Skip to main content

Az uniós segítségnyújtás kedvezményezettjei és eredményei

Az EU nemzetközi segítségnyújtási tevékenysége – kedvezményezettek, eredmények, adatok

Áttekintés

Az EU és tagállamai nyújtják együttesen a legtöbb nemzetközi segélyt a világon: évente több mint 50 milliárd eurót áldoznak a szegénység felszámolására és a globális fejlődés előmozdítására. Az EU kötelezettséget vállalt arra, hogy végrehajtja a segítségnyújtás hatékonyságáról szóló nemzetközi megállapodásokat, és hogy tevékenységéről mindig elszámol az uniós polgárok felé, akik nélkül nem kerülhetne sor szolidaritási kezdeményezésekre.

EU Aid Explorer

Az EU Aid Explorer egyedülálló eszköz, amely egyértelmű, teljes körű és pontos információkat ad közre az EU világszerte végzett fejlesztési és humanitárius segítségnyújtási tevékenységéről. A felhasználók könnyűszerrel hozzáférhetnek a közreadott adatokhoz. A webhely térképek és grafikonok segítségével megjeleníti, hol folytatnak segélyezési tevékenységet az adományozók, milyen összegű támogatásokban részesülnek az egyes ágazatok és országok, és hogyan alakult a segítségnyújtás az évek folyamán. 

EDRIS

Az EDRIS adatbázis – azaz az európai veszélyhelyzet- és katasztrófareagálási információs rendszer – részletes információkat tartalmaz a segítségnyújtás célját szolgáló finanszírozásról. Az adatbázist az Európai Bizottság működteti, a benne szereplő információkat pedig közvetlenül az uniós tagállamok frissítik.

Pénzügyi átláthatósági rendszer

A pénzügyi átláthatósági rendszer a Bizottság által évente odaítélt finanszírozás kedvezményezettjeinek neveit tartalmazza. Az adatbázisban kizárólag azok a kedvezményezettek szerepelnek, akik a Bizottság által kezelt uniós költségvetési forrásokból és az Európai Fejlesztési Alap (EFA) forrásaiból részesülnek támogatásban.