Direct naar de inhoud

Tijdlijn Eu-optreden 2020

December 2020

  1. 28 december 2020
    Pakket van 70 miljoen euro voor snelle toegang tot coronavaccins voor de Westelijke Balkan

    De Commissie heeft in het kader van het instrument voor pretoetredingssteun (IPA II) een pakket van 70 miljoen euro goedgekeurd om de toegang van partners uit de Westelijke Balkan tot door EU-landen aangekochte coronavaccins te helpen financieren. Dit zal helpen om de kosten van de vaccins voor prioritaire groepen en van de nodige vaccinatieapparatuur te dekken.

  2. 22 december 2020
    Gecoördineerde EU-aanpak van reizen en vervoer na nieuwe coronavariant in Verenigd Koninkrijk

    Naar aanleiding van de snelle toename in delen van Engeland van het aantal gevallen van COVID-19, waarvan een groot deel wordt veroorzaakt door een nieuwe variant van het coronavirus, heeft de Commissie een aanbeveling aangenomen over een gecoördineerde aanpak van reizen en vervoer. Hoewel het belangrijk is snel tijdelijke voorzorgsmaatregelen te nemen om de verdere verspreiding van de nieuwe variant van het virus te beperken en alle niet-essentiële reizen naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk moeten worden afgeraden, moeten essentiële reizen en de doorreis van passagiers worden vergemakkelijkt. Gezien de noodzaak om essentiële reizen te waarborgen en verstoringen van de toeleveringsketen te voorkomen, moeten verboden op vlieg- en treinreizen worden opgeheven.

    • 21 december 2020
      Europese Commissie keurt eerste veilig en doeltreffend vaccin tegen COVID-19 goed

      De Commissie heeft een voorwaardelijke handelsvergunning verleend voor het door BioNTech en Pfizer ontwikkelde vaccin, het eerste coronavaccin dat in de EU is toegelaten. Deze vergunning volgt op een positieve wetenschappelijke aanbeveling op basis van een grondige beoordeling van de veiligheid, doeltreffendheid en kwaliteit van het vaccin door het Europees Geneesmiddelenbureau en wordt door de EU-landen bekrachtigd.

    • 18 december 2020
      Commissie komt met regels voor snelle antigeentests en reserveert 20 miljoen tests

      De Commissie heeft een voorstel aangenomen voor een gemeenschappelijk kader voor het gebruik, de validering en de wederzijdse erkenning van snelle antigeentests. Sinds de uitbraak van de coronapandemie zijn de diagnostische tests snel geëvolueerd, waaruit blijkt dat zij een centrale rol spelen bij het indijken van uitbraken. De Commissie heeft ook een kaderovereenkomst met de bedrijven Abbott en Roche ondertekend op grond waarvan meer dan 20 miljoen snelle antigeentests kunnen worden aangekocht voor maximaal 100 miljoen euro, gefinancierd door het instrument voor noodhulp. Vanaf begin 2021 zullen deze tests beschikbaar worden gesteld aan de EU-landen, als onderdeel van de EU-strategie voor coronatests.

    • 18 december 2020
      Akkoord over faciliteit voor herstel en veerkracht

      De Europese Commissie verwelkomt het politieke akkoord van het Europees Parlement en de Raad over de faciliteit voor herstel en veerkracht. De faciliteit is het belangrijkste instrument dat de kern vormt van NextGenerationEU, het plan van de EU om sterker uit de huidige crisis te komen. De faciliteit stelt 672,5 miljard euro aan leningen en subsidies beschikbaar ter ondersteuning van hervormingen en investeringen van EU-landen.

    • 17 december 2020
      Europese Commissie verheugd over goedkeuring langetermijnbegroting EU voor 2021-2027

      De Europese Commissie is verheugd dat de Raad de volgende langetermijnbegroting van de EU voor de periode 2021-2027 heeft goedgekeurd. Met dit besluit is nu aan alle voorwaarden voldaan: het meerjarig financieel kader voor 2021-2027 treedt op 1 januari 2021 in werking. Daardoor kunnen begunstigden de komende zeven jaar over 1 074 miljard euro (in prijzen van 2018) aan EU-financiering beschikken.

    • 17 december 2020
      Commissie rondt verkennende gesprekken met Novavax over een nieuw potentieel vaccin af

      De Europese Commissie heeft verkennende gesprekken met het farmaceutische bedrijf Novavax afgerond met het oog op de aankoop van hun mogelijke vaccin tegen COVID-19. Het beoogde contract met Novavax zou alle EU-landen de mogelijkheid bieden om 100 miljoen doses te kopen, met de mogelijkheid om later nog eens 100 miljoen doses aan te kopen.

    • 7 december 2020
      Geen btw op vaccins en tests

      De Commissie is verheugd dat belangrijke nieuwe maatregelen zijn goedgekeurd waardoor de EU-landen geen btw hoeven te heffen op de aanschaf van vaccins en testkits door ziekenhuizen, gezondheidswerkers en particulieren in de EU. De nieuwe regels moeten de middelen die nodig zijn om het coronavirus te voorkomen, op te sporen en te behandelen, goedkoper en toegankelijker maken.

    • 2 december 2020
      Commissie presenteert strategie "COVID-19: Waakzaam de winter door"

      De Commissie heeft een strategie aangenomen voor het beheer van de pandemie in de winter. Waakzaamheid en voorzichtigheid zijn de hele winter lang geboden, tot ver in 2021, wanneer veilige en doeltreffende vaccins beschikbaar zullen komen. De Commissie zal dan verdere aanwijzingen geven voor een geleidelijke en gecoördineerde opheffing van de coronamaatregelen.

    • 1 december 2020
      De Commissie betaalt vijf EU-landen 8,5 miljard euro uit in het kader van SURE

      De Commissie heeft de derde tranche van financiële steun in het kader van het SURE-instrument uitbetaald: 8,5 miljard euro aan vijf EU-lidstaten. Van deze derde tranche kreeg België 2 miljard euro, Hongarije 200 miljoen euro, Portugal 3 miljard euro, Roemenië 3 miljard euro en Slowakije 300 miljoen euro. Deze steun – in de vorm van leningen tegen gunstige voorwaarden – zal deze landen helpen om plotse stijgingen van de overheidsuitgaven ter bescherming van de werkgelegenheid op te vangen. Tussen eind oktober en eind november hebben 15 EU-landen samen ongeveer 40 miljard euro ontvangen in het kader van het SURE-instrument van de EU.

    • 1 december 2020
      EU trekt 20 miljoen euro uit om gezondheidszorgstelsels in ASEAN-landen te ondersteunen

      Als onderdeel van de wereldwijde respons van Team Europe op de coronapandemie heeft de EU een nieuw programma met een waarde van 20 miljoen euro aangekondigd ter ondersteuning van de paraatheids- en responscapaciteit van partners in de Associatie van Zuidoost-Aziatische staten (ASEAN). Het programma voor pandemie-respons en -paraatheid voor Zuidoost-Azië zal worden uitgevoerd door de Wereldgezondheidsorganisatie, in nauwe samenwerking met de nationale autoriteiten en het ASEAN-secretariaat. Het zal de regionale coördinatie van de coronarespons verbeteren en de capaciteit van de gezondheidsstelsels in Zuidoost-Azië versterken, met bijzondere aandacht voor kwetsbare bevolkingsgroepen.

    November 2020

    1. 25 november 2020
      Commissie keurt contract met Moderna goed om toegang tot een potentieel vaccin te garanderen

      De Commissie heeft een zesde contract goedgekeurd in het kader van de EU-vaccinstrategie, met het farmaceutisch bedrijf Moderna Het contract betreft de initiële aankoop van 80 miljoen doses namens alle EU-lidstaten, te leveren zodra het vaccin veilig en doeltreffend tegen COVID-19 is gebleken, plus een optie op 80 miljoen extra doses.

    2. 20 november 2020
      EU mobiliseert 86.5 miljoen euro voor de bestrijding van COVID-19 in Ghana

      De Europese Unie heeft 86.5 miljoen euro aan noodhulp vrijgemaakt om Ghana te helpen de gevolgen van de coronapandemie aan te pakken. Als onderdeel van de wereldwijde respons van Team Europa op COVID-19 zal deze financiering Ghana helpen om een deel van de macro-economische en financiële druk te verlichten waarmee het wordt geconfronteerd, waaronder dringende budgettaire en betalingsbalansbehoeften.

    3. 18 november 2020
      Commissie verheugd over politiek akkoord React-EU

      De Commissie is verheugd over het politiek akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten in de Raad over de herstelbijstand voor cohesie en de regio’s van Europa (het pakket React-EU). Dit is het eerste dossier van het cohesiebeleid waarvoor de trialoogonderhandelingen zijn afgerond voor de definitieve vaststelling van de wetteksten door de plenaire vergadering van het Europees Parlement en de Raad.

    4. 18 november 2020
      Aanbeveling over snelle antigeentests en steun om de testcapaciteit te vergroten

      De Europese Commissie heeft een aanbeveling goedgekeurd inzake het gebruik van snelle antigeentests voor de diagnose van COVID-19. Dit sluit aan bij de aanbeveling van de Commissie van 28 oktober om een gemeenschappelijke aanpak en efficiëntere teststrategieën in de hele EU te waarborgen. De aanbeveling bouwt voort op de richtsnoeren die zijn ontwikkeld met de input van de EU-lidstaten en het advies van deskundigen van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding.

    5. 17 november 2020
      De Commissie betaalt negen EU-landen 14 miljard euro uit in het kader van SURE

      De Commissie heeft 14 miljard euro aan negen EU-landen uitbetaald als tweede tranche van de financiële steun aan EU-landen in het kader van het SURE-instrument. Kroatië heeft 510 miljoen euro ontvangen, Cyprus 250 miljoen, Griekenland 2 miljard, Italië nog eens 6,5 miljard , Letland 120 miljoen , Litouwen 300 miljoen , Malta 120 miljoen , Slovenië 200 miljoen en Spanje nog eens 4 miljard euro.

    6. 17 november 2020
      De Commissie hecht haar goedkeuring aan een contract met CureVac, om de toegang tot een mogelijk vaccin te waarborgen

      De Commissie heeft haar goedkeuring gehecht aan een vijfde contract, met het Europese farmaceutische bedrijven CureVac. Dat contract voorziet in de initiële aankoop van 225 miljoen doses namens alle EU-lidstaten, te leveren zodra het vaccin veilig en doeltreffend tegen COVID-19 is gebleken, plus een optie op de levering van nog eens 180 miljoen doses.

    7. 13 november 2020
      Eerste bijeenkomst van het EU-platform voor nationaal wetenschappelijk advies over COVID-19

      Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verwelkomde wetenschappelijke adviseurs uit de EU-landen op de eerste bijeenkomst van het EU-platform voor wetenschappelijk advies over COVID-19. Het platform zal het mogelijk maken meer gecoördineerd wetenschappelijk advies te verstrekken over hoe de EU-landen de volksgezondheidsmaatregelen voor COVID-19 in de hele EU kunnen aanpakken.

    8. 12 november 2020
      EU verhoogt bijdrage aan COVAX-faciliteit

      De EU heeft aangekondigd dat ze de COVAX-faciliteit met 100 miljoen euro extra zal subsidiëren om de toegang van lage- en middeninkomenslanden tot het toekomstige COVID-19-vaccin veilig te stellen. COVAX is de vaccinpijler van de Access to COVID-19 Tools Accelerator (ACT), een wereldwijde samenwerking om de ontwikkeling, productie en gelijke toegang tot COVID-19-tests, -behandelingen en -vaccins te versnellen. Dit geld vormt een aanvulling op de 400 miljoen euro aan garanties die de EU al had toegezegd. De EU is een van de grootste donoren van COVAX.

    9. 11 november 2020
      Bouwen aan een Europese gezondheidsunie

      De Europese Commissie heeft de eerste stappen gezet naar een Europese gezondheidsunie.  De lessen die uit de huidige crisis worden getrokken, moeten leiden tot grotere paraatheid en betere respons tijdens de huidige en toekomstige gezondheidscrises. De Commissie stelt onder meer om maatregelen voor om het EU-kader voor gezondheidsbeveiliging te verstevigen en om de rol van de belangrijkste EU-agentschappen op het gebied van crisisparaatheid en -respons te versterken.

    10. 11 november 2020

      Vierde contract met farmaceutische bedrijven voor potentiële vaccins

      De Europese Commissie heeft een vierde contract met de farmaceutische bedrijven BioNTech en Pfizer goedgekeurd. Dat contract betreft de initiële aankoop van 200 miljoen doses namens alle EU-lidstaten, te leveren zodra het vaccin tegen COVID-19 veilig en doeltreffend blijkt te zijn, plus een optie op nog eens 100 miljoen doses.

    11. 10 november 2020
      Akkoord over pakket van 1800 miljard euro voor een groener, digitaal sterker en veerkrachtiger Europa

      De Commissie is ingenomen met het akkoord tussen het Europees Parlement en de EU-lidstaten in de Raad over de volgende langetermijnbegroting van Europa en NextGenerationEU. Na goedkeuring kan het totaalpakket van 1800 miljard euro helpen bij het herstel van Europa na de coronacrisis. De EU moet groener, digitaler en veerkrachtiger worden en beter voorbereid zijn op de huidige en toekomstige uitdagingen.

    12. 9 november 2020
      92 miljoen euro hulp voor coronabestrijding in de Sahel

      In het kader van de samenwerking met de Sahel heeft de EU 92 miljoen euro uitgetrokken om Burkina Faso, Mauritanië, Niger en Tsjaad te helpen bij de strijd tegen het coronavirus. Het geld gaat naar degelijke gezondheidszorg voor de bevolking en maatregelen om de economische en sociale gevolgen van de pandemie te beperken.

    oktober 2020

    1. 28 oktober 2020
      Meer maatregelen voor betere paraatheid voor en respons op nieuwe coronagolven

      De Europese Commissie heeft een aanvullende reeks maatregelen gepresenteerd om de verspreiding van het coronavirus te helpen beperken, levens te redden en de veerkracht van de interne markt te versterken. Concreet zijn de maatregelen erop gericht de verspreiding van het virus en de doeltreffendheid van de respons beter te begrijpen, meer gerichte te testen en contactopsporing te versterken. Zij omvatten ook voorstellen om vaccinatiecampagnes beter voor te bereiden, ervoor te zorgen dat alle essentiële goederen beschikbaar blijven, dat goederentransport binnen de interne markt mogelijk blijft en mensen gemakkelijker veilig kunnen reizen.

    2. 27 oktober 2020
      Commissie betaalt 17 miljard euro in het kader van SURE uit aan Italië, Spanje en Polen

      De Commissie heeft de eerste tranche van financiële steun in het kader van het SURE-instrument uitbetaald. Het ging in totaal om 17 miljard euro voor Italië, Spanje en Polen. Italië heeft 10 miljard euro ontvangen, Spanje 6 miljard euro en Polen 1 miljard euro. Deze steun (in de vorm van leningen tegen gunstige voorwaarden) zal de EU-landen helpen om plotse stijgingen van de overheidsuitgaven ter bescherming van de werkgelegenheid op te vangen.

    3. 27 oktober 2020
      €17 miljard sociale obligaties EU-SURE genoteerd op LuxSE

      De eerste sociale obligatie die is uitgegeven in het kader van het SURE-programma van de EU is genoteerd op de Luxemburgse effectenbeurs (LuxSE). De EU heeft SURE (het Europees instrument voor tijdelijke steun om het risico op werkloosheid te beperken in een noodtoestand) eerder dit jaar opgericht om in heel Europa ondersteuning te bieden bij het beschermen van banen en werkenden die zwaar zijn getroffen door de COVID-19-pandemie.

    4. 22 oktober 2020
      Eerste rescEU-beademingsapparaten naar Tsjechië verzonden

      Naar aanleiding van een verzoek om bijstand van Tsjechië heeft de EU onmiddellijk een eerste partij van 30 beademingsapparaten van rescEU gestuurd. RescEU is de gemeenschappelijke Europese reserve van medische uitrusting die eerder dit jaar is opgezet om door de coronapandemie getroffen landen te helpen.

    5. 21 oktober 2020
      Eerste uitgifte sociale EU-SURE-obligaties door Commissie

      De Europese Commissie heeft in het kader van het EU-SURE-instrument een eerste sociale obligatie van €17 miljard uitgegeven om banen te helpen beschermen en mensen aan het werk te houden. De uitgifte bestond uit twee obligaties, met €10 miljard die in oktober 2030 moet worden terugbetaald en €7 miljard met terugbetaling in 2040. Beleggers toonden zeer veel belangstelling voor dit instrument met een hoge rating, en de obligaties werden meer dan 13 keer overtekend, wat leidde tot gunstige prijsvoorwaarden voor beide obligaties.

    6. 19 oktober 2020
      EU laat eerste corona-apps samenwerken via gateway

      De Commissie heeft op verzoek van de EU-lidstaten een systeem (een “gateway”) opgezet waardoor corona-apps in de hele EU kunnen samenwerken. Zo worden de mogelijkheden van deze apps beter benut en kan de coronabesmettingsketen over de grenzen heen worden doorbroken. Na een succesvolle proeffase is het systeem op 19 oktober van start gegaan met een eerste reeks nationale apps die nu via dit systeem met elkaar verbonden zijn: de “Corona-Warn-App” uit Duitsland, de “COVID tracker” uit Ierland en “immuni” uit Italië.

    7. 19 oktober 2020
      25 miljoen euro om de gevolgen van de coronacrisis in Gambia te verzachten

      De Europese Unie heeft 25 miljoen euro aan begrotingssteun gegeven voor de bestrijding van de coronapandemie in Gambia. Als onderdeel van het totaalpakket van Team Europe dragen deze middelen bij tot het herstel na de pandemie en ondersteunen zij de overgang naar democratie en de ontwikkelingsdoelstellingen op middellange termijn.

    8. 15 oktober 2020
      Commissie geeft overzicht van belangrijkste stappen voor doeltreffende vaccinatiestrategieën en de inzet van vaccins

      In de aanloop naar de EU-top heeft de Commissie de kernpunten gepresenteerd waarmee de EU-lidstaten in hun COVID-19-vaccinatiestrategie rekening moeten houden. Zij heeft ook aangegeven welke groepen voorrang zouden moeten krijgen bij de vaccinatie, zodra er een veilig en doeltreffend vaccin beschikbaar is.

    9. 8 oktober 2020
      Commissie keurt derde vaccincontract goed

      De Europese Commissie heeft een derde contract met een farmaceutisch bedrijf goedgekeurd, dit keer met Janssen Pharmaceutica NV, dat deel uitmaakt van de Janssen Pharmaceutical Companies van Johnson & Johnson. Dankzij dit contract kunnen de EU-lidstaten voor 200 miljoen mensen vaccins tegen COVID-19 kopen zodra bewezen is dat het vaccin van dit bedrijf veilig en doeltreffend is. Zij zullen ook de optie hebben om 200 miljoen extra doses te kopen. De Commissie had eerder al contracten gesloten met AstraZeneca en Sanofi-GSK, en verkennende gesprekken gevoerd met CureVac, BioNTech-Pfizer en Moderna.

    10. 7 oktober 2020
      Commissie wil tot 100 miljard euro EU-SURE-obligaties uitgeven als sociale obligaties

      De Commissie heeft aangekondigd dat zij haar komende EU-SURE-obligaties voor een bedrag van maximaal 100 miljard euro als sociale obligaties zal uitgeven, en heeft daartoe een onafhankelijk geëvalueerd kader voor sociale obligaties aangenomen. Dit kader laat aan de beleggersgemeenschap zien hoe de door de uitgifte van SURE-obligaties aangetrokken middelen zullen worden gebruikt voor een duidelijk omschreven doelstelling: verlichting van de sociale impact van de coronapandemie en de gevolgen daarvan in de hele EU.

    September 2020

    1. 25 september 2020
      Raad keurt 87,4 miljard euro aan financiële SURE-steun aan EU-lidstaten goed

      De Raad heeft zijn goedkeuring gegeven voor 87,4 miljard euro aan financiële steun aan 16 EU-landen in de vorm van EU-leningen in het kader van SURE, een tijdelijk EU-instrument om de werkloosheidsrisico’s tijdens de coronacrisis te beperken.

    2. 22 september 2020
      Nog eens vier landen sluiten zich aan bij medische reserve rescEU

      Denemarken, Griekenland, Hongarije en Zweden hebben zich bij Duitsland en Roemenië gevoegd als gastlanden voor de rescEU-reserve van medische uitrusting. Met financiële steun van de Europese Commissie leggen nu zes EU-landen samen een gemeenschappelijke Europese reserve aan van levensreddende beschermende en andere essentiële medische uitrusting die in heel Europa kan worden verdeeld in medische noodsituaties, bijvoorbeeld wanneer de nationale gezondheidsstelsels de toevloed van coronapatiënten niet aankunnen.

    3. 18 september 2020
      Commissie ondertekent tweede contract voor potentieel vaccin

      Een tweede contract met een farmaceutisch bedrijf is op 18 september in werking getreden na de formele ondertekening van het contract tussen Sanofi-GSK en de Commissie. Het contract stelt alle EU-lidstaten de gelegenheid om samen maximaal 300 miljoen doses van het vaccin van Sanofi-GSK te kopen.

    4. 11 september 2020
      Humanitaire luchtbrug EU-Peru en 30,5 miljoen euro voor Latijns-Amerika en Caribisch gebied

      Als onderdeel van de wereldwijde coronarespons van de EU zijn er met drie vluchten via de humanitaire luchtbrug naar Lima (Peru) meer dan 4 ton levensreddend materiaal aan humanitaire organisaties in dat land geleverd. De EU heeft ook aangekondigd in 2020 30,5 miljoen euro aan humanitaire hulp beschikbaar te stellen aan de meest kwetsbaren in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

    5. 10 september 2020
      WHO en Commissie lanceren faciliteringsraad voor sterkere wereldwijde samenwerking

      De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, en de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, hebben samen de eerste vergadering geopend en geleid van de faciliteringsraad op hoog niveau, die de werkzaamheden van het wereldwijde samenwerkingskader Access to Covid-19 Tools Accelerator (ACT-A) aanstuurt om de ontwikkeling en inzet van vaccins, tests en behandelingen voor COVID-19 te versnellen en de gezondheidsstelsels te verbeteren.

    6. 9 september 2020
      Commissie voltooit vaccinportefeuille na besprekingen met zesde fabrikant

      De Commissie heeft verkennende gesprekken met BioNTech-Pfizer afgesloten met het oog op de aankoop van een mogelijk vaccin tegen COVID-19. BioNTech-Pfizer is het zesde bedrijf waarmee de Commissie de gesprekken heeft afgerond, na Sanofi-GSKJohnson & JohnsonCureVac en Moderna. Het eerste contract, dat met AstraZeneca werd gesloten, is op 27 augustus in werking getreden.

    7. 4 september 2020
      Commissievoorstel om reisbeperkingen in EU-landen overzichtelijk te maken

      De Commissie heeft voorgesteld alle reisbeperkingen die EU-lidstaten nemen in verband met de coronapandemie, op EU-niveau te coördineren en duidelijk te communiceren.

    Augustus 2020

    1. 31 augustus 2020
      Commissie sluit zich aan bij COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX)

      De Europese Commissie haar deelname bevestigd aan de COVAX-faciliteit voor gelijke toegang tot betaalbare coronavaccins overal ter wereld, voor iedereen die ze nodig heeft. Als onderdeel van de inspanningen van Team Europe heeft de Commissie ook een bijdrage van 400 miljoen euro aan garanties ter ondersteuning van COVAX en haar doelstellingen in het kader van de wereldwijde coronarespons aangekondigd.

       

    2. 27 augustus 2020
      Commissie ondertekent eerste contract met AstraZeneca

      Het eerste contract dat de Europese Commissie namens de EU-landen met een farmaceutisch bedrijf heeft getekend, is in werking getreden. Het contract stelt alle EU-landen in de gelegenheid een vaccin tegen COVID-19 te kopen en eventueel te doneren aan landen met een lager of middelhoog inkomen, of onder Europese landen te herverdelen. In het kader van het contract kunnen alle EU-landen samen 300 miljoen doses van het vaccin van AstraZeneca kopen, met een optie voor nog eens 100 miljoen doses, die op basis van het aantal inwoners zullen worden verdeeld. De Commissie gaat door met onderhandelingen over soortgelijke overeenkomsten met andere vaccinfabrikanten en heeft succesvolle verkennende gesprekken afgerond met Sanofi-GSK op 31 juli, Johnson & Johnson op 13 augustus, CureVac op 18 augustus en Moderna op 24 augustus.

    3. 24 augustus 2020
      Commissie wil via SURE 81,4 miljard euro uitlenen aan 15 EU-landen

      De Europese Commissie heeft bij de Raad voorstellen ingediend om 15 EU-landen voor een bedrag van 81,4 miljard euro aan goedkope leningen te helpen door middel van het nieuwe instrument SURE. Het is een essentieel onderdeel van de EU-strategie om de bevolking te ontzien en de ernstige economische en maatschappelijke gevolgen van de coronapandemie te beperken. Zodra de Raad deze voorstellen goedkeurt, zal de financiële steun worden verstrekt in de vorm van leningen die door de EU tegen gunstige voorwaarden aan de EU-landen worden verstrekt.

    4. 22 augustus 2020
      EU stuurt Venezuela hulp via humanitaire luchtbrug

      In het kader van haar wereldwijde coronarespons heeft de EU via een humanitaire luchtbrug op touw gezet en met twee vluchten naar Venezuela in totaal 82,5 ton aan levensreddend materiaal afgeleverd bij humanitaire partners in het veld. De eerste vlucht vertrok op 19 augustus vanuit Madrid naar Caracas, de tweede op 21 augustus. Deze door de EU betaalde vluchten maken deel uit van de humanitaire luchtbruggen die de EU voortdurend paraat heeft staan om hulp naar probleemgebieden overal ter wereld te kunnen brengen.

    5. 18 augustus 2020
      Commissie stelt voor om culturele hoofdsteden van 2020 te verlengen tot 2021

      De Commissie heeft voorgesteld om Rijeka (Kroatië) en Galway (Ierland), op dat moment de culturele hoofdsteden van Europa, hun status te laten behouden tot 30 april 2021. Ook heeft ze voorgesteld de start van Novi Sad (Servië) als culturele hoofdstad uit te stellen van 2021 tot 2022, en het jaar waarin Timisoara (Roemenië) en Elefsina (Griekenland) de titel zullen dragen, uit te stellen van 2021 tot 2023. Sinds het begin van de coronacrisis hebben de Commissie en de teams van de verschillende culturele hoofdsteden van 2020 tot en met 2023 samen de ontwikkelingen op de voet gevolgd om te kunnen inschatten welke gevolgen deze hebben voor de activiteiten dit jaar en de voorbereidingen voor de volgende culturele hoofdsteden van Europa.

    6. 14 augustus 2020
      Commissie bereikt overeenkomst over een mogelijk coronavaccin

      De Commissie heeft vandaag een eerste overeenkomst bereikt met AstraZeneca over een potentieel coronavaccin. De EU krijgt zo de mogelijkheid dat vaccin te kopen en aan landen met een laag of middelhoog inkomen te doneren of aan andere Europese landen te leveren. Hiermee is de basis gelegd voor een kadercontract om namens te EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin te kopen, met een optie om er nog 100 miljoen bij te bestellen.

    7. 13 augustus 2020
      Verdere onderhandelingen over vaccins voor Europeanen

      Na eerste positieve stappen met Sanofi-GSK op 31 juli heeft de Commissie verdere verkennende gesprekken over een vaccin afgerond met Johnson & Johnson. De partijen werken aan een contract waardoor alle EU-lidstaten de mogelijkheid krijgen het vaccin aan te kopen. De Commissie wil op papier dat zij, zodra er een veilig en doeltreffend vaccin tegen COVID-19 is, namens alle EU-landen een eerste partij van 200 miljoen doses kan aankopen, met de mogelijkheid er nog eens 200 miljoen bij te bestellen.

    8. 11 augustus 2020
      EU-subsidie voor 23 nieuwe onderzoeksprojecten over coronavirus

      De Europese Commissie subsidieert 23 nieuwe onderzoeksprojecten voor een bedrag van 128 miljoen euro via Horizon 2020, het EU-programma voor onderzoek en innovatie. Deze steun wordt betaald uit de beloofde Commissiebijdrage van 1,4 miljard euro voor de Wereldwijde coronarespons die voorzitter Ursula von der Leyen op 4 mei 2020 heeft opgestart. De onderzoekers moeten de industrie helpen met oplossingen te komen om de coronapandemie en de gevolgen ervan te bestrijden. Ze moeten ook medische technologie en digitale tools ontwikkelen, meer inzicht verwerven in de invloed van de pandemie op ons gedrag, de maatschappij en de economie, en leren van grote groepen patiënten in heel Europa (cohortonderzoek). Het onderzoek is een aanvulling op eerdere projecten om diagnosemethoden, behandelingen en vaccins te ontwikkelen. Het is het resultaat van een tweede oproep van de Commissie op 19 mei 2020 om voorstellen in te dienen.

    9. 7 augustus 2020
      EU stuurt extra rescEU-maskers naar Kroatië, Montenegro en Noord-Macedonië

      Er zijn meer partijen FFP2- en FFP3-mondmaskers geschonken aan Kroatië, Montenegro en Noord-Macedonië uit rescEU, de gemeenschappelijke Europese reserve van medische uitrusting die dit jaar is opgezet om landen te helpen die door de coronapandemie zijn getroffen.Intussen gaat de EU door met het aanvullen van de voorraden medische uitrusting.

    Juli 2020

    1. 31 juli 2020
      Aankoop toekomstig coronavirus-vaccin verzekerd voor Europeanen

      De Commissie heeft de besprekingen over een aankoopcontract voor een toekomstig coronavaccin afgerond. Het contract met farmaceut Sanofi-GSK moet de EU-landen de mogelijkheid geven om later, zodra vaststaat dat het coronavaccin van dit bedrijf veilig en doeltreffend is, samen 300 miljoen dosissen van het vaccin te kopen. De Commissie blijft intensief overleg voeren met andere vaccinproducenten.

    2. 29 juli 2020
      Humanitaire luchtbrug EU levert met 45 vluchten ruim 1000 ton medische hulp

      Met een nieuwe vlucht van de humanitaire luchtbrug van de EU wordt 41 ton hulpgoederen naar Zuid-Soedan gebracht. De Commissie heeft nu in totaal al meer dan 1 100 ton medische hulp aan landen in Afrika, Azië en Amerika gecoördineerd en gefinancierd. Onder meer Afghanistan, Burkina Faso, de Centraal-Afrikaanse Republiek, de Democratische Republiek Congo, Iran, Sudan, Zuid-Sudan, Haïti, Somalië, Guinee-Bissau, Irak en Jemen hebben hulp gekregen. Sinds de start van de luchtbrug op 8 mei 2020 zijn met de 45 vluchten ook bijna 1500 medische en humanitaire hulpverleners vervoerd.

    3. 28 juli 2020
      EU neemt optie op remdesivir voor de behandeling van COVID-19

      De Europese Commissie sluit een contract met farmaceut Gilead over de aankoop van Veklury, de handelsnaam van remdesivir. Veklury is het eerste middel dat een Europese vergunning heeft gekregen voor de behandeling van COVID-19. Vanaf begin augustus wordt Veklury, in overleg en met steun van de Commissie, geleverd aan de EU-landen en het Verenigd Koninkrijk om in de onmiddellijke behoefte te voorzien.

    4. 27 juli 2020
      Oproep voor innovatieve partnerschappen voor respons en herstel tussen EU-regio’s

      De Commissie lanceert een oproep om thematische partnerschappen op te zetten. Het gaat om innovatieve interregionale proefprojecten die de respons op en het herstel na de coronaviruspandemie moeten stimuleren. Ze moeten de regio’s helpen om de kansen die de crisis biedt te benutten, veerkracht te ontwikkelen en de groene en digitale transformatie voort te zetten met het oog op het herstel van de meest getroffen sectoren, zoals gezondheid en toerisme.

    5. 24 juli 2020
      De kapitaalmarkten inzetten voor het herstel van Europa

      In het kader van haar herstelstrategie stelt de Commissie een herstelpakket voor de kapitaalmarkten vast. Deze maatregelen moeten het voor kapitaalmarkten gemakkelijker maken om Europese bedrijven te helpen de crisis te boven te komen.  Het pakket moet de regels voor de kapitaalmarkten wijzigen, zodat grotere investeringen in de economie worden gestimuleerd, snelle herkapitalisatie van bedrijven mogelijk wordt en het vermogen van banken om het herstel te financieren, wordt vergroot.

    6. 21 juli 2020
      EU-leiders bereiken akkoord over het herstelplan en het meerjarig financieel kader voor 2021-2027

      Na vier dagen van onderhandelingen bereiken de EU-leiders overeenstemming over het herstelplan voor Europa. Meer dan 50% van de langetermijnbegroting van de EU en Next Generation EU, in totaal zo’n 1800 miljard euro, zal een modern beleid ondersteunen en Europa op weg zetten naar een duurzaam en veerkrachtig herstel.

    7. 20 juli 2020
      Steun voor de meest kwetsbare mensen in zuidelijk Afrika

      De Commissie verleent 64,7 miljoen euro humanitaire hulp voor landen in Zuidelijk Afrika om mensen te helpen het hoofd te bieden aan de coronapandemie, extreme weersomstandigheden zoals aanhoudende droogte in de regio, en andere crises.

    8. 16 juli 2020
      Bescherming van seizoenarbeiders

      De Commissie komt met richtsnoeren voor de bescherming van seizoensarbeiders in de EU in verband met de coronaviruspandemie. Die geven de nationale overheden, arbeidsinspecties en sociale partners een houvast om de rechten, de gezondheid en de veiligheid van seizoenarbeiders te waarborgen en ervoor te zorgen dat seizoensarbeiders hun rechten kennen.

    9. 15 juli 2020
      Commissie versterkt paraatheid voor toekomstige uitbraken

      De Commissie presenteert kortetermijnmaatregelen om de EU-paraatheid voor toekomstige coronagolven te verbeteren. Ze moeten de test- en contacttraceringscapaciteit, het toezicht op de volksgezondheid en de toegang tot persoonlijke beschermingsmiddelen, geneesmiddelen en behandelingen e.d. verbeteren. Daarnaast hebben ze betrekking op de piekcapaciteit van de gezondheidszorg, niet-farmaceutische tegenmaatregelen, steun voor minderheden en kwetsbare personen, en de vermindering van de druk van de seizoensgriep op de gezondheidszorg.

    10. 14 juli 2020
      24 miljoen euro voor coronabestrijding in Oeganda

      In 2020 gaat 24 miljoen euro naar humanitaire hulp voor de meest kwetsbare mensen in Oeganda, vooral vluchtelingen en gemeenschappen die vluchtelingen opvangen. Daarnaast krijgen hulporganisaties in Oeganda 1 miljoen euro van de EU om de coronaparaatheid en -bestrijding te verbeteren op basis van het nationale responsplan.

    11. 7 juli 2020
      Commissie komt met nieuwe buitengewone steunmaatregelen voor wijnsector

      De Commissie heeft extra maatregelen genomen ter ondersteuning van de wijnsector, die extra zwaar getroffen is door de coronacrisis. Het gaat onder meer om een tijdelijke toestemming voor het zelf organiseren van marktmaatregelen door marktdeelnemers, een verhoging van de EU-bijdrage voor nationale steunprogramma’s voor de wijnsector en de invoering van voorschotten voor crisisdistillatie en -opslag.

    12. 6 juli 2020
      CureVac krijgt met steun van Commissie EIB-lening van 75 miljoen euro voor vaccinontwikkeling en uitbreiding productiecapaciteit

      CureVac, een biofarmaceut die een nieuw soort geneesmiddelen ontwikkelt en klinisch test, heeft een lening van 75 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) gekregen voor de ontwikkeling van vaccins tegen infectieziekten, waaronder het kandidaatvaccin CVnCoV, dat mogelijk SARS-CoV-2-infecties voorkomt.

    13. 2 juli 2020
      Nieuw steunpakket voor Noord-Afrika ondersteunt kwetsbare groepen en helpt bij de aanpak van de coronapandemie

      In het kader van de wereldwijde EU-respons op de coronapandemie heeft de EU, via haar noodtrustfonds voor Afrika (EUTF), een nieuw steunpakket goedgekeurd om migranten te beschermen, lokale gemeenschappen te stabiliseren en het coronavirus in Noord-Afrika te bestrijden. Het gaat om 80 miljoen euro aan nieuwe middelen en 30 miljoen euro aan niet-bestede middelen van het EUTF.

    Juni 2020

    1. 29 juni 2020
      Uitbreiding van de tijdelijke kaderregeling om micro- en kleine ondernemingen en start-ups verder te ondersteunen en particuliere investeringen aan te moedigen

      De Commissie heeft de tijdelijke regeling voor staatssteun van 19 maart 2020 voor de derde keer gewijzigd: het toepassingsgebied is uitgebreid zodatmeer steun mogelijk is voor microbedrijven, kleine ondernemingen en start-ups. De centrale doelstelling van de tijdelijke kaderregeling is gericht steun verlenen aan bedrijven die levensvatbaar waren voordat zij door de uitbraak van het coronavirus in financiële problemen terechtkwamen.

    2. 27 juni 2020
      Wereldwijde coronarespons: EIB en Commissie zeggen 4,9 miljard euro extra toe

      De op 27 juni door de Commissie en Global Citizen georganiseerde donorconferentie heeft 6,15 miljard euro extra opgeleverd. Dit geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van coronavaccins, -tests en -behandelingen en voor gelijke toegang hiertoe. Dit bedrag omvat een toezegging van 4,9 miljard euro door de Europese Investeringsbank, in partnerschap met de Europese Commissie, en van 485 miljoen euro door de EU-lidstaten afzonderlijk. Door dit evenement zijn de toezeggingen in het kader van de donormarathon Wereldwijde coronarespons gestegen tot 15,9 miljard euro.

    3. 24 juni 2020
      Meer steun voor getroffen boeren

      De Raad neemt een verordening aan waardoor de EU-landen boeren en kleine en middelgrote bedrijven die landbouwproducten verwerken, afzetten of ontwikkelen, bij wijze van uitzondering steun kunnen geven. Boeren krijgen maximaal 7 000 euro, kleine en middelgrote bedrijven ten hoogste 50 000 euro. De regeling geldt ook voor katoen, maar niet voor visserijproducten. Hiervoor worden middelen van bestaande programma’s voor plattelandsontwikkeling gebruikt. De bedoeling is dat boeren en kleinere en middelgrote bedrijven die door de sluiting van winkels, markten en restaurants, in geldnood zitten, weer ademruimte krijgen.

    4. 24 juni 2020
      Raad akkoord met uitstel van bepaalde belastingregels

      De Raad neemt een wijziging van de richtlijn administratieve samenwerking op het gebied van de belastingen aan. De EU-lidstaten kunnen daardoor maximaal zes maanden uitstel verlenen voor het indienen en uitwisselen van informatie over financiële rekeningen waarvan de begunstigden in een ander EU-land belastingplichtig zijn, en over regelingen voor grensoverschrijdende fiscale planning.

    5. 24 juni 2020
      Tweede vlucht humanitaire luchtbrug naar Soedan

      In het kader van de humanitaire luchtbrug vertrekt de tweede vlucht met humanitaire hulpverleners en essentiële voorzieningen naar Soedan om mensen in nood te bereiken en de bestrijding van het coronavirus te ondersteunen. Deze volledig door de EU gefinancierde operatie is mogelijk dankzij een gecoördineerde aanpak van Team Europe, een samenwerkingsverband van de Europese Unie, Zweden, Frankrijk en het netwerk voor humanitaire logistiek.

    6. 18 juni 2020
      Sociaal-economische hulp voor Centraal-Afrikaanse Republiek en Hoorn van Afrika vanwege de pandemie

      Ook in Afrika levert de Europese Commissie strijd tegen de coronacrisis. Zo krijgt de overheid van de Centraal-Afrikaanse Republiek 54 miljoen euro om de hogere uitgaven als gevolg van de strijd tegen het virus te helpen financieren. De dag ervoor had de Commissie al 60 miljoen euro aan hulp beloofd om de gezondheid en de sociaaleconomische impact van de pandemie in de Hoorn van Afrika aan te pakken. De steun is bestemd voor de Intergouvernementele Ontwikkelingsautoriteit, die met de coördinatie van de strijd tegen de coronapandemie in de Hoorn van Afrika is belast.

      • 18 juni 2020
        EU-financiering voor het vervoer van medische goederen, medische teams en patiënten

        EU-landen kunnen nu via het instrument voor noodhulp extra financiering aanvragen voor het vervoer van essentiële goederen, medische teams en coronapatiënten. Dit komt bovenop de steun die reeds beschikbaar is via het EU-mechanisme voor civiele bescherming en de eerder via rescEU geleverde beschermingsmiddelen. Op 18 juni zijn bij wijze van proef zeven ton persoonlijke beschermingsmiddelen aan Bulgarije geleverd, waaronder meer dan een half miljoen mondmaskers. Bulgarije betaalde de maskers, het vervoer kwam voor rekening van de EU.

        • 16 juni 2020
          Commissie presenteert EU-vaccinstrategie

          De Commissie presenteert een Europese strategie om sneller coronavaccins te kunnen ontwikkelen, produceren en toepassen. Een doeltreffend en veilig vaccin tegen het virus is de beste manier om definitief af te rekenen met de pandemie. Met deze strategie zal de Commissie inspanningen ondersteunen om de ontwikkeling en beschikbaarheid van veilige en doeltreffende vaccins versneld, in 12 tot 18 maanden, zoniet eerder, rond te krijgen.

        • 15 juni 2020
          “Re-open EU”: alles wat u moet weten over reizen en toerisme in Europa, nu de grenzen weer open gaan

          De Commissie lanceert Re-open EU, een webplatform met essentiële informatie om weer veilig door Europa te kunnen reizen. Wie een reis, zomervakantie of citytrip plant, vindt op het platform actuele informatie over de grenzen, vervoermiddelen, reisbeperkingen, regels over afstand houden en mondkapjes, en andere praktische zaken.

        • 11 juni 2020
          100 miljoen euro steun van de Europese Investeringsbank aan BioNTech voor coronavaccin

          De Europese Investeringsbank (EIB) en het immunotherapiebedrijf BioNTech SE sluiten een overeenkomst voor 100 miljoen euro financiering voor de ontwikkeling van BNT162, dat zou moeten leiden tot een vaccin tegen COVID-19. BioNTech is het eerste Europese bedrijf dat al begonnen is met klinische testen: in april in Duitsland en begin mei in de VS. De EIB-steun komt uit het budget van het Horizon 2020-programma InnovFin en het Europees Fonds voor strategische investeringen.

        • 11 juni 2020
          Commissie adviseert Schengenlanden om inreisbeperkingen na 30 juni in onderling overleg af te bouwen

          De Commissie adviseert de Schengenlanden en de geassocieerde Schengenlanden om de binnengrenzen op 15 juni weer te openen en de beperking op niet-essentiële reizen naar de EU te verlengen tot 30 juni. Ze heeft ook een aanpak voorgesteld om die beperking daarna geleidelijk af te bouwen.

        • 10 juni 2020
          EU voert strijd tegen desinformatie op

          De coronapandemie gaat gepaard met een vloedgolf aan onjuiste of misleidende informatie. Ook van buiten de EU worden pogingen ondernomen om de burgers en het debat in Europa te beïnvloeden. In een gezamenlijke mededeling hebben de Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de EU nu concreet aangegeven wat er hier op korte termijn tegen kan worden gedaan.

        • 10 juni 2020
          55 miljoen euro voor Syrische vluchtelingen en lokale gemeenschappen in Jordanië en Libanon

          De EU strijdt ook buiten Europa tegen het coronavirus. Daarom heeft het EU-trustfonds voor Syrië 55 miljoen euro extra beschikbaar gesteld voor vluchtelingen uit Syrië en kwetsbare personen in Jordanië en Libanon om de pandemie te bestrijden. Het geld wordt gebruikt voor essentiële zaken zoals gezondheidszorg, water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. Hiermee komt de totale steun uit het EU-trustfonds sinds 2015 op meer dan 2,2 miljard euro, meer dan twee keer zo veel als oorspronkelijk gepland.

        • 8 juni 2020
          EU verleent 314 miljoen euro aan innovatieve ondernemingen om het virus te bestrijden en het herstel te bevorderen

          Via het Accelator-proefproject van de Europese Innovatieraad heeft de Commissie aan 35 bedrijven bijna 166 miljoen euro steun toegezegd om de coronapandemie te bestrijden. Daarnaast zal ruim 148 miljoen euro aan nog eens 36 ondernemingen worden verleend om bij te dragen tot het herstelplan voor Europa. Dat brengt de totale investeringen uit Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de EU, in deze ronde op 314 miljoen euro.

        • 7 juni 2020
          Humanitaire luchtbrug EU naar Democratische Republiek Congo

          In het kader van de humanitaire luchtbrug van de EU worden met drie vluchten hulpverleners en essentiële hulpmiddelen voor coronabestrijding naar de Democratische Republiek Congo gebracht. Sinds haar oprichting begin mei heeft de luchtbrug nog vier andere humanitaire vluchten georganiseerd: drie naar de Centraal-Afrikaanse Republiek en één naar São Tomé en Príncipe. Meer vluchten naar Afrika, maar ook naar andere regio’s met dringende humanitaire behoeften zullen volgen.

        • 4 juni 2020
          Europese Commissie zegt 300 miljoen euro toe aan Gavi

          Op de wereldvaccinatietop maakte de Commissie bekend dat zij de vaccin-alliantie Gavi 300 miljoen euro aan steun gaat geven voor de periode 2021-2025. Daarmee kunnen 300 miljoen kinderen in de hele wereld worden ingeënt en kunnen vaccinvoorraden worden aangelegd die nodig zijn bij uitbraken van besmettelijke ziekten.

        • 3 juni 2020
          De Commissie trekt 11,5 miljard euro uit voor crisisherstel in 2020

          De Commissie heeft voorgesteld de begroting voor 2020 te wijzigen zodat zij dit jaar al 11,5 miljard euro aan het herstel van de coronacrisis kan besteden. Het duurt nog wel even voordat er een nieuw eigenmiddelenbesluit ligt. Om toch dit jaar al met de dringend noodzakelijke steun voor werknemers, bedrijven en EU-lidstaten over de brug te kunnen komen, heeft de Commissie voorgesteld de huidige langetermijnbegroting 2014-2020 bij te stellen. Het extra bedrag is bestemd voor React-EU, het instrument voor solvabiliteitssteun en het Europees Fonds voor duurzame ontwikkeling (EFDO).

        Mei 2020

        1. 28 mei 2020
          Wereldwijde coronarespons: begin van een nieuwe campagne met steun van Global Citizen

          De donormarathon die op 4 mei van start is gegaan, zal nu een nieuwe campagne starten met de internationale belangenorganisatie Global Citizen, "Global Goal: Unite For Our Future”, die zal uitmonden in een wereldwijde donorconferentie op 27 juni. Samen met Global Citizen zal de Commissie proberen nog meer geld in te zamelen om de huidige pandemie te overwinnen en een volgende te voorkomen.

        2. 27 mei 2020
          Commissie presenteert herstelplan voor Europa

          De Commissie streeft naar een duurzaam, evenwichtig, inclusief en eerlijk herstel in alle EU-landen. Daarom heeft zij een nieuw herstelinstrument, NextGenerationEU, voorgesteld, dat gebaseerd is op een solide, moderne en vernieuwde EU-begroting voor de lange termijn. De Commissie heeft ook haar aangepaste werkprogramma voor 2020 bekendgemaakt. Daarin ligt de nadruk op het herstel en de veerkracht van de EU.

        3. 26 mei 2020
          De Raad stelt tijdelijke regels vast om de termijn voor algemene vergaderingen van “Europese vennootschappen” (SE’s) en “Europese coöperatieve vennootschapen” (SCE’s) te verlengen.

          Nauwelijks vier weken nadat de Europese Commissie een tijdelijke afwijking van de regels voor Europese vennootschappen (SE’s) en Europese Coöperatieve Vennootschappen (SCE’s) had voorgesteld, heeft de Raad dit voorstel goedgekeurd. Het Europees Parlement heeft had er al op 14 mei mee ingestemd. SE’s en SCE’s mogen nu hun algemene vergaderingen uitzonderlijk tot twaalf in plaats van zes maanden na het einde van het boekjaar houden.

        4. 20 mei 2020
          EU maakt 50 miljoen euro extra vrij voor humanitaire hulp

          De Europese Commissie kondigde vandaag aan 50 miljoen euro extra vrij te maken voor de toenemende vraag naar humanitaire hulp wereldwijd als gevolg van de coronapandemie. Het geld gaat naar de kwetsbare bevolking van landen en gebieden met grote humanitaire problemen zoals de Sahel, de regio rond het Tsjaadmeer, de Centraal-Afrikaanse Republiek, het gebied van de Grote Meren in Afrika, Syrië, Jemen, Palestina en Venezuela, en naar de Rohingya.

        5. 20 mei 2020
          Onderzoek met EU-subsidie brengt snelle test op de markt

          Een van de 18 projecten die onlangs 48,2 miljoen euro aan steun van Horizon 2020 hebben gekregen voor de ontwikkeling van diagnoses, behandelingen, vaccins en paraatheidsmaatregelen, levert nu al positieve resultaten op. De onderzoekers achter het HG nCoV19 testproject hebben goedkeuring gekregen om een nieuwe vorm van diagnose op de markt te brengen waarmee zorgverleners mensen snel op het coronavirus kunnen testen. Overheids- en particuliere partners uit Ierland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en China hebben bij dit project een nieuw draagbaar systeem ontwikkeld dat binnen 30 minuten uitsluitsel geeft over een eventuele virusinfectie.

        6. 19 mei 2020
          Een stimulans voor dringend noodzakelijk onderzoek en innovatie

          De Commissie heeft nog eens 122 miljoen euro uit het Horizon 2020-programma beschikbaar gesteld voor dringend onderzoek naar het coronavirus. Nog tot 11 juni kunnen onderzoekers voorstellen indienen. De financiering daarvan maakt deel uit van de 1,4 miljard euro die de Europese Commissie heeft toegezegd aan de “Wereldwijde coronarespons”, de fondsenwerving die op initiatief van Ursula von der Leyen op 4 mei 2020 van start ging.

        7. 14 mei 2020
          EU steunt Hoorn van Afrika

          De EU geeft 105,5 miljoen euro extra steun aan landen in de Hoorn van Afrika vanwege de door de coronapandemie verslechterende humanitaire situatie in de regio, waar velen nog steeds te kampen hebben met gewapende conflicten, ontheemding en terugkerende droogte en overstromingen.

        8. 13 mei 2020
          Richtsnoeren voor de heropening van de grenzen en het herstel van het Europees toerisme in 2020 en daarna

          De Commissie heeft een reeks richtsnoeren en aanbevelingen gepresenteerd die de EU-landen moeten helpen de reisbeperkingen geleidelijk op te heffen en de toeristische sector weer op te starten na maanden van isolement. Zodra de gezondheidssituatie dat toelaat, moeten de Europese burgers kunnen bijpraten met familie en vrienden, in hun eigen EU-land of in het buitenland, waarbij alle nodige veiligheids- en voorzorgsmaatregelen worden genomen. Het pakket helpt ook de toeristische sector in de EU door aan te dringen op steun voor de getroffen bedrijven en te zorgen dat Europa de favoriete bestemming voor toeristen blijft.

        9. 12 mei 2020
          117 miljoen euro toegekend voor behandelingen en diagnostiek via het initiatief innovatieve geneesmiddelen

          Acht grootschalige onderzoeksprojecten, gericht op de ontwikkeling van behandelingen en diagnostiek voor het coronavirus, zijn geselecteerd in het kader van de versnelde oproep tot het indienen van voorstellen die in maart werd gelanceerd door het initiatief voor innovatieve geneesmiddelen, een publiek-privaat partnerschap.

        10. 8 mei 2020
          EU stelt humanitaire luchtbrug in

          De Europese Commissie heeft een humanitaire luchtbrug van de EU opgezet voor het vervoer van hulpverleners en noodvoorraden voor coronavirusbestrijding naar een aantal van de meest kritieke gebieden in de wereld.

        11. 8 mei 2020
          Commissie levert eerste partij van in totaal 10 miljoen mondmaskers voor EU-gezondheidswerkers

          De 1,5 miljoen mondmaskers zijn geleverd aan 17 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk voor de bescherming van gezondheidswerkers. Het is de eerste partij van de in totaal 10 miljoen maskers die via het instrument voor noodhulp ten behoeve van de EU-landen zijn aangekocht om de directe gevolgen van de pandemie te beperken en te anticiperen op de exit- en herstelstrategie.

        12. 8 mei 2020
          Commissie verzoekt EU-lidstaten verbod op niet-essentiële reizen naar de EU te verlengen tot 15 juni

          De Commissie heeft de Schengenlanden en de geassocieerde Schengenlanden verzocht om de tijdelijke beperking op niet-essentiële reizen naar de EU met 30 dagen te verlengen tot 15 juni. De reisbeperkingen moeten gefaseerd worden ingetrokken: zoals aangegeven in het gemeenschappelijke Europees stappenplan voor de opheffing van reisbeperkingen moeten eerst de controles aan de binnengrenzen geleidelijk en op gecoördineerde wijze worden opgeheven. Pas daarna komen de buitengrenzen aan de beurt.

        13. 4 mei 2020
          Wereldwijde coronarespons: €7,4 miljard opgehaald voor universele toegang tot vaccins

          De Europese Commissie heeft 7,4 miljard euro opgehaald (8 miljard dollar) aan toezeggingen van donors uit de hele wereld, tijdens de donorconferentie voor de wereldwijde coronarespons. Dit bedrag omvat ook 1,4 miljard euro van de Europese Commissie zelf. Daarmee is het initiële streefcijfer van 7,5 miljard euro bijna gehaald en maken we een goede start met de wereldwijde donormarathon, die op 4 mei is begonnen. Het doel is om veel geld op te halen zodat er gezamenlijk testen, behandelingen en vaccins voor het coronavirus kunnen worden ontwikkeld en wereldwijd kunnen worden ingezet.

        14. 2 mei 2020
          rescEU levert maskers aan Spanje, Italië en Kroatië

          Na een eerdere levering aan Italië krijgen Spanje, Italië en Kroatië nieuwe partijen FFP2-beschermingsmaskers uit de rescEU-reserve, de eerste gemeenschappelijke Europese medische voorraad ooit, die vorige maand is opgezet om landen te helpen in hun strijd tegen het coronavirus.

        April 2020

        1. 30 april 2020
          Steunmaatregelen

          In april heeft de Commissie ingestemd met 127 staatssteunmaatregelen om bedrijven te steunen en banen te redden tijdens coronavirus. Ze blijft nauw samenwerken met de EU-landen om ervoor te zorgen dat de economie zich na de crisis krachtig kan herstellen.

        2. 29 april 2020
          Westelijke Balkan: meer steun EU voor bestrijding coronacrisis

          De Europese Commissie kondigt aan dat de EU samen met de Europese Investeringsbank meer dan 3,3 miljard euro zal vrijmaken voor de bevolking van de Westelijke Balkan. Het steunpakket is bestemd voor dringende gezondheids- en humanitaire behoeften als gevolg van de coronapandemie, en voor sociaal en economisch herstel.

        3. 28 april 2020
          Bankenpakket: makkelijker lenen voor huishoudens en bedrijven

          De Commissie heeft een bankenpakket aangenomen dat het huishoudens en bedrijven in de hele EU makkelijker maakt om geld te lenen bij de bank. Zo wordt de economie ondersteund en de economische impact van het coronavirus beperkt.

        4. 24 april 2020
          Wereldwijde coronarespons: EU geeft startschot voor fondsenwerving

          De EU bundelt vanaf 4 mei 2020 de krachten met mondiale partners om een fondsenwerving, de Wereldwijde coronarespons, op gang te brengen. De WHO en de mondiale gezondheidsorganisaties dringen samen aan op een snelle en gelijke toegang tot veilige, hoogwaardige, doeltreffende en betaalbare tests, behandelingsmethoden en vaccins in de strijd tegen het coronavirus.

          •   Videoboodschap over de Wereldwijde coronarespons door Commissievoorzitter Von der Leyen

        5. 23 april 2020
          Verordening medische hulpmiddelen

          De Commissie verheugt zich erover dat het Europees Parlement en de Raad het voorstel over de datum van toepassing van de Verordening betreffende medische hulpmiddelen hebben overgenomen. Deze wijziging houdt rekening met de behoefte aan een grotere beschikbaarheid van essentiële medische hulpmiddelen in de hele EU. Daarnaast blijft de gezondheid en veiligheid van patiënten gewaarborgd totdat de nieuwe wetgeving van toepassing wordt.

        6. 22 april 2020
          Macrofinancieel bijstandspakket voor tien buurlanden van de EU

          De Commissie stelt een pakket van macrofinanciële bijstand aan tien uitbreidings- en nabuurschapspartners ter waarde van 3 miljard euro voor om hen te helpen de economische gevolgen van de coronapandemie te beperken. De voorgestelde steun komt bovenop die van de Team Europe-strategie, de gerichte hulp van de EU voor de partnerlanden bij het aanpakken van de coronapandemie.

        7. 22 april 2020
          Uitzonderlijke maatregelen voor de agrovoedingssector

          Er zijn aanvullende uitzonderlijke maatregelen voorgesteld om de meest getroffen landbouw- en voedselmarkten verder te ondersteunen.  Het gaat daarbij onder meer om steun voor particuliere opslag in de zuivel- en de vleessector, het toestaan van op zelforganisatie gebaseerde marktmaatregelen in zwaar getroffen sectoren en de flexibele uitvoering van marktondersteuningsprogramma’s voor groenten en fruit, wijn en andere producten.

        8. 21 april 2020
          EU coördineert en financiert hulp aan Italië, Kroatië en buurlanden

          Italië, Kroatië en enkele buurlanden hebben een beroep gedaan op het EU-mechanisme voor civiele bescherming. In de strijd tegen de coronapandemie coördineert en cofinanciert de EU nu de levering van hulpgoederen binnen de EU en in buurlanden.

        9. 20 april 2020
          Commissie lanceert dataplatform voor onderzoeksgegevens

          De Europese Commissie lanceert met verschillende partners het COVID-19 Data Portal, een Europees onlineplatform waarmee snel onderzoeksgegevens kunnen worden uitgewisseld. Het platform, onderdeel van het ERAvsCorona-actieplan, is mijlpaal alweer een in de inspanningen van de EU om onderzoekers in Europa en in de rest van de wereld te helpen bij de bestrijding van de coronapandemie.

        10. 17 april 2020
          Meer dan 500.000 EU-burgers weer huis dankzij unieke EU-repatriëringsoperatie

          Het is de EU gelukt om al meer dan een half miljoen burgers die door coronabeperkingen niet naar huis konden terugkeren, te repatriëren. Na het begin van de uitbraak hebben zich ongeveer 600.000 buiten de EU gestrande EU-burgers gemeld. De meeste daarvan zaten in Azië, het Stille Oceaangebied en Noord- en Zuid-Amerika.

        11. 16 april 2020
          Richtsnoeren voor volledige gegevensbescherming door corona-apps

          De Commissie publiceert privacyrichtsnoeren voor de ontwikkeling van apps die moeten helpen bij de strijd tegen het coronavirus. Dergelijke apps moeten de persoonsgegevens van de gebruiker voldoende beschermen en mogen niet te ingrijpend zijn. De richtsnoeren maken deel uit van een EU-toolbox voor traceerapps.

        12. 16 april 2020
          Extra maatregelen voor de agrovoedingssector

          Er zijn twee nieuwe maatregelen goedgekeurd om de agrovoedingssector nog meer te steunen. Ze moeten boeren meer cash flow geven en de administratieve rompslomp voor de boeren en de nationale en regionale autoriteiten in deze moeilijke tijden verminderen.

        13. 15 april 2020
          Europees stappenplan voor een gezamenlijke opheffing van de inperkingsmaatregelen

          De Commissie presenteert samen met de voorzitter van de Europese Raad een Europees stappenplan voor de geleidelijke opheffing van de inperkingsmaatregelen. Het bevat concrete aanbevelingen waarmee de EU-lidstaten bij het afbouwen van de coronamaatregelen rekening moeten houden.

        14. 15 april 2020
          Veiligere en betrouwbaardere testmethodes

          De Commissie publiceert richtsnoeren voor het testen op het coronavirus. Ze moeten de EU-lidstaten helpen hun testcapaciteit doeltreffend te gebruiken in de verschillende stadia van de pandemie, bijvoorbeeld bij de afbouw van de inperkingsmaatregelen.

        15. 14 april 2020
          EU stut gezondheidszorg met 2,7 miljard euro

          Op 2 april stelde de Europese Commissie voor om het EU-instrument voor noodhulp te activeren zodat de EU de zorgsector in de EU-landen rechtstreeks kan steunen in de strijd tegen de pandemie. Op 14 april is de Raad daarmee akkoord gegaan, zodat hiervoor onmiddellijk 2,7 miljard euro vrijkomt.

        16. 8 april 2020
          Commissie vraagt EU-landen verbod op niet-essentiële reizen naar de EU tot 15 mei te verlengen

          De Commissie pleit ervoor om samen te beslissen over een verlenging van het verbod op niet-essentiële reizen naar de EU. Zo'n verbod is immers alleen doeltreffend als het voor alle EU-landen en Schengenlanden gelijk is.

        17. 8 april 2020
          Ondersteuning van exitstrategieën met mobiele apps

          De Commissie doet aanbevelingen voor een gemeenschappelijke EU-benadering van mobiele apps in de strijd tegen de pandemie. Daarin staan de belangrijkste uitgangspunten voor het gebruik van zulke apps, de beveiliging van de verzamelde gegevens en de bescherming van EU-grondrechten zoals privacy en gegevensbescherming.

        18. 8 april 2020
          Commissie vraagt EU-landen aanbod en beschikbaarheid van geneesmiddelen te optimaliseren

          De Commissie dringt via richtsnoeren aan op een rationele aanpak bij de levering, distributie en het gebruik van essentiële geneesmiddelen voor de behandeling van coronapatiënten, en voor geneesmiddelen die door de pandemie schaars kunnen worden. De voorstellen moeten tot een beter gecoördineerde aanpak in de hele EU leiden, waarbij de bescherming van de volksgezondheid samengaat met een goed functionerende interne markt.

        19. 8 april 2020
          EU-respons voor de wereldwijde bestrijding van de pandemie

          De Europese Commissie en de hoge vertegenwoordiger van de EU plannen een robuuste en doelgerichte EU-respons om partnerlanden te helpen de coronapandemie aan te pakken. De EU zal partnerlanden financieel steunen met meer dan 15,6 miljard euro uit het huidige budget voor extern optreden.

        20. 7 april 2020
          Medische teams van de EU aan de slag in Italië

          Via het EU-mechanisme voor civiele bescherming wordt een team van Europese artsen en verpleegkundigen uit Roemenië en Noorwegen naar Milaan en Bergamo gestuurd om de Italiaanse zorgverleners te helpen het coronavirus te bestrijden. Daarnaast schenkt Oostenrijk via het mechanisme meer dan 3 000 liter ontsmettingsmiddelen.

        21. 6 april 2020
          Geld voor 100.000 kleine en middelgrote bedrijven

          De Europese Commissie maakt 1 miljard euro vrij uit het Europees Fonds voor strategische investeringen (EFSI). Dit bedrag dient als garantie voor het Europees Investeringsfonds (EIF). Dit zal het EIF in staat stellen speciale garanties te verstrekken om banken en andere kredietverleners aan te moedigen liquiditeit te verschaffen aan ten minste 100 000 Europese kleine en middelgrote bedrijven en kleine midcap-ondernemingen die worden getroffen door de coronapandemie, voor een geraamde financiering van 8 miljard euro.

        22. 3 april 2020
          Vrijstelling van douanerechten en btw op de invoer van medische hulpmiddelen

          De Commissie stemt in met verzoeken van de EU-landen en het VK om tijdelijk af te zien van douanerechten en btw op de invoer van medische hulpmiddelen en beschermingsmiddelen uit derde landen als bijdrage aan de strijd tegen het coronavirus. Dit maakt het financieel gemakkelijker om aan de medische uitrusting te komen die artsen, verpleegkundigen en patiënten zo hard nodig hebben.

        23. 3 april 2020
          De behandeling van patiënten en de inzet van medisch personeel over de grens wordt makkelijker

          Om de internationale samenwerking in de gezondheidszorg heen te verbeteren stelt de Commissie praktische richtsnoeren voor de EU-landen op. De druk op overbelaste ziekenhuizen kan nu worden verlicht omdat het makkelijker wordt patiënten naar buitenlandse ziekenhuizen over te brengen of medische personeel over de grens in te zetten.

        24. 2 april 2020
          Alle middelen worden gebruikt om levens en inkomens te redden

          De Commissie breidt haar aanpak verder uit en stelt voor een solidariteitsinstrument van 100 miljard euro op te zetten. Dit instrument, SURE, moet ertoe bijdragen dat werknemers hun inkomen behouden en dat bedrijven het hoofd boven water houden. Ook stelt zij voor om alle beschikbare structuurfondsen in te zetten voor de respons op het coronavirus. De Raad heeft dit voorstel op 19 mei aangenomen. Het instrument wordt beschikbaar zodra alle EU-landen hun leninggaranties hebben verstrekt. 

          De regels ter bescherming van de meest behoeftigen in de EU en ter ondersteuning van vissers in de EU als onderdeel van dit instrument zijn op 24 april in werking getreden.

        25. 1 april 2020
          Wetenschappers van de EU ontwikkelen nieuw controlemateriaal voor coronatests

          Wetenschappers van de Europese Commissie hebben een nieuw controlemateriaal ontwikkeld waarmee laboratoria in de hele EU kunnen nagaan of hun coronatests betrouwbaar zijn.

        maart 2020

        1. 31 maart 2020
          Steun in de rug voor landen die Syrische vluchtelingen opvangen

          Na de uitbraak van de coronapandemie voert de EU haar steun voor vluchtelingen uit Syrië en voor kwetsbare personen in Irak, Jordanië en Libanon op met een nieuw maatregelenpakket van bijna 240 miljoen euro. De totale steun die via het Regionaal Trustfonds van de EU in respons op de Syrische crisis wordt verleend, komt daarmee uit op meer dan 2 miljard euro.

        2. 30 maart 2020
          Solidariteit van de EU met de Westelijke Balkan en het Oostelijk Nabuurschap

          Een bedrag van 140 miljoen euro wordt herbestemd voor de meest dringende behoeften in de landen van het Oostelijk Nabuurschap en nog eens maximaal 700 miljoen euro voor de opvang van de sociaaleconomische gevolgen van de coronacrisis. Ook zegt de Commissie een bedrag van 38 miljoen euro aan directe steun voor de Westelijke Balkan toe voor de aanpak van de noodsituatie in de gezondheidszorg. Een bedrag van 374 miljoen euro wordt herbestemd voor economisch herstel.

        3. 30 maart 2020
          Herstel van het vrij verkeer van essentiële werknemers

          De Commissie vaardigt nieuwe richtsnoeren uit om ervoor te zorgen dat grenswerkers, en vooral wie onmisbaar is voor de bestrijding van de coronapandemie, naar hun werk kunnen. Samen met de richtsnoeren voor het tijdelijke verbod op niet-essentiële reizen naar de EU spelen die in op de problemen van burgers en bedrijven die hinder ondervinden van de coronamaatregelen.

        4. 27 maart 2020
          Verhoging van het budget voor repatriëringsvluchten en rescEU-reserves

          Een bedrag van 75 miljoen euro uit de EU-begroting wordt gereserveerd voor repatriëring van EU-burgers door de EU-lidstaten en de aankoop van medische hulpmiddelen via rescEU. Dankzij die repatriëringsvluchten in het kader van het EU-mechanisme voor civiele bescherming zijn al ruim 10.000 mensen naar huis gebracht.

        5. 26 maart 2020
          Vervoer van essentiële goederen door de lucht op gang gehouden

          De Commissie roept de EU-landen op om het luchtvrachtvervoer tijdens de coronacrisis te ondersteunen. De EU-landen moeten operationele en organisatorische maatregelen treffen om het vervoer van essentiële goederen, zoals medische benodigdheden, en essentieel personeel op gang te houden.

        6. 26 maart 2020
          Belofte tot internationale samenwerking

          Commissievoorzitter Von der Leyen en de voorzitter van de Europese Raad Michel beloven tijdens de buitengewone videoconferentie van de G20-leiders dat de EU bij de aanpak van de pandemie internationaal zal samenwerken en dat zij kwetsbare landen en volkeren over de hele wereld zal helpen.

        7. 25 maart 2020
          Cruciale Europese bedrijven en technologie beschermen

          De Commissie vaardigt richtsnoeren uit voor een krachtige EU-brede aanpak bij de screening van buitenlandse investeringen nu de economie door de volksgezondheidscrisis zo kwetsbaar is. Dit moet EU-bedrijven en kritieke technologie op gebieden als gezondheidszorg, medisch onderzoek, biotechnologie en dergelijke beschermen, zonder de algemene openheid van de EU voor buitenlandse investeringen te ondergraven.

        8. 23 maart 2020
          "Green lanes" houden het vrachtverkeer in de EU op gang

          Er verschijnen nieuwe adviezen over de toepassing van de richtsnoeren voor grensbeheer. Ze moeten het goederenvervoer door de hele EU tijdens deze pandemie op gang houden. De Commissie vraagt de EU-landen alle binnengrensovergangen op het trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) als "green lane” of groene doorgang aan te wijzen. Dit geldt voor alle vrachtvoertuigen, wat ze ook vervoeren.

        9. 20 maart 2020
          Activering van de algemene ontsnappingsclausule van het begrotingskader

          De Commissie stelt voor de algemene ontsnappingsclausule van het stabiliteits- en groeipact te activeren. Zodra de Raad ermee instemt, kunnen de EU-landen adequaat op de crisis reageren doordat zij zich tijdelijk niet aan de normale verplichtingen van het Europese begrotingskader hoeven te houden.

        10. 20 maart 2020
          Europese normen voor medische uitrusting gratis beschikbaar

          Het Europees Comité voor Normalisatie en het Europees Comité voor Elektrotechnische Normalisatie stellen gratis een aantal Europese normen voor medische hulpmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen ter beschikking. Dit helpt bedrijven uit de EU en daarbuiten om snel veilige producten te gaan produceren en op de interne te markt brengen.

        11. 19 maart 2020
          Eerste rescEU-voorraad van medische hulpmiddelen

          De Commissie besluit een strategische rescEU-reserve aan te leggen van medische hulpmiddelen zoals beademingsapparatuur en beschermingsmaskers om EU-landen te helpen bij de bestrijding van de COVID-19-pandemie.

        12. 19 maart 2020
          Tijdelijke kaderregeling voor ondersteuning van de economie

          De Commissie komt met een tijdelijke kaderregeling zodat de EU-lidstaten de door de staatssteunregels geboden flexibiliteit volledig kunnen benutten om de economie te ondersteunen in de context van de uitbraak van COVID-19.

          Al snel keurt de Commissie op basis daarvan diverse regelingen goed. Daarmee zijn honderden miljarden euro's aan steun gemoeid die de economieën van de EU-lidstaten moeten helpen de coronacrisis te doorstaan. Eind maart zijn zo al 18 besluiten genomen waarbij in totaal 27 nationale steunregelingen zijn goedgekeurd.

        13. 18 maart 2020
          Bescherming van de passagiersrechten

          De Commissie heeft richtsnoeren gepubliceerd die ervoor moeten zorgen dat de rechten van passagiers in de hele EU uniform worden toegepast, nu de reissector massaal met annuleringen en vertragingen heeft te kampen.

        14. 17 maart 2020
          Commissie richt wetenschappelijk adviespanel op

          Er wordt een adviespanel voor COVID-19, bestaande uit epidemiologen en virologen uit verschillende EU-landen, opgezet om richtsnoeren op te stellen voor wetenschappelijk gefundeerde en gecoördineerde risicobeheersmaatregelen.

        15. 16 maart 2020
          Bescherming van de gezondheid zonder gebrek aan goederen en essentiële diensten

          De Commissie publiceert richtsnoeren voor de EU-landen over gezondheidsgerelateerde grensmaatregelen. Die moeten de gezondheid van de burgers beschermen, de juiste behandeling bieden aan wie toch moet reizen, en essentiële goederen en diensten beschikbaar houden.

        16. 16 maart 2020
          EU investeert in innovatieve vaccinontwikkelaar CureVac

          De Commissie zegt CureVac, een uiterst innovatieve vaccinontwikkelaar in het Duitse Tübingen, tot 80 miljoen euro aan steun toe voor de ontwikkeling en productie van een coronavaccin.

        17. 15 maart 2020
          Aanvoer van persoonlijke beschermingsmiddelen in de EU

          De Commissie neemt maatregelen om ervoor te zorgen dat er ook in de toekomst nog voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen zijn. Ze mogen alleen nog worden uitgevoerd naar landen buiten de Europese Unie met toestemming van de EU-landen.

        18. 13 maart 2020
          Gecoördineerde economische aanpak van de coronacrisis

          De Commissie pleit voor een snelle en gecoördineerde Europese aanpak om de sociaal-economische gevolgen van de coronapandemie te beperken met alle mogelijke maatregelen, zoals staatssteun, begrotingsflexibiliteit, extra geld voor de bankensector, EU-middelen, enz. Inwerkingtreding 1 april 2020.

        19. 10 maart 2020
          Maatregelen voor de luchtvaartsector en het milieu

          De Commissie kondigt een gerichte aanpassing van de EU-wetgeving op luchthavenslots aan. Luchtvaartmaatschappijen hoeven niet meer bang te zijn hun slots te verliezen. Zo voorkomt de EU "spookvluchten", lege vliegtuigen die alleen vliegen om hun slots te behouden. Bovendien scheelt het in de uitstoot. Inwerkingtreding 1 april 2020.

        20. 10 maart 2020
          Corona-investeringsinitiatief

          Op de videoconferentie van de EU-leiders over de uitbraak van COVID-19 krijgt de Commissie een mandaat om haar coronamaatregelen op te voeren en de aanpak in de EU-landen te coördineren. Commissievoorzitter Von der Leyen kondigt een "corona-investeringsinitiatief" aan waarbij zo'n 60 miljard euro aan ongebruikte middelen van het cohesiebeleid worden doorgeschoven naar de strijd tegen de pandemie. Inwerkingtreding 1 april 2020.

        21. 6 maart 2020
          Meer geld en onderzoek voor de aanpak van het coronavirus

          De Commissie trekt meer geld uit voor haar oproep van januari. Ze subsidieert daarmee onderzoek en ontwikkeling in de strijd tegen COVID-19. Op 31 maart 2020 werd opnieuw een project geselecteerd, wat het totale aantal gesubsidieerde projecten op 18 brengt. Daarbij zijn 140 onderzoeksteams uit heel Europa en daarbuiten betrokken, die beschikken over in totaal 48,5 miljoen euro uit het budget van Horizon 2020.

        22. 2 maart 2020
          Responsteam van commissarissen opgericht

          Commissievoorzitter Von der Leyen stelt een coronaresponsteam samen om de coronamaatregelen op politiek niveau te coördineren over alle beleidsterreinen heen: gezondheid, economie, vervoer enz.

        Februari 2020

        1. 28 februari 2020
          Gezamenlijk medische hulpmiddelen aanschaffen

          De eerste van vier gezamenlijke aanbestedingen van persoonlijke beschermingsmiddelen door meerdere EU-lidstaten gaat van start. Ze maken van de EU één grote koper, waardoor het voor leveranciers interessant is om snel op te schalen en zo veel mogelijk hulpmiddelen tegen de beste prijs te leveren. Vanaf 24 maart 2020 dienden producenten offertes in voor de gevraagde hoeveelheden en soms zelfs voor meer dan dat.

        2. 24 februari 2020
          Steun voor de wereldwijde inspanningen tegen de virusuitbraak

          Om de wereldwijde paraatheid voor, de preventie tegen en de inperking van het coronavirus te bevorderen, kondigt de Commissie vandaag een nieuw steunpakket ter waarde van 232 miljoen euro aan. De Commissie voert in dit verband ook haar steun aan de EU-landen op.

        3. 23 februari 2020
          Als blijk van solidariteit levert de EU extra beschermingsmiddelen aan China

          Na activering van het EU-mechanisme voor civiele bescherming betaalt de Commissie mee aan de levering van meer dan 25 ton persoonlijke beschermingsmiddelen aan China. Eerder deze maand hebben EU-landen al meer dan 30 ton aan beschermingsmiddelen geleverd.

        4. 1-2 februari
          EU-burgers gerepatrieerd

          Met de eerste repatriëringsvluchten vanuit Frankrijk en Duitsland, waaraan het EU-mechanisme voor civiele bescherming heeft meebetaald, keren 447 Europeanen vanuit Wuhan terug naar huis. De Europese Commissie werkt op alle fronten mee aan de strijd tegen het coronavirus. Ze helpt de EU-lidstaten met het repatriëren van hun burgers en levert noodhulp aan China.

        5. 1 februari 2020
          Eerste hulp aan China geleverd

          Als voorlopige eerste reactie leveren de EU-lidstaten in totaal 12 ton beschermingsmiddelen aan China.

        Januari 2020

        1. 31 januari 2020
          Eerste financiële injectie in het onderzoek naar het nieuwe coronavirus

          Er wordt 10 miljoen euro van het EU-programma voor onderzoek en innovatie, Horizon 2020, uitgetrokken voor onderzoek naar de ziekte die door het nieuwe coronavirus veroorzaakt wordt. De Commissie publiceert een oproep tot het indienen van onderzoeksprojecten.

        2. 28 januari 2020
          EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd voor de repatriëring van EU-burgers

          Omdat de uitbraak van het nieuwe coronavirus in hevigheid toeneemt, wordt het EU-mechanisme voor civiele bescherming geactiveerd op verzoek van Frankrijk, dat om consulaire bijstand vraagt voor EU-burgers in Wuhan, China.

          In Europa wordt op 24 januari 2020 de eerste coronabesmetting ontdekt, en wel in Frankrijk.

           

        3. 17 januari 2020
          Eerste vergadering van het Gezondheidsbeveiligingscomité

          Het Gezondheidsbeveiligingscomité houdt zijn eerste vergadering over het nieuwe coronavirus.

        4. 9 januari 2020
          Waarschuwing via het systeem voor vroegtijdige waarschuwing en maatregelen (EWRS)

          Het directoraat-generaal voor gezondheid en veiligheid (DG SANTE) verstuurt een waarschuwing via het systeem voor vroegtijdige waarschuwing en reactie (EWRS). Sindsdien wisselen de meeste EU-landen langs deze weg informatie uit over respons- en voorlichtingsmaatregelen.