Siirry pääsisältöön
  • Uutisartikkeli
  • 10. lokakuuta 2024
  • Viestinnän pääosasto
  • Arvioitu lukuaika: 1 min

Maailman mielenterveyspäivä: Mielenterveyden merkitys työelämässä

Sympathetic woman hugging friend with EMPATHY and SUPPORT

 

Mielenterveysongelmiin liittyy usein väärinkäsityksiä, ja niiden kanssa kamppailevat joutuvat usein torjutuiksi ja eristetyiksi. Tilanteeseen on puututtava, jotta voimme elää terveemmässä ja osallistavammassa yhteiskunnassa. Lokakuun 10. päivä on nimetty maailman mielenterveyspäiväksi. Tänä vuonna sen teemana on mielenterveys työelämässä. 

Komissio pitää teemapäivää tärkeänä ja on esittänyt sen johdosta EU:n tukipaketin, jolla pyritään torjumaan mielenterveysongelmiin liittyvää leimautumista. Komissio aikoo tehdä kansallisten viranomaisten kanssa yhteistyötä paketin käytännön toteutuksessa ja luodakseen yhteyksiä viranomaisten ja mielenterveyden edistämisryhmien välille, jotta asiaan liittyvä päätöksenteko olisi osallistavaa ja tietoon perustuvaa. 

Leimautumista ei torjuta pelkällä politiikalla. Siksi komissio on käynnistänyt myös uuden ”Yksissä tuumin” -kampanjan (”In this together”). Sen tarkoituksena on haastaa mielenterveyteen liittyviä harhaluuloja ja lisätä mielenterveysongelmien ymmärrystä ja hyväksyntää. Lisäksi sillä tuetaan kansallisia valistustoimia jakamalla Euroopan kouluille opetusmateriaalia keinona lisätä tietoisuutta mielenterveysongelmista ja normalisoida suhtautumista niihin.

Tänään on otettu käyttöön myös päivitetty seurantaväline. Sillä seurataan edistymistä 20 lippulaivahankkeessa, jotka ovat osa EU:n laaja-alaista mielenterveysstrategiaa. Vuonna 2023 lanseeratun strategian puitteissa on tarjolla 1,23 miljardia euroa rahoitusta, jolla EU-maita voidaan tukea suoraan ja välillisesti. Tavoitteena on varmistaa i) riittävä ja tehokas ennaltaehkäisy, ii) laadukkaiden ja kohtuuhintaisten mielenterveyspalvelujen saatavuus ja iii) yhteiskuntaan uudelleen sopeutuminen toipumisen jälkeen. 

EU:ssa vuonna 2023 tehdyn selvityksen mukaan lähes joka toinen (46 % EU:n väestöstä) oli kokenut viimeisten 12 kuukauden aikana emotionaalisia tai psykososiaalisia ongelmia, kuten masennusta tai ahdistuneisuutta. Tilanne on vakava, mistä syystä EU on sitoutunut rakentamaan tulevaisuuden, jossa kaikkien mielenterveyttä vaalitaan, pidetään arvossa ja suojellaan.

Lisätietoa

Komissaari Stella Kyriakidesin julkilausuma maailman mielenterveyspäivän johdosta

EU:n laaja-alainen mielenterveysstrategia

Mielenterveys EU:ssa

Video: Kampanja mielenterveyteen liittyvää leimautumista ja syrjintää vastaan

Tiedot

Julkaisupäivä
10. lokakuuta 2024
Laatija
Viestinnän pääosasto