Direct naar de inhoud

Sociaal kopen

Richtsnoeren en bewustmaking omtrent maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten.

Beleid

Overheidsinstanties kunnen een maatschappelijk verantwoord aankoopbeleid voeren door om ethisch verantwoorde producten en diensten te vragen en via aanbestedingen een bijdrage te leveren aan werkgelegenheid, fatsoenlijk werk, maatschappelijke en professionele inclusiviteit, en betere voorwaarden voor gehandicapten en minderbedeelden.

Een ethisch en maatschappelijk verantwoord aankoopbeleid vormt ook een stimulans voor ondernemers om hun productieproces en personeel op meer verantwoorde en duurzame wijze te beheren. Een maatschappelijk verantwoord aanbestedingsbeleid is dus een strategisch en efficiënt middel om het sociaal beleid en arbeidsbeleid vooruit te helpen.

De Europese Commissie wil overheden overal in de EU stimuleren om bij opdrachten meer en vaker maatschappelijk verantwoord in te kopen. We organiseren een reeks workshops over het gebruik van sociale clausules en actualiseren de gids voor sociaal kopen.

Meer informatie: 

15 Frequently asked questions on socially responsible public procurement

Goede praktijken bij maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten

De Commissie verzamelt en verspreidt goede praktijken om overheidsinkopers te inspireren en te stimuleren om via overheidsopdrachten een positieve sociale en ethische impact te realiseren.

Kopen met sociale impact

In 2019 organiseerde de Commissie workshops in 15 EU-landen om inkopers bij lokale overheden en organisaties van de sociale economie te doordringen van het belang van maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten. Er werden 22 inspirerende voorbeelden verzameld.

Buying for social impact - key findings

Buying for social impact - Good practice from around the EU

Het succes van maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten: 71 goede praktijkvoorbeelden

In het kader van dit project heeft de Commissie 71 goede praktijkvoorbeelden uit de hele EU verzameld en gepubliceerd. Ze bestrijken verschillende sectoren en allerlei lokale en nationale overheden. 

Making socially responsible procurement work - 71 good practice cases

Sociaal kopen – Gids voor de inachtneming van sociale overwegingen bij overheidsaanbestedingen

Om het gebruik van overheidsopdrachten als middel voor het bereiken van de doelstellingen van het sociaal beleid te bevorderen, heeft de Commissie een praktische gids voor overheidsinkopers gepubliceerd. De gids bevat concrete suggesties en voorbeelden en heeft betrekking op het gehele aanbestedingsproces.

Buying social

Gerichte raadpleging over een handboek

De Commissie heeft de betrokkenen gevraagd met suggesties te komen voor de opzet en inhoud van een gids voor maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten. Die feedback kan nuttig zijn voor de samenstelling van zo'n gids en eventuele aanvullende documenten. 

Raadpleging over een handboek voor maatschappelijk verantwoorde overheidsopdrachten

Europese toegankelijkheidsregels

In 2019 heeft de Europese Commissie een nieuwe richtlijn over de toegankelijkheidseisen voor producten en diensten goedgekeurd. Hierin zijn gemeenschappelijke regels vastgelegd, die ook bij overheidsopdrachten moeten worden gebruikt.

Directive (EU) 2019/882 on the accessibility requirements for products and services