöön EU-lainsäädäntöä, kansallisilla tuomioistuimilla on (tarvittaessa EU:n tuomioistuimen opastamana) toimivalta varmistaa perusoikeuskirjan noudattaminen.

Perusoikeuskirjaa sovelletaan yhdessä kansallisten ja kansainvälisten perusoikeuksien suojelua koskevien järjestelmien, myös Euroopan ihmisoikeussopimuksen, kanssa.

Jos katsot, että oikeuksiasi on loukattu asiassa, joka ei liity EU-lainsäädäntöön, sinun on osoitettava kantelusi kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle, hallintoelimelle, tuomioistuimelle tai erityiselle ihmisoikeuselimelle.

Miten oikeuksien loukkaamisesta tehdään ilmoitus

Kansalliset tasa-arvoelimet

Kaikkien EU-maiden on nimettävä kansallinen tasa-arvoelin, joka vastaa yhdenvertaisen kohtelun edistämisestä.

Näiden elinten on:

  • tarjottava riippumatonta apua syrjinnän uhreille
  • teetettävä kyselyjä ja selvityksiä
  • julkaistava riippumattomia raportteja ja suosituksia.

Jos epäilet joutuneesi syrjityksi, ota yhteyttä maasi kansalliseen tasa-arvoelimeen.

Kansallisten tasa-arvoelinten luettelo

Lue lisää kantelun tekemisestä kansallisella tasolla.

Ota selvää, voidaanko perusoikeuskirjaa soveltaa sinun tapaukseesi ja mistä saat apua. 

Oikeuksien loukkaamisen tyypit

Kansallisen viranomaisen tekemä loukkaus

Jos kansallinen viranomainen loukkaa perusoikeuskirjassa vahvistettuja oikeuksia pannessaan täytäntöön EU-lainsäädäntöä, kansallisilla tuomioistuimilla on (tarvittaessa EU:n tuomioistuimen opastamana) toimivalta varmistaa perusoikeuskirjan noudattaminen.

EU:n toimielimen tekemä loukkaus

Perusoikeuskirja suojelee yksityis- ja oikeushenkilöitä perusoikeuksien loukkauksilta, jos EU:n toimielinten toimet niitä aiheuttavat. Tällaisessa tapauksessa EU:n tuomioistuimella on toimivalta tutkia kyseisen toimen laillisuus.

Euroopan komissio haastaa kansallisen viranomaisen oikeuteen

Euroopan komissio voi haastaa EU-maan oikeuteen perusoikeuksien rikkomisesta EU-lain täytäntöönpanoon liittyvässä asiassa. Se ei voi tehdä sitä, kun kyse on pelkästään kansallisesta lainsäädännöstä.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin 

EU-maat ovat EU-lainsäädännön mukaisista velvoitteistaan riippumatta sitoutuneet myös Euroopan ihmisoikeussopimukseen. Tämä tarkoittaa sitä, että jos EU-maa on loukannut Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamaa perusoikeutta, asian voi viedä – viimeisenä keinona kaikkien kansallisten oikeuskeinojen jälkeen – Strasbourgissa toimivaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen.

Voitko viedä oman asiasi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen? Tutustu ihmisoikeustuomioistuimen käsiteltäväksi otettavien asioiden oppaaseen.

Asiakirjat

 

4. TOUKOKUUTA 2017
EU Charter of Fundamental Rights infograph - where to go in case of breach?