Direct la conținutul principal
Știre21 mai 2024Direcția Generală Comunicare2 min de lectură

Energie curată și sigură datorită noilor reforme ale pieței

Electricity pylons

 

Consumatorii din întreaga UE vor putea beneficia acum de prețuri mai stabile la energie și de reducerea dependenței de prețul combustibililor fosili, datorită reformelor majore ale piețelor electricității și gazelor din UE. În același timp, UE va stimula dezvoltarea hidrogenului și a altor gaze decarbonizate. Aceste reforme vor contribui la asigurarea tranziției noastre către o energie curată, îmbunătățind, în același timp, securitatea aprovizionării și protecția consumatorilor.   

Odată cu reformele pieței energiei electrice, consumatorii vor beneficia de: 

  • o gamă mai largă de contracte și informații mai clare înainte de semnarea contractelor 
  • o opțiune de blocare a unor prețuri sigure, pe termen lung  
  • contracte cu fixarea dinamică a prețurilor pentru a profita de variabilitatea prețurilor, utilizând energia electrică atunci când aceasta este mai ieftină  
  • protecție împotriva lipsei de energie electrică prin desemnarea unor furnizori de ultimă instanță  
  • protecție împotriva deconectării pentru persoanele vulnerabile sau afectate de sărăcia energetică 
  • mai multe oportunități de partajare a energiei – de exemplu, locatarii vor putea partaja cu vecinii surplusul de energie solară captată pe acoperiș. 

Întreprinderile europene vor avea acces la costuri mai previzibile ale energiei, ceea ce le va ajuta să rămână mai competitive. Atât gospodăriile, cât și întreprinderile vor putea beneficia de costuri mai scăzute ale energiei din surse regenerabile, iar în situații de criză țările UE vor putea extinde la ambele categorii prețurile cu amănuntul reglementate. 

Noul cadru pentru piața gazelor va conduce la crearea unei piețe a hidrogenului, care va fi esențială pentru reducerea emisiilor generate de industriile grele și de transporturi. Datorită acestor reforme, consumatorii vor putea să își schimbe mai ușor furnizorii de gaze, să utilizeze instrumente eficace de comparare a prețurilor și să obțină informații exacte, echitabile și transparente privind facturarea. În plus, cadrul actualizat le oferă țărilor UE posibilitatea de a opri sau de a limita atât importurile de gaze prin conducte, cât și importurile de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia și Belarus. 

Informații suplimentare 

Pactul verde european: o strategie de creștere care protejează clima (în imagini)

Îndeplinirea angajamentelor asumate în cadrul Pactului verde european 

Pregătiți pentru 55: punerea în aplicare a propunerilor 

Comunicat de presă – Consumatorii și industria europeană vor beneficia de o aprovizionare cu energie curată, sigură și stabilă, datorită adoptării de reforme esențiale ale pieței 

Detalii

Data publicării
21 mai 2024
Autor
Direcția Generală Comunicare