Direct la conținutul principal

Semestrul european: pachetul de toamnă

Pachetul de toamnă marchează începutul ciclului anual al semestrului european. Comisia stabilește prioritățile economice și sociale pentru UE și le oferă guvernelor statelor membre orientări privind politicile în domeniu pentru anul care urmează.

Ce conține pachetul de toamnă?

Pachetul de toamnă al semestrului european, prezentat de Comisia Europeană, marchează lansarea unui nou ciclu al semestrului european. Comisia furnizează mai multe documente care oferă o imagine de ansamblu asupra peisajului socioeconomic, evidențiind principalele priorități și riscuri. De asemenea, oferă orientări de politică pentru a ajuta statele membre ale UE să atingă aceste obiective.

Pachetul de toamnă se bazează pe previziunile economice de toamnă, în care Comisia prezintă perspectivele macroeconomice atât pentru UE în ansamblu, cât și pentru statele sale membre.

Conținutul pachetului

Pachetul de toamnă include următoarele documente:

În plus, pachetul de toamnă poate include și alte documente relevante legate de procesul semestrului european. De exemplu, pachetele anterioare au inclus rapoarte de supraveghere ulterioară aplicării programului care evaluează capacitatea de rambursare a statelor membre care au beneficiat de programe de asistență financiară.

Analiza anuală a creșterii durabile

Analiza anuală a creșterii durabile stabilește prioritățile generale în materie de politică economică, socială și de ocupare a forței de muncă pentru Uniunea Europeană pentru următoarele 12-18 luni, în baza evaluării Comisiei Europene. Aceasta identifică provocările și recomandă măsuri de politică pentru a stimula creșterea, incluziunea și convergența în cadrul UE. Statele membre sunt invitate să includă prioritățile identificate în politicile lor economice naționale pentru anul următor.

Începând din 2020, prioritățile evidențiate în analiza anuală privind creșterea durabilă sunt structurate în jurul celor patru dimensiuni ale agendei UE privind privind sustenabilitatea competitivă:

  • sustenabilitatea mediului
  • productivitate
  • echitate
  • stabilitate macroeconomică.

Prin aceste principii directoare, semestrul european asigură faptul că politica economică plasează oamenii și planeta pe primul loc.

Documentul este o „comunicare”, un tip de act în care o instituție a UE își stabilește poziția cu privire la o anumită chestiune și o adresează altor instituții europene.

Avize privind proiectele de planuri bugetare ale statelor membre din zona euro

Aceste avize prezintă evaluarea făcută de Comisie în ceea ce privește modul în care statele membre își aliniază proiectele de buget pentru anul următor la normele bugetare ale UE, inclusiv la recomandările specifice fiecărei țări adoptate de Consiliul Uniunii Europene în vara precedentă.

Aceste evaluări se bazează pe cerințele Pactului de stabilitate și de creștere (PSC), un set de norme care garantează că țările UE mențin finanțe publice solide.

Sunt posibile trei evaluări pentru proiectele de planuri bugetare. Acestea sunt fie conforme, conforme în linii mari sau riscă să nu respecte recomandările Consiliului. Statele membre care sunt expuse riscului sunt invitate să ia măsurile necesare înainte de finalizarea bugetului lor național. În cazul nerespectării grave a obligațiilor prevăzute de PSC, Comisia poate solicita un proiect revizuit.

Recomandarea privind politica economică a zonei euro

Proiectul de recomandare a Consiliului le oferă statelor membre din zona euro consiliere cu privire la aspecte-cheie care afectează funcționarea întregii zone euro. Poate fi vorba, de exemplu, de consiliere privind prioritățile comune, provocările macroeconomice sau aspectele instituționale ale uniunii economice și monetare. Recomandarea urmărește să consolideze cooperarea și alinierea între politicile naționale.și cele ale zonei euro.

Acest document este o „recomandare de recomandare a Consiliului”, în care Comisia îi propune Consiliului să ia inițiative specifice. Apoi Consiliul analizează proiectul de propunere, dispunând de puterea discreționară de a-l modifica și de a-l adopta.

Raportul privind mecanismul de alertă

Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) analizează situația macroeconomică individuală a tuturor statelor membre ale UE. Acesta este punctul de plecare al ciclului anual al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM), care vizează detectarea, prevenirea și corectarea potențialelor riscuri macroeconomice care ar putea afecta în mod negativ un anumit stat membru sau întreaga UE.

În cazul în care se detectează un risc ridicat care necesită o analiză suplimentară, Comisia poate decide să lanseze un bilanț aprofundat privind situația din statul membru respectiv. În acest bilanț se va verifica dacă este prezent un risc macroeconomic. Următoarele bilanțuri sunt anunțate în RMA. Rezultatele acestor bilanțuri aprofundate sunt publicate în cadrul pachetului de primăvară.

Raportul comun privind ocuparea forței de muncă

Propunerea de raport comun privind ocuparea forței de muncă examinează principalele evoluții sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din UE, precum și măsurile de politică aferente puse în aplicare de statele membre. În plus, acest raport monitorizează performanța statelor membre în ceea ce privește tabloul de bord social al Pilonului european al drepturilor sociale.

Raportul comun privind ocuparea forței de muncă este o „propunere de raport comun al Comisiei și al Consiliului”. Apoi Consiliul analizează proiectul de propunere, dispunând de puterea discreționară de a-l modifica și de a-l adopta.

Etapele următoare

În urma publicării pachetului de toamnă, Comisia transmite documentele celorlalte instituții ale UE și statelor membre pentru a fi examinate:

  • În decembrie, Eurogrup discută avizele privind proiectele de planuri bugetare. Statele membre își adoptă bugetele naționale pentru anul următor, luând în considerare atât avizele Comisiei, cât și discuțiile din cadrul Eurogrupului.
  • În perioada ianuarie-februarie, Consiliul discută și adoptă concluzii cu privire la analiza anuală a creșterii durabile (AACD) și raportul privind mecanismul de alertă. De asemenea, Consiliul aprobă, cu posibile modificări, proiectul de recomandare a Consiliului pentru zona euro, care este apoi înaintat Consiliului European. Parlamentul European deliberează, de asemenea, în ceea ce privește strategia anuală privind creșterea durabilă, cu posibilitatea de a publica un raport din proprie inițiativă.
  • În martie, Consiliul adoptă raportul comun privind ocuparea forței de muncă, însoțit de concluzii. Consiliul European discută și aprobă recomandarea transmisă a Consiliului privind politica economică a zonei euro.  Comisia prezintă orientările de politică bugetară pentru anul următor.

Strategia anuală privind creșterea durabilă, recomandarea Consiliului și orientările Comisiei oferă un cadru comun pentru planurile naționale de politică care urmează să fie prezentate în aprilie.

Documente