
În fiecare an, 700 000 de oameni din UE își pierd viața din cauza consumului de tutun – zeci de mii dintre ei din cauza fumatului pasiv. Propunerea de revizuire a Recomandării Consiliului privind mediile fără fum de tutun caută să protejeze mai bine oamenii împotriva efectelor fumului pasiv și ale aerosolilor. Ea se încadrează în eforturile globale ale UE de a „denormaliza” utilizarea tutunului și a produselor derivate emergente, de a combate dependența de nicotină și de a îmbunătăți măsurile sanitare preventive.
Propunerea de revizuire invită țările din UE:
- să extindă sfera de aplicare a politicilor împotriva fumatului, astfel încât acestea să acopere și zonele de agrement pentru copii din aer liber (ex. locuri de joacă publice, parcuri de aventuri, piscine), precum și stațiile de autobuz/tramvai/troleibuz și gările.
- să extindă politicile împotriva fumatului la produsele de tutun emergente, precum produsele din tutun încălzit și țigaretele electronice, care ajung din ce în ce mai mult la utilizatori foarte tineri. Organizația Mondială a Sănătății a subliniat de curând care sunt efectele negative ale expunerii la emisiile secundare generate de aceste noi produse, printre care probleme respiratorii și cardiovasculare semnificative.
Planul european de combatere a cancerului a stabilit obiectivul de a ajunge să avem o „generație fără tutun” până în 2040, în care numărul fumătorilor să reprezinte mai puțin de 5 % din populație. O serie de indicatori de sănătate precum reducerea numărului de decese și de atacuri de cord în rândul populației generale și îmbunătățirea sănătății respiratorii arată că situația s-a ameliorat datorită mediilor fără fum de tutun. Recomandarea Consiliului privind mediile fără fum de tutun a fost adoptată în 2009. Ea invita țările UE:
- să aplice legi pentru a-și proteja pe deplin cetățenii împotriva expunerii la fumul de tutun în spațiile publice închise, în spațiile de muncă și în transportul public
- să sprijine legislația împotriva fumatului prin măsuri precum încurajarea renunțării la fumat și avertismentele vizuale de pe pachetele de țigări sau tutun
- să consolideze cooperarea la nivelul UE prin instituirea unei rețele de puncte focale naționale pentru controlul tutunului.
În plus, Comisia încurajează statele membre să facă schimb de bune practici și să consolideze cooperarea internațională pentru a maximiza impactul măsurilor luate în întreaga UE.
Informații suplimentare
Planul european de combatere a cancerului
Detalii
- Data publicării
- 17 septembrie 2024
- Autor
- Direcția Generală Comunicare