Siirry pääsisältöön
Uutisartikkeli19. kesäkuuta 2024Viestinnän pääosastoArvioitu lukuaika: 1 min

EU:n talousarvio: Euroopan vuoden 2025 painopisteiden rahoitus

Euro with miniature figurines

 

Komissio on esittänyt EU:n talousarvion vuodeksi 2025. Sen loppusumma on lähes 200 miljardia euroa. Talousarviota täydennetään koronakriisin jälkeisen NextGenerationEU-elpymissuunnitelman 72 miljardilla eurolla. Tarkoituksena on rahoittaa EU:n painopisteitä ja auttaa ratkaisemaan nykyisiä ja tulevia haasteita. Komission ehdotuksesta keskustellaan ja se hyväksytään Euroopan parlamentissa ja Euroopan unionin neuvostossa. 

Mikä on EU:n talousarvio?

EU:n talousarvion avulla EU-maat saavuttavat yhdessä enemmän kuin ne saavuttaisivat yksin. EU-maat voivat talousarviomäärärahoilla esimerkiksi rahoittaa infrastruktuurihankkeita tai reagoida kriiseihin. EU:n talousarviolla yhdistetään resursseja ja tuetaan kaikkia EU-maita, niiden kansalaisia ja yhteiskuntia ja vahvistetaan sitä kautta EU:n taloutta ja geopoliittista asemaa.

EU:n pitkän aikavälin talousarviossa määritellään menojen painopisteet ja enimmäismäärät useiksi vuosiksi. Sen jälkeen vuotuinen talousarvio neuvotellaan ja hyväksytään näissä rajoissa. 

EU:n talousarvio rahoitetaan pääasiassa seuraavista lähteistä: osuus kunkin EU-maan bruttokansantulosta (BKTL), EU:n ulkopuolelta tuotavien tuotteiden tuontitullit, pieni osa kunkin EU-maan keräämästä arvonlisäverosta ja kunkin EU-maan kierrättämättömän muovipakkausjätteen määrään perustuva rahoitusosuus.

Mihin rahat käytetään? 

Vuoden 2025 talousarviovaroja käytetään niin, että niiden vaikutus on paras mahdollinen. Varojen käyttö perustuu EU-maiden ja EU:n kumppaneiden tarpeisiin. Varoilla edistetään vihreää ja digitaalista siirtymää, luodaan työpaikkoja, rahoitetaan EU:n tukea Ukrainalle sekä autetaan vastaamaan muuttoliikehaasteisiin ja Lähi-idän kriisiin. Niillä parannetaan myös EU:n valmiuksia reagoida luonnonkatastrofeihin ja tuetaan keskeisiä kriittisiä teknologioita. Lisäksi talousarviosta rahoitetaan käynnissä olevia EU:n hankkeita ja toimintapolitiikkoja muun muassa maatalouden, aluekehityksen, tutkimuksen ja innovoinnin, ilmastotoimien, puolustuksen, terveyden, turvallisuuden ja satelliitti-infrastruktuurin aloilla.

Lisätietoja

Lehdistötiedote vuoden 2025 talousarvioesityksestä

EU:n talousarvio 2025

EU:n talousarvion hyödyt

EU:n talousarvion hyväksyminen, käyttö ja rahoitus

Elpymis- ja palautumistukivälineestä annettu rahoitus eri maissa ja alueilla

NextGenerationEU

Tiedot

Julkaisupäivä
19. kesäkuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto